Vierde trimester Noa
20/05/2022

Mijn vierde trimester: “Probeer zoveel mogelijk te genieten, ook al is dat niet altijd makkelijk”

Auteur

Datum

Categorie

Share

Het vierde trimester, de eerste drie maanden met jouw baby. Een periode waarin jouw herstel centraal staat, samen met het wennen aan een nieuw mensje in jouw of jullie leven. Een fase in je leven die de meeste vrouwen omschrijven als een rollercoaster aan emoties. Hoe was dit voor jou? Deze week vertelt Noa haar verhaal.

Hoe zou jij het vierde trimester in één woord omschrijven?

‘Loslaten’

Had jij je voorbereid op jouw kraamperiode? Zo ja, hoe?

‘Ja, ik ben een control-freak. Zodoende had ik een kraamplan en receptenboek gemaakt, een postpartum behandeling ingepland en de nodige boodschappen in huis gehaald. Helemaal ready om alle gerechten te koken en in te vriezen, tot onze dochter besloot wat eerder te komen dan ik had verwacht. Ik kon al mijn mooie plannen dus aan de kant schuiven, want had alles nog niet klaar zoals ik me had voorgesteld. Direct de eerste les die ze mij kwam leren; controle loslaten en meegaan met de flow haha’. 

Kun je kort iets vertellen over jouw bevalling?

‘De geboorte van mijn dochter is gegaan zoals we hadden gehoopt, thuis een volledige lotusbevalling in een bevalbad, in rust en hands-off. We waren laat met kraamhulp inschakelen waardoor we niet de natuurlijke kraamzorg hadden die ik graag had gewild. Dit heeft ervoor gezorgd dat we tijdens de kraamperiode niemand hadden om ons dingen uit te leggen, enkel iemand die ons hielp met de wassen draaien (wat óók ontzettend fijn was). Achteraf gezien had ik graag iemand bij ons thuis gehad die ons wegwijs had kunnen maken in de natuurlijke verzorging en omgang met een baby en de placenta.’

Hoe heb je jouw lichamelijke herstel na de bevalling ervaren?

‘Het viel mij enorm mee! Na de geboorte van onze dochter hoefde ik niet gehecht te worden, had nauwelijks nabloedingen, de borstvoeding ging zonder problemen en had geen naweeën. Helaas heb ik wel last gehad van een blaasontsteking wat er voor zorgde dat ik 2 weken na de geboorte met torenhoge koorts op bed lag. Gelukkig was dit na een goede vitamine C kuur en zure cranberrysap genezen.’

Waarvan dacht jij: had iemand mij dit even van te voren kunnen vertellen?!

‘Dat de geboorte écht even doorbijten is en dat je je helemaal over mag (ofwel moet) geven aan de persweeën.’

Heb je iets speciaals gedaan of juist gelaten in de kraamperiode?

‘Ik had een lotusbevalling waarbij de placenta aan de baby blijft tot deze uit zichzelf loslaat. Na twee weken had ik een postpartum behandeling ingepland om even te ontspannen en weer in mijn lichaam te komen. 

Wij hebben de eerste weken geen kraambezoek gehad, dit omdat we echt de rust en ruimte wilden nemen om onze dochter te leren kennen en aan het nieuwe gezin te wennen. Daarnaast veel huid op huid contact en enkel borstvoeding.’

Welke tip of advies zou jij aan een andere aanstaande moeder willen geven over het vierde trimester?

‘Luister naar jezelf en je eigen lichaam, jij weet wat jij én jouw baby nodig hebben. Neem vooral de tijd en rust voor jezelf en elkaar, de kraamvisite kan best een weekje (of meer) wachten. En een vriezer met kant en klare hapjes is ideaal ;)’

Is er nog iets anders dat jij wilt delen over jouw eerste drie maanden als (nieuwe) moeder?

‘Aangezien dit mijn eerste kind is vond (en vind) ik het soms erg moeilijk de controle los te laten, het volledig overgeven aan hetgeen wat is. Een nieuw ritme, het huis niet altijd op orde kunnen hebben, sommige dingen even moeten laten en tegelijkertijd te genieten.’

Meer lezen?
Mijn vierde trimester: “De kraamtijd is magisch, maar ook beperkend”
Mijn vierde trimester: ‘Geen kraamtranen, alleen tranen van puur geluk’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief