26/02/2020

Kraamplan: hoe ga je om met sociale media?

Met alle voorbereiding op de bevalling lijkt het misschien triviaal om het over sociale media te hebben. Toch is het niet verkeerd om alvast eens na te denken hoe je om wilt gaan met sociale media als jouw kleintje er straks is, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Misschien kun je je er niets bij voorstellen, dat iemand eerder dan jij zelf een foto of video van jouw baby op Facebook, Twitter, TikTok of Instagram deelt. Toch zal je niet de eerste zijn bij wie het gebeurt. Absoluut niet vanuit kwade wil, maar juist uit enthousiasme of gewoonte. Afhankelijk van jullie eigen sociale media gebruik en dat van jullie omgeving, is het slim om voordat de baby er is te bespreken wat je met de online wereld wilt delen, op welk platform en wanneer je dit wilt aankondigen.

Wachten op jullie

Het is niet vreemd om aan familie of vrienden te vragen of zij willen wachten met het delen van foto’s of berichtjes – of jullie in het openbaar te feliciteren – totdat jullie zelf iets bekend hebben gemaakt online. Hoeveel schattige foto’s er van jou en je newborn gemaakt zijn tijdens het kraambezoek, laat je vrienden, collega’s of familieleden weten dat ze nog even rustig aan moeten doen met hun Stories. Het is verstandig om je partner in te schakelen: hij of zij kan dit helpen bewaken.

Het gaat niet alleen om familie of vrienden die updates delen, het is ook belangrijk dat jij en je partner op één lijn liggen. Als hij in gedachte had live te gaan tweeten vanuit het ziekenhuis, terwijl jij pas na een maand je Instagram weer eens wilde openen, dan is het wel goed om dat van elkaar te weten en hier een gezamenlijk plan voor af te spreken. Wanneer wil je vrienden en familie op de hoogte brengen van de geboorte? Wat wil je delen op sociale media?

WhatsApp

Natuurlijk is het onvermijdelijk dat een papieren geboortekaartje – verstuurd aan jouw moeder – ook trots aan de buurvrouw getoond wordt, maar dat is toch net wat anders dan jouw (bevallings)foto’s of video’s die rond gaan. Het is goed om er even bij stil te staan dat een foto of berichtje op Whatsapp snel (door)gestuurd is. Vaak gebeurt ook dit vooral uit enthousiasme, maar ook hier kun je natuurlijk goed erbij vermelden dat de foto van jullie dochtertje of zoontje voorlopig alleen voor de ontvanger bedoeld is. 

Meer lezen?

Kraamplan: hoe ga je om met bezoek?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen