Lotus bevalling

Een lotusbevalling is een bevalling waarbij de navelstreng na de geboorte niet doorgeknipt wordt. Je baby blijft daardoor verbonden aan de placenta totdat de navelstreng zelf loslaat. In dit artikel vertellen we wat een lotusbevalling precies inhoudt en wat de voordelen en de nadelen van een lotus bevalling en halve lotus bevalling zijn.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wachten met het afknippen van de navelstreng en direct huid-op-huid-contact met de moeder na de bevalling verminderen de stress bij de baby. Daarom is het in Nederland gebruikelijk dat eerst gewacht wordt tot de navelstreng ‘uitgeklopt’ is.

Je kunt zelfs nog langer wachten, en de navelstreng na de bevalling nog een paar dagen aan je kindje laten zitten. Dat heet een ‘lotusbevalling’.

Lotus bevalling

Een lotus bevalling is dus een bevalling waarbij de navelstreng na de geboorte niet wordt doorgeknipt, maar juist aan de baby verbonden blijft. Er wordt gewacht totdat de navelstreng is ingedroogd en vanzelf loslaat. Dat gebeurt meestal zo’n 3 tot 6 dagen na de geboorte. Doordat de navelstreng niet wordt doorgeknipt, blijft de baby verbonden aan de placenta.

Wie kiest voor een halve lotusbevalling, gaat voor een middenweg. Daarbij wordt de navelstreng pas doorgeknipt als de placenta geboren is. Dit kan variëren van een uur na de geboorte tot een paar uur erna.

Hoewel nog geen vijf procent van de ouders in Nederland kiest voor een lotus bevalling, wordt het wel steeds populairder. Wanneer ouders niet kiezen voor een lotus bevalling, wordt de navelstreng vaak een paar minuten na de bevalling doorgeknipt.

Voordelen van een lotus bevalling

Dat sommige ouders kiezen voor een lotusbevalling, is uiteraard niet zonder reden. Gedurende de zwangerschap heeft je kindje via de placenta allerlei voedingsstoffen binnengekregen. Wanneer je de navelstreng doorknipt, stopt dat proces. Bij een lotusbevalling blijft het bloed wel doorstromen van de placenta naar je kindje, waardoor je baby – ook na de geboorte – voedingsstoffen binnenkrijgt. Op basis van verschillende wetenschappelijke onderzoeken adviseren sommige artsen om inderdaad langer te wachten met het doorknippen van de navelstreng.

Een andere reden dat ouders kiezen voor een lotusgeboorte, is omdat ze van mening zijn dat het kindje zo rustiger ter wereld komt. Een baby is negen maanden lang verbonden geweest aan de placenta en dus vinden ouders het een prettig idee als het loslaten van de moederkoek natuurlijk plaatsvindt.

De nadelen van een lotus bevalling

In principe is een lotusbevalling veilig, mits de placenta goed wordt verzorgd en schoongemaakt. Zo is het belangrijk ten alle tijden hygiëne voorop te stellen. Uiteraard is het ook goed om je baby in de gaten te houden. Krijgt je zoon of dochter koorts, een opgezwollen navel of drinkt hij of zij slecht? Ga dan in gesprek met de kraamverzorger.

Zo werkt een lotus bevalling en halve lotus bevalling

Een lotus geboorte gaat voor velen gepaard met heel wat vragen: want wat gebeurt er met de placenta als je besluit de moederkoek niet weg te gooien? Je baby blijft immers verbonden met de placenta.

De allereerste stap die wordt uitgevoerd na de geboorte van de placenta, is dat je ‘m in een vergiet boven een schaal legt zodat het kan uitlekken. Na ongeveer 24 uur is de moederkoek voldoende uitgelekt. Uiteraard betekent dat ook dat je kindje daar is waar de placenta is, en andersom.

Veel ouders kiezen ervoor de placenta – nadat die is uitgelekt – te wassen om zo eventuele bloedresten te verwijderen. Na het wassen, wordt de placenta in de meeste gevallen ingesmeerd met zout zodat het goed uitdroogt. Het wordt aangeraden dit iedere dag te doen zolang je baby is verbonden met de placenta. Leg de moederkoek vervolgens in een doek of mand.

De placenta blijft gemiddeld een paar dagen aan je baby verbonden voordat de navelstreng loslaat. Aangezien dit vaak een paar dagen duurt, luidt het advies om kruiden over de placenta heen te leggen. Denk aan tijm, lavendel of rozemarijn. Op die manier ga je vervelende geurtjes tegen.

Ervaringen met een lotus bevalling

Een lotus bevalling

Een moeder deelt haar ervaring met een lotus bevalling: ‘De geboorte van mijn dochter is gegaan zoals we hadden gehoopt: thuis een volledige lotusbevalling in een bevalbad. In rust en hands-off.’

Een halve lotus bevalling

Quirine bereidde zich goed voor op de kraamtijd, vertelt ze in dit interview. ‘Ik heb hier veel aandacht aan besteed. Zo was mijn bevalling een halve lotus en lag Maeve de eerst anderhalf uur na de geboorte op mijn naakte borst voordat er checks en metingen werden gedaan. Dit was zo’n fijne, rustige start.’

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲