kan een vader ook een postpartum depressie hebben
10/07/2023

Ask Tilda: Kan een vader ook een postpartum depressie hebben?

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: kunnen vaders ook een postpartum depressie hebben?

In mijn praktijk zie ik vooral moeders die na de bevalling niet op een roze wolk zitten. Het zijn echter niet alleen moeders die soms op een grijze wolk zitten. Ook vaders kunnen hier last van hebben. Het antwoord op je vraag is dus ja.

Uit onderzoek is gebleken dat één op de tien vaders hier in meer of mindere mate last van heeft. In mijn praktijk komen ook vaders die na de bevalling erg moeten wennen aan hun nieuwe rol. Deze papa’s hebben vaak veel moeite met de grote veranderingen en de enorme verantwoordelijkheid die bij een newborn komt kijken. Zij hebben weliswaar geen last van de hormonen, maar bovenstaande gecombineerd met een hoge mate van onzekerheid en slaapgebrek, brengt deze vaders volledig uit balans. Dus komen deze papa’s bij mij in de praktijk voor begeleiding in deze moeilijke periode in hun leven.

Ik vind het enorm belangrijk om aandacht voor postpartum depressies onder vaders te vragen. Omdat er van deze papa’s vaak wordt verwacht dat ze het allemaal maar aankunnen. Terwijl het voor nieuwbakken vaders ook heel moeilijk is om aan hun nieuwe vaderrol te wennen. Vaders vertellen mij: ”Vroeger gingen we samen naar festivals en zakten we avonden door in de kroeg. Nu liggen we elke avond om 21.00 uur in bed.” Dat is even omschakelen voor veel mannen. Ook het veranderen van hun vrouw vinden veel vaders lastig. Draaide het vroeger nog om hen tweeën en werd er uitgebreid getafeld, tegenwoordig bepaalt de baby vrijwel alles en is er weinig ruimte meer voor hun tweeën, laat staan voor spontaniteit. Ik vertel deze uitgebluste papa’s dat dit allemaal weer gaat komen. Dat het eerste jaar met een baby nu eenmaal heftig is. Dat het wennen is, om samen voor een kindje te zorgen en dat jullie elkaar hierin weer moeten vinden.

Het is heel begrijpelijk dat je als net ‘bevallen’ vader ook in een postpartum depressie kan belanden. De symptomen variëren, maar zijn vaak:

  • Slecht slapen
  • Weinig eetlust
  • Veel piekeren en stress ervaren
  • Angstige gevoelens of gedachten
  • Negatieve emoties met betrekking tot het vaderschap
  • Redelijke tot extreme mate van onzekerheid

Accepteer van jezelf dat je als vader niet op een roze wolk zit. Het is niet niks, een kindje krijgen. Het is een hele verandering, op alle vlakken. Geef jezelf de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en leg de lat een stuk lager voor jezelf. Lukt het vandaag even niet? Dat is jammer, morgen weer een nieuwe dag. Wees mild voor jezelf! Zeg ook tegen jezelf: het hoeft niet allemaal perfect te gaan, goed is ook goed genoeg.

Ook het seksleven wordt vaak besproken in mijn praktijk. Een vader deelde met mij het volgende ”Vroeger hadden we een paar keer per week seks. Tegenwoordig mag ik blij zijn als we een keer per maand halen.” Mannen raken hier doorgaans eerder door gefrustreerd dan vrouwen. Ik leg deze vaders dan ook uit dat er heel veel gebeurd is met hun vrouw. Dat haar lijf een tijd lang niet van haarzelf is geweest en dat ze haar lichaam gedeeld heeft met hun kindje. Daarnaast heeft een bevalling en het herstel ervan impact op haar lijf, waaronder haar vulva. Het is logisch dat een nieuwbakken mama niet meteen staat te springen om seks. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk. Seks komt echt wel weer. Sommige vaders hebben door het enorme slaapgebrek en de stress, zelf juist helemaal geen seksdrive. Beiden is heel begrijpelijk en hoort ook bij de signalen van een postartum depressie bij mannen.

Seks na de bevalling: een ‘penetratiepauze’ inlassen

Ook vaders een postpartum depressie

Waar het om gaat is dat ook vaders in een postpartum depressie terecht kunnen komen. Ook zij worstelen met extreme vermoeidheid en psychische stress. Hier wordt soms een beetje lacherig over gedaan, maar dit is een serieuze zaak, die ook als zodanig benaderd dient te worden. Soms neemt de behoefte om sociaal contact te hebben af en gaan vaders steeds minder de deur uit. Dit staat het dagelijkse functioneren van de kersverse papa in de weg. Hier moet meer begrip voor komen. Naast het feit dat vaders vanaf het komende jaar na de bevalling langer thuis mogen blijven, pleit ik voor meer openheid onder vaders. Het is niet niks wat deze mannen te verduren krijgen. In de hedendaagse tijdsgeest, draait het toch vaak om moeder en kind. Logisch, maar daarmee wordt de rolverandering en alle daarbij komende klachten van de jonge vader vaak onderkend.

Wil je begeleiding?

Dus ken je of ben je een vader die niet op een roze, maar op een grijze wolk zit? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik neem je serieus en ga samen met jou werken aan je herstel en meer zelfvertrouwen in je rol als vader!

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘Ik ben net moeder geworden en ik herken mezelf niet meer terug’
Ask Tilda: ‘1,5 jaar na de geboorte nog steeds somber’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen