eerste keer borstvoeding
22/09/2023

De eerste keer borstvoeding: zo bereidde ik me voor

‘Krijgt hij wel genoeg eten binnen? Wat nou als het niet gaat lukken met de borstvoeding? Huilt hij van de honger?’ vraagt mijn vriend. Als kraamvrouw – amper 48 uur na de bevalling – weet ik ook niet precies hoe het zal gaan lopen met de borstvoeding en of mijn zoontje straks succesvol zal kunnen drinken. Toch heb ik vertrouwen dat het goedkomt. Dat hij leert aanhappen en dat ik leer hoe ik hem kan borstvoeden. Ook al is het voor ons allebei de eerste keer.

In mijn geboorteplan en in het ziekenhuis had ik aangegeven dat ik graag borstvoeding wilde geven. Dus werd Sam vlak na de geboorte op mijn borst gelegd. Met zijn mini mondje probeerde hij mijn tepel te pakken. Na een paar mislukte pogingen begeleidde de kraamverzorgende hem kordaat naar mijn borst en hap, daar lukte het hem om aan te happen. De tintelingen die door mijn borst schoten – de toeschietreflex – vond ik een hele gekke gewaarwording. Met die tintelingen schoot er ook een gevoel van trots door mijn lijf. Mijn kindje aan de borst!

De eerste melk: colostrum

De eerste moedermelk genaamd colostrum had hij binnen. Maar die kwam er ook vrij snel weer uit. Mijn zoontje had vruchtwater ingeslikt en was behoorlijk misselijk, waardoor hij de eerste 24 uur vaak moest spugen. Ook lukte het hem niet goed om aan te happen. Deels voor de vorm van mijn tepel, deels doordat hij zelf nog niet genoeg kracht had.

Een zoektocht

Die eerste dagen na de bevalling waren een zoektocht. Op dag 3 na de bevalling raadde de kraamverzorgende aan om te starten met kunstvoeding, zodat hij in ieder geval voeding binnen zou krijgen. Ik kreeg het advies om te blijven kolven met de hand om colostrum op te vangen – daar was ik na de geboorte al mee begonnen – en hem te blijven aanleggen.

Ook al lukte het aanhappen nog niet goed en kwamen er slechts een paar druppeltjes colostrum uit mijn borst, al die keren aanleggen helpen bij het op gang komen van de melkproductie, leerde ik later. Terwijl mijn vriend zich bleef afvragen of het ‘ooit nog goed zou komen’, lukte het me om de rust te bewaren. Om niet te veel te stressen, veel te knuffelen en huid-op-huid contact te hebben met dat heerlijke mini-baby’tje, en te vertrouwen dat het ons zou gaan lukken.

Finger feeding

Met een klein spuitje kreeg Sam de colostrum toegediend, en ook kunstvoeding met de techniek van finger feeding. De kraamverzorgende was een geweldige vrouw, die een aantal filmpjes over de juiste aanhap-techniek liet ziet. Toch wilde ik echt een expert op het gebied van borstvoeding mee laten kijken. Daarom schakelde ik op dag 4 lactatiekundige Céline in, die thuis mee kwam kijken en hielp bij het aanleggen, houdingen en het gebruiken van een tepelhoedje. En nog belangrijker: Céline gaf me het vertrouwen dat we er wel zouden komen samen, Sam en ik.

De eerste keer borstvoeding geven

Juist door het ontwikkelen van onze app en boek wist wat ik kon verwachten. Met die kennis lukte het me om kalm te blijven. Natuurlijk ging ook wel eens door mijn hoofd ‘krijgt hij wel genoeg binnen’, ‘zijn mijn tepels wel geschikt voor borstvoeding’ en ‘wat nou als het nooit lukt om zonder tepelhoedje te voeden?’. Toch lukte het me om die zorgen en twijfels opzij te zetten en vertrouwen te hebben in het proces. Keer op keer Sam aan te laten happen, ook al dronk hij niet echt effectief en was het meer oefenen.

Na een week of 3 voeden met een tepelhoedje lukte het hem om een keer zonder tepelhoedje aan te happen en goed te drinken. Zo bouwden we het steeds verder uit. Stap voor stap, dag voor dag. Totdat ik pijnloos, gemakkelijk en vol trots mijn zoontje aan de borst kon voeden.

Bereid je goed voor

Wat ik een nieuwe moeder zou willen meegeven? Bereid je voor, zodat je weet hoe belangrijk de eerste 48 uur na de bevalling zijn en je weet hoe de borstvoeding op gang komt. De How About Mom app bevat een videocursus met een lactatiekundige, met instructievideo’s en tips voor de eerste keer borstvoeding geven.

Wees niet bang om hulp in te schakelen. Er zijn zo veel geweldige professionals die je kunnen helpen. En geniet van de kraamweken, ook al zit je vol vragen en twijfels. Knuffel met je baby, houd hem of haar dicht bij je, ervaar dat heerlijke gevoel van dat kleine warme lijfje op je borst. Al die magische momenten helpen te ontspannen, zijn een boost voor je hormonen en daarmee ook voor je melkproductie.

Online cursus borstvoeding: krijg de beste start bij jouw borstvoedingsavontuur

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen