Van alles in de mond tot het volle bordje op de grond: zo leren baby’s en kinderen eten

‘Dit lust ik niet’. Zwiep, daar verdwijnt jouw zorgvuldig bereide maaltijd over de tafel… Alle kinderen zijn uniek en ontwikkelen zich op hun eigen manier, maar er zijn wel een paar herkenbare fases waar de meeste kinderen die (leren) eten mee te maken krijgen. Samen met pedagoog en (kinder)voedingsdeskundige Iris Vernooij vertellen we je meer over deze fasen én delen we concrete tips en handvatten om hier al ouders mee om te gaan. 

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Laten we eerst eens kijken naar het starten met eten. Zo tussen de vier á zes maanden starten de meeste baby’s met hun eerste oefenhapjes. In deze fase draait het vooral om het leren van smaken en texturen en jouw kindje vertrouwd maken met vast voedsel. Sommige ouders kiezen ervoor om die eerste hapjes gepureerd aan te bieden, andere ouders gaan voor de Kleintjesmethode óf een combinatie van die twee. Hoewel jouw baby in deze fase nog geen hele maaltijden eet, is het nu al waardevol om jouw kindje bij jullie aan tafel te laten zitten. Immers: zien eten, doet eten. Extra waardevol als je probeert om allebei hetzelfde te eten, bijvoorbeeld bloemkool, courgette of broccoli.

In de kinderstoel erbij aan tafel

Met een goede kinderstoel kan jouw kindje al vanaf baby af aan bij jullie aan tafel. Een ideale stoel hiervoor is de Tripp Trapp van Stokke, ontworpen door Peter Opsvik. De Tripp Trapp is in hoogte en diepte verstelbaar, waardoor kinderen altijd ergonomisch zitten. Eerst in het newborn zitje, daarna in de Baby Set en uiteindelijk ‘los’ op de stoel. Door het iconische ontwerp van deze kinderstoel zijn kids vanaf jongs af aan betrokken bij wat er aan tafel en in het gezin gebeurt, iets wat het gevoel om erbij te horen versterkt.

Vanaf twaalf maanden mogen kindjes vrijwel de meeste dingen eten en start het ‘met de pot mee eten’. Het zijn nog kleinere porties en het eten is wellicht minder gekruid of gezout, maar jouw kindje kan in principe volledige maaltijden mee gaan eten. Hoe gezellig is dat!

Ineens mondje dicht

Rond de anderhalf á twee jaar gebeurt er iets nieuws. Ineens blijft het mondje dicht of schuift het bakje met eten ver weg over de tafel. Wat is dat? ‘Welkom bij de kieskeurige eetfase’, zegt Iris Vernooij, pedagoog, (kinder)voedingsdeskundige en eigenaresse van STERK & ZOET. ‘At je baby eerst alles wat je hem of haar aanbiedt, weigert jouw dreumes ineens om te eten. Die kieskeurige heeft ook een evolutionaire verklaring. Kinderen leren vanaf die leeftijd om niet alles zomaar in de mond te stoppen, want die besjes van vroeger konden giftig zijn. Kinderen hebben in deze fase dus extra bevestiging nodig dat ze wat er voor neus ligt écht kunnen opeten. Wanneer je als ouder ook paprika eet, geef je als het ware direct de bevestiging dat het eetbaar is. Daar komt ook weer het zien eten, doet eten en het belang van samen aan tafel eten vandaan. Doordat ze zien wat jij eet, geef je de bevestiging dat het eten eetbaar is. Iets wat in die kieskeurige fase heel helpend is.’

Maar maak je niet druk als het er bij jullie niet altijd zo aan toe gaat, benadrukt Iris. ‘Iedere avond met z’n allen aan tafel eten is misschien niet altijd haalbaar. Dat is gelukkig ook helemaal niet erg. Het is mooi om dit na te streven, maar laat ook dit streven niet iets zijn waar jij of jullie veel stress door ervaren. Dat zou zonde zijn!’

kinderen leren eten

Ruiken, voelen en daarna proeven

Als jouw kind structureel bepaalde dingen blijft weigeren, is het volgens Iris goed om te beseffen dat de ontwikkeling van leren eten in verschillende stapjes gebeurt. ‘Ruiken, voelen, aanraken met je lippen, proeven en daarna pas eten. Al die stapjes zijn nodig om jouw kindje nieuwe voeding te leren eten. Als het eten op dit moment even lastig gaat, kijk dan of je je kindje wel bloot kunt blijven stellen aan bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan bijvoorbeeld door deze wel erbij te leggen op het bordje of dit als de rest van het gezin wel te eten, maar ook door jouw kind te betrekken bij het helpen met koken of boodschappen doen. Misschien kan er tijdens het koken alvast wat geproefd, gevoeld of geroken worden. Dat zijn allemaal waardevolle stappen, ook als het feitelijke eten even wat lastiger gaat. 

Gouden tip

Herken jij deze kieskeurige fase? ‘Dan wil ik je op het hart drukken om te focussen op de sfeer aan tafel. Probeer het samen eten zo leuk mogelijk te maken en niet om er iedere avond een enorme strijd van te maken. ‘We zijn snel geneigd om druk, consequenties en beloningen in te zetten, maar dit werkt helaas alleen voor korte termijn en op de lange termijn is het effect vaak averechts’, zegt Iris. ‘Als de sfeer aan tafel fijn en ontspannen is, zal jouw kind zien dat eten iets leuks en gezellig is.’

Jouw gids in het eerste jaar moederschap: How About Mom 📲