Frederieke & Tijn
05/07/2023

Over stoppen met borstvoeding

Na wat ups en downs en uitdagingen bij de borstvoeding ben ik inmiddels een gelukkige moeder met een vijf maanden oude zoon. Tijn krijgt – naast kunstvoeding – nog twee borstvoedingen per dag. Ik overwoog om te stoppen met borstvoeding. Toch ben ik heel blij dat ik met hulp van mijn lactatiekundige een nieuw ritme voor borstvoeding heb gevonden.

Met het einde van mijn zwangerschapsverlof in zicht begonnen de twijfels. Wil ik nog wel door blijven gaan met borstvoeding geven? Hoe ga ik dat straks doen met kolven, een voorraadje aanleggen en een ouder kind thuis dat ook aandacht vraagt?

Afhankelijk van mijn melk

Ik merkte dat ik de live voedingen van mijn zoon Tijn heel fijn vond (de gebroken nachten wat minder, maar goed die horen erbij). Daar wilde ik zeker nog niet vanaf stappen. Maar de afhankelijkheid van mij als melkmachine vond ik tegelijkertijd ook vermoeiend en irritant. Dus introduceerden we flesjes afgekolfde melk rond week 4.

De maanden verstreken en met de terugkeer naar werk begon ik ook na te denken over wat ik zelf wilde. Stoppen met borstvoeding voelde nog te vroeg. Maar kolven op werk – wat ik nu twee weken aan het doen was – vond ik ook niet handig. Niet alleen de praktische kant van kolven op werk maar vooral de mentale belasting. Op mijn werk wil ik me focussen op mijn werk. Kolven voelde voor mij als een klus die ook nog op mijn to-do lijst stond.

Advies van lactatiekundige

Hoe fijn was het om met lactatiekundige Céline te kunnen spreken. Het leek wel alsof alle zorgen en twijfels van me afvielen na ons gesprek. ‘Je mag trots zijn op waar je nu staat en hoe ver jullie gekomen zijn’, vertelde Céline me. Een traan rolde over mijn wang. Het kan zo fijn zijn om iemand anders te horen zeggen dat je trots mag zijn op het voeden van je baby. Op de maanden die je nu al aan de gang bent. Zij gaf me de bevestiging dat het goed is om naar een nieuw ritme te zoeken en af te bouwen.

Dus gingen we aan de slag met een afbouw schema voor de borstvoeding. Met haar hulp bouwde ik in een week of twee af van zeven voedingen per dag naar twee. Gelukkig zonder noemenswaardige stuwing of andere uitdagingen.

Nog twee borstvoedingen per dag

Inmiddels hebben Tijn en ik een nieuw ritme gevonden. Er blijven nog 2 voedingen over: een vroege ochtendvoeding (tussen 6.00 en 7.00) en een avondvoeding, voordat hij naar bed gaat. Als ik een keer niet kan voeden ‘s avonds, kolf ik nog een keer. Mijn borsten zijn gewend aan dit nieuwe ritme van vraag en aanbod.

Als ik erover vertel hoor ik van andere moeders: ‘wat fijn dat het is gelukt om af te bouwen tot twee keer voeden. Bij mij lukte dat niet en liep de productie te ver terug’. Die opmerkingen doen me iedere keer realiseren dat ons ‘nieuwe normaal’ met twee borstvoedingen per dag een hele fijne uitkomst is.

Hoe lang we samen doorgaan en wanneer ik ga stoppen met borstvoeding? Ik weet het nog niet. Wat ik wel weet is dat ik van iedere voeding probeer te genieten. Niet gedachteloos op mijn telefoon scroll maar me verwonder over hoeveel groter en zwaarder mijn baby wordt. Hoe zijn gezicht verandert, zijn handjes steeds sterker worden en hoe zijn haartjes ruiken. Er komt een moment waarop we stoppen met borstvoeding en overgaan op een flesje. Maar nu nog even niet.

Meer lezen?

Nachtvoeding: dit helpt je er doorheen

Teske gaf 21 maanden borstvoeding: ‘Een wondermiddel dat Zeki hielp met slapen’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief