bevalverhaal angst
09/05/2023

Mijn bevalverhaal: ‘Mijn grootste angst werd de mooiste ervaring uit mijn leven’

Auteur

Datum

Categorie

Share

Geen enkele bevalling is hetzelfde. In de serie How About Mom’s bevallingsverhalen vertellen moeders over hun eigen ervaringen. Deze week deelt Femke, mama van Georgie, haar bevalverhaal. ‘Ik kon niet geloven dat ze er al was, zó snel. Het deed pijn, dat zal ik niet ontkennen, maar mijn angst was zojuist de mooiste ervaring uit mijn leven geworden.’

Femke: ‘Dat ik moeder wilde worden, wist ik al van jongs af aan. Toen ik 26 was, begon het te kriebelen. Mijn vriend en ik bespraken dit met elkaar. We besloten ervoor te gaan en te kijken waar het schip zou stranden. Je weet immers nooit hoe lang het duurt voor je zwanger bent. Dat ik meteen zwanger raakte, hadden we niet durven hopen. Daar waren we super dankbaar voor.

Angst om te bevallen

De zwangerschap verliep op wat bekende kwaaltjes na prima, maar de bevalling kwam dichterbij en ik werd steeds banger voor dat moment. Met name bang voor de pijn die zou gaan komen. Het hielp ook echt niet mee dat mensen hun horror bevalverhaal te pas en te onpas deelden. Ik besprak mijn angsten met mijn verloskundige en die kon mij enigszins geruststellen. We bespraken mijn bevalplan waar onder andere in stond dat ik perse het ziekenhuis wilde bevallen, omdat dan alle medische hulp dichtbij zou zijn mocht er iets misgaan. De uitgerekende datum kwam dichterbij en als mensen vroegen wanneer ik uitgerekend was zeiden ze: ‘oh, nou, sterkte hoor’. Waarmee..? ‘De bevalling!’ Dat soort opmerkingen hielpen me absoluut niet.

Eén dag voor mijn uitgerekende datum werd ik om 03:00 wakker en moest ik naar de wc. Dat was op zich niks geks, want de afgelopen maand moest ik zo’n vijf keer per nacht naar het toilet. Toen ik weer in bed ging liggen, moest ik weer naar het toilet. Dit herhaalde zich zo’n drie keer. Mijn vriend werd wakker van mijn ge-heen en weer tussen de slaapkamer en badkamer. Op dat moment had ik hele lichte menstruatie-achtige buikpijn, maar ook dit had ik de afgelopen tijd wel vaker ‘s nachts. Oefenweeën, als ik internet mocht geloven. Toch konden we niet meer slapen en besloot ik in bad te gaan. Ik had gelezen dat oefenweeën stoppen bij warmte en echte weeën doorzetten bij warmte. Ik zei nog tegen mijn vriend: ‘dit is het echt niet hoor, iedereen zegt dat je het meteen door hebt als het zo ver is maar ik twijfel. Dit doet nog geen pijn’. Toen ik om 05:15 uur in bad ging zitten, braken mijn vliezen. We keken elkaar aan en wisten het nu zeker: dit is het.

Ik was er al bijna!

We konden niet goed zien welke kleur het vruchtwater had, omdat er veel bloed mee kwam. Mijn vriend belde de verloskundige. Zij gaf aan dat het normaal was en we de weeën af moesten wachten. Nadat hij had opgehangen begonnen de weeën, meteen heel krachtig en met bijna geen pauze. Ik snapte niet dat vrouwen dit uren vol konden houden en zei tegen mijn vriend dat hij de verloskundige weer moest bellen. Ik wilde nú naar het ziekenhuis en pijnmedicatie!

Hij belde de verloskundige, zij arriveerde om 06:30 uur en checkte mijn ontsluiting. ‘Geen wonder dat je zo veel pijn hebt Femke, je hebt 8 centimeter ontsluiting, op de wee 9 centimeter.’ Dat ik al op 8 centimeter zat, gaf mij zo veel kracht. Hoe kon dit? Ik was pas een 1,5 uur bezig en ik was er al bijna! We besloten thuis te blijven en de verloskundige ging alles boven klaarmaken. Toen ik naar boven strompelde begonnen direct de persweeën. Na drie persweeën is onze dochter geboren om 07:02 uur. Ik kon niet geloven dat ze er al was, zó snel. Het deed pijn, dat zal ik niet ontkennen, maar mijn angst was zojuist de mooiste ervaring uit mijn leven geworden.

Positief bevalverhaal

Ja, bevallen doet pijn, maar je kan het écht aan. Voor alle aanstaande moeders die nog moeten bevallen: laat je niet van je stuk brengen door horror verhalen. Elke bevalling is anders. Ik wil hiermee niet de verhalen bagataliseren van vrouwen die een hele nare beval ervaring hebben, want die zijn er gerust, maar er bestaan ook echt positieve ervaringen.

Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen maar ik zou het zo nog tien keer doen. Als ik tenminste van plan was een gezin van tien te stichten, haha…’

Meer lezen?
Mijn bevalverhaal: ‘Ik heb meerdere angsten overwonnen’
Mijn bevallingsverhaal: “Een heftige, maar ook super mooie ervaring”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief