positieve zwangerschapstest
31/05/2022

Mary-Anne vertelde haar man na twee weken over positieve zwangerschapstest: “Neem de tijd om te voelen wat je voelt”

Mary-Anne Joséphine Kammeron (’92) is model, influencer en ondernemer. Ze is getrouwd met Nazar, de moeder van Noah Rae (‘18) en in verwachting van hun tweede kindje. Haar tweede positieve zwangerschapstest hield Mary-Anne twee weken geheim voor haar man. “Ik voelde me dit keer kalm, omdat ik zonder verwachtingen en verplichte emoties en gevoelens de test kon doen.”

‘Bij mijn eerste zwangerschap (van Noah Rae) deed ik de zwangerschapstest samen met mijn man. Althans, ik deed de test en hij wachtte samen met mij op de uitslag. Bij het zien van twee streepjes riep ik gelijk ‘OMG, ik ben zwanger!’ Nazar was gelijk heel enthousiast, terwijl ik op datzelfde moment moest bijkomen van het feit dat het na al die maanden van proberen het eindelijk was gelukt. Er gingen direct 1001 gedachten door mijn hoofd. Ben ik nu blij? Ben ik bang dat ons leven nu drastisch gaat veranderen? En wat gebeurt er met onze reisplannen? Ondernemersdromen?

Ik vond het op dat moment lastig om dit uit te spreken, omdat ik zag dat mijn man in de zevende hemel was. Achteraf vertelde hij dat hij ook even moest slikken, ondanks zijn blijdschap. Zijn karakter uit zich door meer te zijn in het hier en nu en niet onnodig bezig te zijn met ‘wat als’ en denken vanuit angsten, wat ik bewonder.

Zwanger, maar niet 100% blij

De dagen die er volgden hebben we veel kunnen praten waardoor ik kon uitleggen wat ik allemaal voelde. Dat was heel fijn. In alle eerlijkheid voelde ik me tóch schuldig dat ik me niet 100% blij en gelukkig voelde bij het zien van een positieve test. Dat gevoel heb ik lang bij me gedragen. Was ik eigenlijk wel klaar voor het moederschap? Ik had slechts één vriendin die al kinderen had en de rest was nog volop (nieuwe) avonturen aan het beleven, reizen aan het maken en hun dromen verwezenlijken. Kon ik dat straks dan ook nog steeds met een baby erbij?

Nu ik weer een paar jaar ouder ben, ben ik me ervan bewust dat je emoties, gedachtes en angsten helemaal niet erg hoeven te zijn en juist een logisch gevolg zijn gezien de grote (positieve) impact die een kleintje heeft op je leven. Alleen de manier waarop je ermee omgaat is heel belangrijk. Opkroppen is niet de methode om ermee te dealen, erover praten, juist met je partner, wel.’

Weer een positieve zwangerschapstest

‘Toen ik het vermoeden kreeg dit keer zwanger te zijn, besloot ik om de test zelf te doen en mezelf een aantal dagen te geven om te kijken hoe ik me er dit keer bij voelde. Zonder invloed van de reactie van mijn man of enthousiaste familie. Zou ik me blij voelen? Of juist weer overrompeld?

Vlak na mijn test voelde ik me opeens ontzettend kalm worden. Ik keek op de test en zag gelijk twee streepjes. Het was gelukt, ik kon het niet geloven. Ik voelde niks anders dan blijdschap en dankbaarheid. Eigenlijk dat over the moon gevoel wat ik hoopte de eerste keer ook te voelen.

Ik gaf mezelf alsnog de tijd. Ik schreef van me af en mediteerde om nog meer tot mezelf te komen en alle emoties die ik voelde tegemoet te komen. Ik heb gehuild van blijdschap en voelde me dankbaar dat ik dit mocht meemaken. En kalm, omdat ik zonder verwachtingen en verplichte emoties en gevoelens de test heb gedaan.

Als mijn man, beste vriend en papa van onze kindjes vind ik het belangrijk hem in de zwangerschap te betrekken. Het delen van dit nieuws met hem vond ik dus het allerleukste. Ik had dágen zoveel fijne kriebels in mijn buik. Ik maakte samen met Noah Rae een verrassingsbox met daarin onder andere een brief waarin ik uitlegde waarom ik wachtte met het vertellen. Hoe ik mij de eerste keer voelde en hoe ik mij nu voelde met de hoop zijn begrip voor mijn keuze.

Ik kon zien dat het hem ontroerde en dat hij naast zijn eigen blijdschap over de zwangerschap vooral heel blij was om te zien dat ik me heel kalm en blij voelde. Hij zei tegen me: ‘Mocht je je toch nog anders voelen, wacht dan geen dag om dit met me delen.’

Zwangerschap verborgen houden

Of het lastig was om mijn zwangerschap al die tijd voor hem verborgen te houden? Het was zéker moeilijk om m’n mond te houden. Ik liep dagen op wolken en Nazar merkte dat ook op. Hij zei tegen me: ‘Wat ben je vrolijk? Heb ik iets gemist?’ We hadden het over vakantie en hij stelde voor om in december weg te gaan. Ik had daardoor mega binnenpret, want ik wist dat we dat waarschijnlijk niet zouden gaan doen.

Ik wilde het eigenlijk al na een aantal dagen vertellen. De verrassingsbox stond al een tijdje klaar in de lege (baby)kamer. Met hierin de zwangerschapstest die ik uiteindelijk nogmaals moest doen omdat dat digitale schermpje na een dag uitvalt, haha. Alleen was er telkens iets, zoals een voetbaltraining, een dansles, een uitgelopen werkdag of Noah Rae die niet kon slapen, waardoor het juiste moment uitbleef. Uiteindelijk kon ik, bijna twee weken na het doen van de test, het mooie nieuws eindelijk delen op een mooie, rustige zondag morgen, samen met Noah Rae.

Mijn geheimpje vond ik stiekem heel leuk, maar was wel extra blij en opgelucht toen we er samen van konden genieten.’

Meer lezen?
Momtalk: Mary-Anne
Hoe vertellen dat je zwanger bent?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen