medische zwangerschap
13/06/2023

Medische zwangerschap: van verloskundige naar ziekenhuis

Misschien had je net een band opgebouwd met de verloskundigenpraktijk die je zelf had uitgekozen en kom je nu ineens onder begeleiding van het ziekenhuis te staan. Of misschien start jouw zwangerschap direct met begeleiding vanuit het ziekenhuis en is er sprake van een medische zwangerschap. Waar ga je dan mee te maken krijgen? Kun je nog contact houden met jouw verloskundige?

Een zwangerschap is voor veel vrouwen een bijzondere en spannende fase in hun leven, dus het is heel erg fijn als je begeleid wordt door mensen die jij vertrouwt en waarbij jij je op je gemak voelt. De meeste vrouwen kiezen zelf hun verloskundigenpraktijk. Een praktijk die lekker dicht bij huis is, waar je een fijne eerste ervaring hebt gehad, goede verhalen over hoorde of die qua werkwijze past bij jouw wensen. Misschien ben je er al een paar keer geweest en heb je kennisgemaakt. 

Wanneer jouw zwangerschap een medische zwangerschap is of wordt, dan vinden in veel gevallen de controles (voortaan) plaats in het ziekenhuis en worden deze gedaan door een klinisch verloskundige of gynaecoloog (in opleiding).

Met medische indicatie toch bij verloskundigenpraktijk

Er zijn verloskundigenpraktijken waar je ondanks een medische zwangerschap en controles in het ziekenhuis alsnog terecht kunt om bijvoorbeeld naar het hartje van de baby te luisteren of om te praten. Het kan fijn zijn om, naast de ziekenhuiscontroles, ook af en toe je hart te luchten of vragen te stellen in een minder klinische omgeving. Het is goed om te weten dat de meeste verloskunde afdelingen in het ziekenhuis ook proberen om jou één vast gezicht te bieden en jou ook zo goed mogelijk willen ondersteunen. Lichamelijk én geestelijk. 

Er zijn ook genoeg verloskundigenpraktijken die dit niet doen. Zij stellen dat er, om tegenstrijdigheden in advies te voorkomen, maar één professional over je moet waken. Zij willen geen tweede dossier opbouwen met daarin wellicht een andere kijk op jouw situatie. Daar valt ook zeker wat voor te zeggen. 

Het kan fijn zijn om eens na te vragen hoe jouw verloskundige erin staat en of ze goede contacten heeft met je gynaecoloog in het ziekenhuis. Wie weet kan ze evengoed nog iets voor je betekenen. 

Medische zwangerschap: wanneer kan ik contact opnemen?

Misschien was je bij de verloskundigenpraktijk gewend om snel contact op te nemen, als je vragen of zorgen had. Vaak is er één spoednummer waar je altijd naar kunt bellen.

Ook het ziekenhuis is altijd bereikbaar voor jouw vragen. Al je zorgen, telefoontjes en onderbuikgevoelens worden serieus genomen. Telefonisch geven verpleegkundigen advies of je mag nog diezelfde dag langskomen voor een extra echo of een hartfilmpje van de baby. Ook in grote academische ziekenhuizen wordt er tijd voor je vrijgemaakt. Schroom dus niet om bij twijfels of zorgen aan de bel te trekken.

Contact met het ziekenhuis

Een moeder vertelt haar ervaring met haar medische zwangerschap en contact met de verloskundigen en gynaecologen in het ziekenhuis: ‘Ik heb twee medische zwangerschappen meegemaakt en daardoor kwam ik in twee verschillende academische ziekenhuizen terecht. Beide ziekenhuizen gaven een lijstje met telefoonnummers met de algemene nummers die je ook op de website vindt, maar ook een direct nummer voor een dienstdoende verpleegkundige en er was een noodnummer dat dag en nacht bereikbaar was.’

‘Ik heb tijdens mijn zwangerschap meerdere keren gebeld, ook naar het noodnummer en ook in het weekend of laat op de avond. Altijd waren ze begripvol, ook als ik huilend vertelde wat mij dwars zat of uitte dat ik mij bezwaard voelde dat ik ‘alweer’ belde. Er werd geluisterd, meegedacht en ik mocht altijd langskomen voor een controle. Mijn laatste telefoontje pleegde ik toen ik 31 weken zwanger was. Dat resulteerde uiteindelijk in een spoedkeizersnede. Ik had het dit keer bij het juiste eind, er was iets mis. Nu maakt mijn zoontje het goed, maar ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als de drempel voor mij te hoog was geweest om te bellen.’

Meer lezen?

Vroeggeboorte: moeder van een te vroeg geboren baby

Onderzoeken gestart naar draadloos en huidvriendelijk bewakingssysteem voor premature baby’s

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief