hoe voelt een postpartum depressie
11/10/2022

Kan een bloedtest de kans op een postnatale depressie voorspellen?

Auteur

Datum

Categorie

Share

Kan een bloedtest voorspellen of je het risico loopt op een postnatale depressie? Amerikaanse onderzoekers hebben een mogelijke biologische oorzaak voor het krijgen van een postnatale depressie gevonden. Hoe zit dat?

Naar schatting worstelt 1 op de 5 vrouwen met sombere of depressieve gevoelens tijdens of na de bevalling. Een postpartum depressie is iets anders dan de welbekende kraamtranen of af en toe een slechte dag hebben.

Het is niet altijd direct duidelijk dat een mama met een postpartum depressie kampt. Dit komt omdat een postpartum depressie wat klachten en verschijnselen betreft veel op een ‘gewone’ depressie lijkt. Wat ook meespeelt is dat de klachten passen in het beeld van een vrouw die net moeder is geworden. Je bent moe, hebt minder trek, slaap slecht en kan je (hierdoor) niet goed concentreren. Lees hier wat een postpartum depressie is, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Hulp bij diagnose postpartum depressie

Omdat een postpartum of postnatale depressie veel voorkomt en vaak lastig te diagnosticeren is, is de behoefte aan een hulpmiddel groot. Dat is de reden waarom een team wetenschappers van Johns Hopkins Medicine in Baltimore onderzocht of ons bloed iets kan vertellen over de kans op een postnatale depressie.

Ze kwamen met een opvallende ontdekking, die ze publiceerden in het vakblad Molecular Psychiatry. Volgens de wetenschappers ligt de sleutel in het Messenger-RNA, dat deel uitmaakt van het communicatiesysteem tussen onze cellen onderling. Bij vrouwen die na de zwangerschap last kregen van een depressie, vertoonde dat Messenger-RNA al tijdens het tweede en derde trimester zware afwijkingen: sommige waarden lagen hoger dan normaal, andere net lager. Dat zou een indicatie kunnen zijn van een aanstaande postpartum depressie.

Bloedonderzoek

“We hebben de biologische basis voor postpartum depressie nooit volledig begrepen. Dit onderzoek brengt ons een stap verder”, zegt Jennifer L. Payne van de University of Virginia School of Medicine. “De bevinding dat cellen geen oude eiwitten en celresten opruimen, autofagie genaamd, treedt op voordat vrouwen depressiesymptomen ontwikkelen, wat aangeeft dat het een onderdeel van het ziekteproces kan zijn”, zegt Jennifer.

Verder onderzoek is nodig. In de toekomst zou het volgens het team mogelijk kunnen zijn om een bloedtest te ontwikkelen, waardoor vrouwen al op voorhand weten of ze al dan niet met een postnatale depressie te maken kunnen krijgen. Op die manier is het mogelijk om veel vroeger te helpen en pas bevallen moeders te ondersteunen.

Meer lezen?

“Mijn postpartum depressie heeft mijn eerste jaar als moeder gestolen”

Naphtaly kampte als alleenstaande moeder met een depressie: ‘Ik was niet de moeder die ik wilde zijn’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief