veiligheid verdrinken baby water
12/07/2024

Je kind in en rond het water: hier moet je écht op letten

Het is een van de leukste zomeractiviteiten: met je kind in het water. Van babybadje in de tuin tot tropisch zwemparadijs op vakantie. Wel is het enorm belangrijk om alert te zijn bij het water. Kleine kinderen lopen een groot risico om te verdrinken: ze begrijpen de gevaren van water niet. Je kind kan geruisloos en snel kopje onder gaan, zelfs terwijl je erbij staat!

Kinderen onder de 5 jaar lopen de grootste kans op een verdrinking, volgens VeiligheidNL, het kenniscentrum letselpreventie: 1 op de 5 slachtoffers van verdrinking is een kind van 1 of 2 jaar. Een kind van 1 of 2 jaar begrijpt de gevaren van het water niet.

Zwemvest of puddle jumper kopen? Hoe weet je of ze veilig zijn?

Verdrinking

Een jong kind dat kopje onder gaat, zal helemaal niets doen, verduidelijkt veiligheidsexpert Mieke Cotterink. ‘Het gaat niet spartelen of schreeuwen, het raakt niet in paniek. Jonge kinderen gaan geluidloos en geruisloos kopje onder en dat maakt het juist zo gevaarlijk.’

Hoe diep het water is, maakt niet uit: ook in een laagje water van 10 centimeter diep kunnen kleine kinderen verdrinken. Ongelukken gebeuren vooral in en om huis: in een opblaasbaar babybadje, in bad of in de vijver. Maar ook aan zee, bij een meer of sloot moet je als ouder bewust zijn dat jouw kind geruisloos en geluidloos kopje onder kan gaan, als jij even afgeleid bent.

Veilig in en om water

Waar wil je dus op letten, wanneer je kind in en om water is? Dit zijn de 4 veiligheidsadviezen van VeiligheidNL:

  1. zorg dat je je kind altijd kan zien
  2. laat je niet afleiden, bijvoorbeeld door je telefoon of een boek
  3. blijf zo dichtbij je kind dat je hem of haar kan aanraken (als het jonger is dan 3 jaar)
  4. loop nooit even weg bij je kind, om bijvoorbeeld de deur open te doen of wat binnen te pakken

Laat je telefoon in je tas!

De eerste vakantie met je baby is voor veel ouders een bijzondere mijlpaal. Zwemmen in een zwembad, of in de zwemband in zee: het zijn momenten die je het liefst vastlegt met je camera. Besef je wel dat je telefoon voor afleiding zorgt. Je checkt nadat je een foto hebt gemaakt misschien ook nog even snel een WhatsApp’je of een mail.

Om te zorgen dat je kindje veilig is in en om water, is het cruciaal dat jij niet afgeleid bent door je telefoon. Houd die dus in je tas of berg hem op, en focus op je kind in en om het water. Jij helpt om je kind veilig te houden en verdrinking te voorkomen.

Je kind in en rond het water hier moet je echt op letten

Voorkom verdrinken: veiligheid in en rond het water

VeiligheidNL zet meer tips op een rij om verdrinking te voorkomen:

Laat oudere kinderen geen toezicht houden

Het lijkt soms zo makkelijk: even een ouder nichtje of neefje inschakelen om je kleintje te bewaken. Maar laat oudere kinderen nooit op je kind letten in de buurt van water. Zij raken snel afgeleid en ook al vind jij ze al ‘oud genoeg’, kinderen schatten gevaar nog niet goed in.

Maak afspraken

Ben je met een groep op vakantie of op pad? Spreek met je partner of een andere volwassene duidelijk af wie er op de kinderen let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders dat doet.

Temperatuur van het water

Check de temperatuur van het zwemwater. Aan het begin van de zomer kan zwemwater in de buitenlucht nog erg koud zijn. Je kind kan daardoor kramp krijgen of onderkoeld raken.

Zwembandjes

Zwemvleugels en zwembandjes zijn handige hulpmiddelen om je kind te beschermen. Maar ook dan is het heel belangrijk dat je op je kind blijft letten. Zwemvleugels of een drijfpakje zijn hulpmiddelen om te blijven drijven maar geen reddingsmiddel. Blijf dus altijd in de buurt van je kind.

Zwemvest of puddle jumper kopen? Hoe weet je of ze veilig zijn?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen