kraamdagboek
20/09/2023

Kraamdagboek: ‘De nachten beginnen in elkaar over te lopen’

Het is nu alweer vijf dagen sinds ik ons kleine wondertje ter wereld heb gebracht. De kraamtijd is een achtbaan van emoties en ervaringen geweest. Ik leg alles vast in mijn kraamdagboek – de mooie momenten én de pittige momenten – want ik weet dat ik deze tijd nooit wil vergeten.

Mijn lichaam herstelt langzaam van de bevalling. De pijn is minder intens dan de eerste dagen, maar ik voel me nog steeds beurs. Mijn buik is zachter en getekend door striae. Een herinnering aan de kracht die ik heb laten zien tijdens de geboorte van ons kleintje. Het zweet gutst de hele dag van mijn lijf en ik zie nog steeds op tegen ieder toiletbezoekje.

Eén blik op mijn zoon en alles is goed. Ik kan niet genoeg krijgen van zijn kleine gezichtje. Zijn minuscule handjes. De geur van zijn hoofdje. Ik kan uren naar hem staren terwijl hij slaapt. Ik voel me overweldigd door liefde en dankbaarheid dat ik hem mag vasthouden en zorgen voor dit kleine wonder.

Maar ik ben ook onzeker. Ik twijfel constant aan mezelf. Doe ik wel alles goed? Is hij tevreden? Hoe weet ik of hij genoeg melk krijgt? Borstvoeding geven is een uitdaging en ik ben zo bang om het verkeerd te doen. Ik weet dat ik geduld moet hebben met mezelf, maar die onzekerheid blijft knagen.

Hoewel we 24/7 samen zijn, mis ik mijn lief. Ik wil in zijn armen liggen, maar nu ligt er een baby’tje tussen ons in. Of ik ben zo moe, zweterig of plakkerig van de melk, dat ik helemaal geen aanraking meer wil.

Slaapgebrek begint zijn tol te eisen. De nachten lijken in elkaar over te lopen, en ik kan me de laatste keer dat ik langer dan een paar uur heb geslapen niet herinneren. Maar zelfs als ik moe ben tot op het bot, is er iets magisch aan de rustige momenten in het donker met mijn baby in mijn armen. Ik koester die tijd, zelfs al ben ik nog nooit zó vermoeid geweest.

Lief kraamdagboek, ik weet dat deze kraamtijd een periode van intense verandering en aanpassing is. Ik hoop dat ik met de tijd meer vertrouwen krijg in mijn rol als moeder. Voor nu is het vallen en opstaan en vooral genieten van elk moment met onze kostbare kleine jongen.’

Meer lezen?
Vijf redenen om een dagboek voor jou én je baby te schrijven
Lief kraamdagboek: ‘Een huis gevuld met goede en moeilijke momenten’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen