menstruatieklachten
29/09/2022

Experts: meer aandacht voor menstruatie, hormonen en bekkenbodem-klachten

In de zorg is jarenlang vooral onderzoek gedaan onder mannen. Veelvoorkomende menstruatie- en bekkenbodemklachten en hormonale aandoeningen zouden veel meer aandacht moeten krijgen. Daarom stapte een groep experts vandaag naar de Tweede Kamer met een manifest, dat vrouwen én mannen aangaat.

Al vanaf haar elfde kampt Arendina (24) met zulke zware menstruatieklachten dat ze iedere maand flauwvalt, overgeeft en kampt met rugpijn en diarree. Ze bezoekt huisarts na huisarts, maar allemaal zeggen ze hetzelfde: het hoort erbij en het zal vanzelf overgaan. Het duurt dertien jaar voor ze een verwijzing krijgt naar een expertisecentrum voor endometriose, waar ze binnenkort een kijkoperatie zal ondergaan.

Hevig menstrueel bloedverlies

Van de ene op de andere dag krijgt Wendy (36) last van hevig menstrueel bloedverlies. Een verklaring is er niet en haar huisarts schrijft de pil voor. Die werkt goed, maar kort. Na een hevige doorbraakbloeding stapt ze over op een spiraal, maar ook dat biedt geen uitkomst. Wendy menstrueert nu twee weken per maand, waarvan een paar dagen zo hevig dat ze niet uit bed kan komen. Pas als ze zo vermoeid is dat ze niet meer kan fietsen, wordt verder onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat haar hormonen ook vleesbomen hebben veroorzaakt.

Het zijn twee voorbeelden van hormoongerelateerde klachten en hormonale aandoeningen waar vrouwen mee te maken krijgen. En het zijn twee voorbeelden waarbij het gebrek aan kennis leidt tot onnodige, langdurige klachten en een (te) late diagnose. Helaas komt dat regelmatig voor.

Weinig kennis

Zo heeft 80% van de vrouwen heeft zeer ernstige menstruatieklachten, blijkt uit onderzoek van WOMEN Inc. en Motivaction. Ernstige klachten kunnen er op wijzen dat er sprake is van een aandoening, maar er is nog relatief weinig kennis over menstruatie- en hormoongerelateerde klachten.

Daarom bood WomenInc vandaag het Manifest Menstruatie – en hormoongerelateerde klachten aan in de Tweede Kamer, bij de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Meer dan 20 organisaties werkten mee en zetten ook hun handtekening onder het manifest.

Meer onderzoek naar hormonen, bekkenbodem en vrouwenlichaam

Volgens WOMEN Inc. is meer onderzoek naar menstruatie- en hormoongerelateerde klachten dringend nodig. We moeten een inhaalslag maken. “Het kan niet zo zijn dat kennisachterstanden die zijn opgelopen doordat er in het verleden vooral onderzoek onder mannen is gedaan, nog niet zijn ingelopen en vandaag de dag nog steeds invloed hebben op onze huidige gezondheidszorg. Het is onrechtvaardig dat de helft van de bevolking langer in minder goede gezondheid leeft, terwijl we weten waar het aan ligt en daar wat aan kunnen doen”, schrijven ze in het manifest.

De gezondheidszorg is van oorsprong gebaseerd op onderzoek dat vooral onder mannen is uitgevoerd. Inmiddels weten we dat veel factoren van invloed zijn op onze gezondheid en dat die kennis niet altijd op iedereen van toepassing is. Op het gebied van menstruatie- en hormonale klachten is de achterstand groot: uit een analyse van ResearchGate blijkt dat er vijf keer meer geld is geïnvesteerd in onderzoek naar erectiestoornissen, dan naar het premenstrueel syndroom (PMS). En dat terwijl ongeveer 19% van de mannen gedurende hun leven last heeft van een erectieprobleem, tegenover 75% van de vrouwen met PMS-symptomen!

Daarom roept WOMEN Inc. politici en beleidsmakers op: investeer in onderzoek naar menstruatie-, bekkenbodem- en hormoongerelateerde klachten. Zodat deze kennis in de zorgpraktijk terechtkomt en minder vrouwen met klachten, onbegrip en pijn hoeven rond te lopen.

Meer lezen?
Cindy heeft endometriose: ‘Extreme menstruatiepijn die serieus genomen moet worden’
Als het niet vanzelf gaat: “Iedere keer die ingewikkelde vraag: heb je kinderen?”
Bekkenpijn tijdens en na je zwangerschap: hoe komt het en wat kun je ertegen doen?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen