kind eet geen avondeten
14/05/2023

Help: mijn tweejarige eet geen avondeten

Het gaat iedere avond weer hetzelfde, jij kookt een gezonde maaltijd voor je hele gezin maar je tweejarige peuter moet er niets van hebben. Het avondeten wordt niet aangeraakt. Oké, misschien af en toe op de grond gegooid maar gegeten wordt er niet. Waar doe je dan goed aan? Toch brood geven zodat je peuter niet met honger naar bed gaat? Of geen alternatief geven en met honger naar bed? 

Mijn tweejarige wil geen avondeten, alleen brood. Eet wel fruit en zuivel. Hoe ga ik hiermee om?‘ Deze vraag kreeg ik doorgestuurd van Anna van How About Mom. Zij had deze interessante en voor veel ouders herkenbare vraag ontvangen van een moeder. Of ik een advies heb voor deze ouder? Natuurlijk. Als pedagoog & (kinder)voedingsdeskundige zie ik – Iris Vernooij – dit vaker in de praktijk en help ik ouders om dit te doorbreken zodat hun kind weer gevarieerder avond leert eten.  

Waarom eet jouw kind geen avondeten?

Allereerst zou ik jou als ouder willen adviseren om te zoeken naar de oorzaak van dit gedrag: wat is de reden dat hij of zij geen avondeten eet? 

Is je kind aan het eind van de dag moe? Of misschien overprikkeld van de dag?

Het avondeten is voor kinderen vaak de lastigste maaltijd van de dag, dat heeft verschillende oorzaken. Eén daarvan is dat kinderen aan het eind van de dag vermoeider zijn. Zelf zal je het misschien wel herkennen. Als je moe bent na een lange dag, heb je minder behoefte om een nieuw recept uit te proberen. Je kiest sneller voor iets dat je al kent. 

Hoe gaat het eten bij andere maaltijden?

Een andere reden dat kinderen de meeste moeite hebben met het avondeten, is doordat er bij het ontbijt en de lunch veel minder variatie is. Toe aan meer inspiratie met gezonde, makkelijk en lekkere recepten voor het hele gezin? Het kookboek Groente voor kids met 100 recepten kan je daarbij inspireren. Door overdag meer te variëren maak je je kind avontuurlijker bij het avondeten. 

Is er strijd over wat er gegeten wordt?

Typisch bij een tweejarige peuter is het eigen willetje. Je kind laat waarschijnlijk duidelijk van zich horen wat hij wel maar vooral ook niet wil eten. Die autonomie is geheel passend en ergens heel waardevol. Wat ik vaak tegenkom is dat er een disbalans is tussen de regie van ouders en het kind, het is overigens volkomen logisch dat dit ontstaat. Je wilt tenslotte dat er iets gegeten wordt, zeker wanneer jij je zorgen maakt over het eetgedrag van je kind. Ouders geven aan het gevoel te hebben dat hun tweejarige peuter alles bepaald. Dat kan een belemmerende factor zijn waardoor je kind moeite heeft met eten. Kijk daarom goed naar de balans van de regie. Als ouder mag jij bepalen wanneer en wat je kind eet, het is vervolgens aan je kind of en hoeveel het daarvan eet. 

Hoelang is dit al aan de orde?

Ook hier is goed om naar te kijken. Is dit kieskeurige eetgedrag één of enkele dagen? Dan is je aanpak hoe je hiermee om gaat anders dan als dit al weken of maanden speelt. Het is heel passend als je kind een dag of enkele dagen minder of nauwelijks avond eet. Als je kind bijvoorbeeld ziek wordt, is of is geweest, dan heeft dit grote invloed op het eetpatroon. Merk je dat het langer aan de orde is? Dan is het tijd om dit eetgedrag te doorbreken. Zo weten we dat bij de kieskeurige eetfase van een dreumes of peuter de manier hoe je als ouder omgaat met dit gedrag invloed heeft op de duur en intensiteit van deze eetfase. Ik neem je daarom graag mee in een aantal tips wat je zou kunnen doen als dit al langer speelt. 

Lust je kind het niet? Merk je dat je kind het überhaupt niet wil proeven? En heeft hij moeite met nieuwe voeding aanleren? Ervaar je dat je kind een kieskeurige eter is?

Als ik de vraag zo lees, vermoed ik dat juist hier sprake van is. Ik vermoed dat je tweejarige peuter kieskeurig eetgedrag vertoont als het bord met eten voor hem gezet wordt. Mogelijk ook spanning of angst voor nieuwe voedingsmiddelen. Eten wat je kind eerder waarschijnlijk gemakkelijk at, wil hij nu niet meer eten. Dan is mijn advies om langzaam weer nieuwe voedingsmiddelen te introduceren. Stap voor stap voeg je een nieuwe groente of voedingsmiddel toe om je kind steeds een gevarieerder eetpatroon te leren eten. Zo eet hij steeds meer en kan je ook bij het avondeten weer gaan variëren tot hij weer met de rest van het gezin mee eet.  

Ik wil jou graag helpen

Het gevoel dat er weer vooruitgang is, dat je weet hoe je kan zorgen dat je kind weer gevarieerder gaat eten, dat zou ik iedere moeder gunnen. Vanuit mijn online programma ‘In 5 stappen een gevarieerde eter’ kan ik je daarbij helpen. Speciaal voor Moederdag maak jij kans op een plekje in het online programma ‘In 5 stappen een gevarieerde eter’ met ondersteuning vanuit mij. Wil jij meedoen aan deze toffe winactie t.w.v. meer dan €300.- ? Meld je dan aan via www.sterkenzoet.nl/moederdag/. Deze actie loopt t/m 29 mei 2023.

Meer lezen?
Avondeten een gedoe? Waarom juist dit de lastigste maaltijd voor je kind is en hoe het anders kan
Waarom is samen eten met je kinderen belangrijk?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen