menstruatieklachten
06/01/2022

Menstruatieklachten na booster?

Begin november deelden we dat bijwerkingencentrum Lareb ruim 14.000 klachten binnen had gekregen over menstruatiestoornissen na hun corona vaccinatie. Onder andere over hevige menstruatie, verlate menstruatie, onregelmatige menstruatie en tussentijds bloedverlies. Inmiddels hebben er zich ook al mensen gemeld die na hun booster menstruatieklachten ervaren. Hoe zit het met menstruatieklachten na de booster?

Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op onze menstruatie. Bijvoorbeeld ziekte, stress, gewicht, (heel) intensief sporten of een infectie. Ons immuunsysteem speelt hierbij ook een rol. Gynaecoloog Bertho Nieboer legt dit op een heldere manier uit op nu.nl.

Ons immuunsysteem staat in de eerste helft van de cyclus, wanneer de eisprong plaatsvindt, meer ‘aan’ dan in de tweede helft van de cyclus. Wanneer je als vrouw zwanger wilt worden, moet er een embryo groeien in de baarmoeder. Normaal gesproken wil ons immuunsysteem onbekende materialen in ons lichaam tegenwerken, maar dat wil je nu niet hebben. Daarom moet het immuunsysteem na de eisprong minder hard aanstaan. Bij het vaccineren krijgt je immuunsysteem een oppepper. Omdat het daardoor ook harder werkt in een periode waarin het normaliter minder actief is (na de eisprong), kan het zijn dat je menstruatie even ontregeld raakt. Vrouwen die corona hebben gehad en hier erg ziek van zijn geworden, meldden soortgelijke klachten, vertelt de gynaecoloog. 

Menstruatieklachten na booster

Bertho verwacht dat menstruatieklachten milder zullen zijn na de booster, maar benadrukt dat er nog veel onderzoek gedaan moet worden. “Je zou kunnen zeggen dat het lichaam niet meer zo fel reageert na twee prikken. Het lichaam kent de reactie die de prikken veroorzaakt al. Dat is meestal hoe het immuunsysteem werkt”, deelt hij

Volgens de gynaecoloog is er geen reden tot zorg. Er is volgens hem geen aanwijzing dat de menstruatieklachten langer dan twee tot drie maanden zullen aanhouden. Wel kan het onhandig of vervelend zijn als je niet weet wanneer je ongesteld wordt. Of wanneer je zwanger probeert te raken en je tijdelijk geen peil kan trekken op je eisprong.

Tenslotte meldt Nieboer dat de invloed van een vaccinatie op het vrouwelijke immuunsysteem ook bij andere prikken te zien is. Bijvoorbeeld bij HPV of de griepprik. Besef wel: er zijn nu opvallend veel menstruatieproblemen gemeld, omdat vruchtbare vrouwen massaal vaccinaties kregen. Dat gebeurde eerder niet. Volgens de gynaecoloog lijkt het er desondanks op dat menstruatieklachten een mogelijke, specifieke bijwerking van het corona vaccin is.

Lareb doet momenteel onderzoek onder 2000 vrouwen. Lareb-directeur Agnes Kant benadrukt dat er in huidige onderzoeken nooit aanwijzingen zijn gevonden dat je door de corona vaccinatie onvruchtbaar wordt. 

Zwanger en vaccineren?

Sinds april 2021 luidt het advies van de wetenschappelijke beroepsvereniging voor gynaecologen om je als zwangere te laten vaccineren met één van de mRNA (Pfizer of Moderna) vaccins. ‘Intussen zijn wereldwijd miljoenen zwangere vrouwen gevaccineerd. Het vaccin is effectief en veilig na toediening in de preconceptionele periode, tijdens de zwangerschap en in het kraambed. Met name worden geen belangrijke bijwerkingen gezien bij vaccinatie in de pre-conceptie fase en het eerste trimester’, schrijft het NVOG.

Meer lezen?

Gynaecologen roepen zwangere vrouwen op: ‘Laat je vaccineren’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen