eerste hapjes baby leert eten
29/06/2023

Tip bij lastige eters: introduceer het ‘nee-dankje’ bakje

Kinderen die leren eten kunnen door verschillende fasen gaan. Van avontuurlijk allerlei nieuwe smaken en texturen uitproberen tot fasen waarin je met lastige eters te maken hebt die alleen maar kale pasta en komkommer eten. Veel ouders herkennen dat voldoende groenten en fruit eten soms een uitdaging is voor hun dreumes, peuter of kleuter. Is een bakje op tafel zetten waar je kind eten in kan doen wat zij of hij niet lust, dan een goed idee?

Sommige voedingsmiddelen kunnen door hun geur, smaak of textuur nog spannend zijn. Het idee van een ‘nee, dankje’ kommetje of bakje op tafel werkt als volgt. Door een bakje op tafel te zetten waar je kind de voedingsmiddelen in kan doen die hij of zij nog spannend of niet lekker vindt, geef je jouw kind regie over wat er wordt gegeten. Als ouder bepaal je wat er op tafel komt. Je kind bepaalt of hij of zij dat vervolgens wil eten. Misschien gaat er vandaag iets in het bakje wat morgen wel het proberen waard is.

Starten met vaste voeding: expert Stefan Kleintjes helpt je met je baby’s eerste hapjes

Lastige eters en ‘nee-dankje’ bakje

De Belgische voedingsdeskundige Rolinde Demeyer introduceerde het concept van het ‘nee-danku-kommetje’. Rolinde: ‘Dit aparte kommetje kan heel wat stress wegnemen. Het ongewenste eten ligt dan op een veilige afstand voor je kind en kan het andere eten niet aanraken.’ En dat geeft rust, volgens Rolinde, waardoor de kans groter is dat je ontspannen en prettig aan tafel kunt zitten met je kind om samen te eten.

Hoe gebruik je dat kommetje dan concreet? Stel dat je kind zegt ‘ik wil geen uien’. Jij kan als ouder antwoorden: ‘Je hoeft ze ook niet op te eten als je niet wil, laat maar liggen’. Voor sommige kinderen is dat voldoende, maar voor anderen niet. Die willen de uien het liefst ver weg van hun bord. Daar komt het ‘nee-danku-kommetje’ van pas. Als ouder kun je dan aangeven: ‘Leg maar in het kommetje wat je niet wil en eet de rest maar op’.

Bord op de grond

We vroegen How About Mom expert en voedingsdeskundige Iris Vernooij hoe zij hier tegenaan kijkt. ‘Voor kinderen waarbij voedingsmiddelen zoals een bepaalde groente of fruit nog lastig zijn, kan dit zeker een uitkomst zijn. Soms kan eten dat enkel op het bord ligt al te spannend zijn, dat kan dan ook een reden zijn dat het bord met eten en al op de grond verdwijnt.’

‘Het hoeft uiteraard geen kommetje te zijn: je kunt ook een bordje, servet, placemat of iets anders gebruiken’, vult Iris aan.

Voedselintroductieschema: zo weet je precies wat je kleintje wanneer mag eten

Rust en minder stress met lastige eters

Bestaat er een kans dat kinderen dan nooit gaan proeven en alles in het ‘nee-dankje’ kommetje kieperen? Volgens Iris zal het zo’n vaart niet lopen. ‘Door te werken met een kommetje geef je een kind de kans om er langzaam aan te wennen tot het comfortabel genoeg is om het op het bord te laten liggen, en vervolgens tot het aangeraakt of geproefd kan worden. Daarnaast ben ik een grote voorstander dat kinderen zelf mogen bepalen of ze iets eten van het bord. Dat draagt hier ook aan bij.’

En, is een ‘nee-dankje’ kommetje het proberen waard bij jullie thuis? Misschien brengt het wel meer rust aan tafel. En met meer rust en minder stress rond eten kan je kind ook verkennen en nieuwe dingen uitproberen.

Meer lezen?

Help: mijn tweejarige eet geen avondeten

Avondeten een gedoe? Waarom juist dit de lastigste maaltijd voor je kind is en hoe het anders kan

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen