Dit houdt een lotusbevalling in
30/11/2021

Dit houdt een lotusbevalling in en zo werkt het

In de Nederlandse cultuur is het heel gebruikelijk om de navelstreng door te knippen na de geboorte. Ouders die kiezen voor een lotusbevalling, doen dat niet. Bij een lotusgeboorte wordt namelijk gewacht totdat de navelstreng zelf loslaat. In dit artikel vertellen we wat een lotusbevalling precies inhoudt en waarom sommige ouders ervoor kiezen.

Hoewel nog geen vijf procent van de ouders in Nederland kiest voor een lotusbevalling, wordt het wel steeds populairder.

Lotusbevalling

Een lotusbevalling is dus een bevalling waarbij de navelstreng na de geboorte niet wordt doorgeknipt, maar juist aan de baby verbonden blijft. Er wordt gewacht totdat de navelstreng is ingedroogd en vanzelf loslaat. Dat gebeurt doorgaans na zo’n drie tot zes dagen na de geboorte. Doordat de navelstreng niet wordt doorgeknipt, blijft de baby verbonden aan de placenta.

Wanneer ouders niet kiezen voor een lotusbevalling, wordt de navelstreng vaak een paar minuten na de bevalling doorgeknipt. Wie kiest voor een halve lotusbevalling, gaat voor een middenweg. Daarbij wordt de navelstreng pas doorgeknipt als de placenta geboren is. Dit kan variëren van een uur na de geboorte tot een paar uur erna.

Zo werkt het

Een lotusgeboorte gaat voor velen gepaard met heel wat vragen: want wat gebeurt er met de placenta als je besluit de moederkoek niet weg te gooien? Je baby blijft immers verbonden met de placenta. De allereerste stap die wordt uitgevoerd na de geboorte van de placenta, is dat je ‘m in een vergiet boven een schaal legt zodat het kan uitlekken. Na ongeveer 24 uur is de moederkoek voldoende uitgelekt. Uiteraard betekent dat ook dat je kindje daar is waar de placenta is, en andersom.

Veel ouders kiezen ervoor de placenta – nadat die is uitgelekt – te wassen om zo eventuele bloedresten te verwijderen. Na het wassen, wordt de placenta in de meeste gevallen ingesmeerd met zout zodat het goed uitdroogt. Het wordt aangeraden dit iedere dag te doen zolang je kindje is verbonden met de placenta. Leg de moederkoek vervolgens in een doek of mand.

De placenta blijft gemiddeld een paar dagen aan je kindje verbonden voordat de navelstreng loslaat. Aangezien dit vaak een paar dagen duurt, luidt het advies om kruiden over de placenta heen te leggen. Denk aan tijm, lavendel of rozemarijn. Op die manier ga je vervelende geurtjes tegen.

De voordelen

Dat sommige ouders kiezen voor een lotusbevalling, is uiteraard niet zonder reden. Gedurende de zwangerschap heeft je kindje via de placenta allerlei voedingsstoffen binnengekregen. Wanneer je de navelstreng doorknipt, stopt dat proces. Bij een lotusbevalling blijft het bloed wel doorstromen van de placenta naar je kindje, waardoor je baby – ook na de geboorte – voedingsstoffen binnenkrijgt. Op basis van verschillende wetenschappelijke onderzoeken adviseren sommige artsen om inderdaad langer te wachten met het doorknippen van de navelstreng.

Een andere reden dat ouders kiezen voor een lotusgeboorte, is omdat ze van mening zijn dat het kindje zo rustiger ter wereld komt. Een baby is negen maanden lang verbonden geweest aan de placenta en dus vinden ouders het een prettig idee als het loslaten van de moederkoek natuurlijk plaatsvindt.

De risico’s

In principe is een lotusbevalling veilig, mits de placenta goed wordt verzorgd en schoongemaakt. Zo is het belangrijk ten alle tijden hygiëne voorop te stellen. Uiteraard is het ook goed om je baby in de gaten te houden. Krijgt je zoon of dochter koorts, een opgezwollen navel of drinkt hij of zij slecht? Ga dan in gesprek met de kraamverzorger.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief