maar 18 zomers met kind
29/06/2023

Laat je niet gek maken door die ‘je hebt maar 18 zomers met je kind’

Met de zomervakantie voor de deur heb jij de filmpjes misschien ook weer voorbij zien komen op Instagram of Facebook. Ik bedoel de video’s die jou laten weten dat je ‘maar’ 18 zomers hebt met jouw kinderen. En jou er op een vriendelijke manier aan willen herinneren dat de tijd met kleine kinderen snel(ler) voorbij gaat. We know, bedankt! Enne, dat soort berichten zijn niét helpend.

Feitelijk gezien klopt het. Je hebt inderdaad 18 zomers met jouw kind(eren), daarna zijn het geen kinderen meer, maar volwassen mensen. Los daarvan is het een boodschap waar wij als ouders – wat mij betreft – heel erg weinig mee kunnen en die eerder schaadt dan baat.

Je MOET genieten

Allereerst geeft het ons het gevoel van ieder moment te moeten genieten. Dat is onmogelijk. Je kunt niet iedere dag, laat staan ieder uur, of iedere minuut, laten tellen. Simpelweg omdat niet ieder moment van het moederschap leuk is én dat ook niet hoeft te zijn. Je hoeft niet te genieten van jouw peuter die uit zijn plaat gaat omdat er geen ijs als ontbijt gegeten wordt of niet de juiste kleur schep is ingepakt naar het strand.

Ja, de zomer is een prachtige tijd. Eentje waar we (hopelijk) allemaal bijzondere childhood memories aan hebben. Familie vakanties, warme zomeravonden waarbij je langer op mocht blijven of samen buiten eten. Maar ons jaar draait niet om de zomer. Magische momenten en jeugdherinneringen worden ook gemaakt in de lente, herfst of winter. Het hoeft helemaal niet allemaal te gebeuren.

Ook in de zomer zijn we moe

Daarnaast: we hebben geen controle over alle variabelen die hun kindertijd bepalen. We kunnen onze kinderen met liefde verzorgen, aandacht geven, begeleiden, koesteren en er gewoon voor hen zijn. We kunnen ons best doen om onvergetelijke momenten of dagen samen te beleven, maar je hoeft jezelf niet de schuld te geven als het toch niet zo geweldig was als zij of jij hadden gewild. Ook in de zomer gaan we soms moe of opgebrand zijn. Het is niet dat we bij hogere temperaturen ineens geen gebroken nachten, uitpuilende wasmanden en algeheel gebrek aan tijd voor onszelf hebben.

Ook in de zomer kiezen we ervoor om de kids voor een beeldscherm te zetten. Hebben we niet altijd zin om weer een spelletje te spelen. En vergeet niet: zijn er ook ouders die vanwege hun scheiding de kinderen maar de helft van de tijd zien. Zijn er ook ouders die het grootste deel van de zomer ‘gewoon’ moeten werken. Zijn er ook mama’s of papa’s die vanwege persoonlijke mentale of fysieke uitdagingen simpelweg niet alles uit hun zomer kunnen halen, hoe graag ze dat ook zouden willen.

Mama voor de rest van je leven

Tenslotte: je moeder-kaart wordt niet ineens ingetrokken op de achttiende verjaardag van je kind. Het moederschap is een rol die jij de rest van je leven vervult en als jullie een goede relatie hebben, zul je tijd met elkaar door blijven brengen. Natuurlijk niet zo intensief en veeleisend als toen ze jong waren (gelukkig…), maar nog steeds betekenisvol, liefdevol, bijzonder en meer. Het leven van jou als moeder eindigt niet als je kinderen 18 wordt, het krijgt door de jaren heen alleen een andere vorm en dat is iets wat we niet moeten vrezen, maar juist mogen omarmen.

Ik ben een moeder van twee kinderen én een vrouw met eigen bedrijf. Ik kijk uit naar de weken waarin we met z’n vieren op vakantie gaan, maar in de weken daaromheen gaan de kids naar de zomeropvang, naar opa en oma óf zich thuis ouderwets, stierlijk vervelen. We zullen vast en zeker vaker buiten eten, meer ijsjes in de vriezer hebben liggen of ‘s avonds nog een duik maken, maar we gaan ook wekkers zetten, saaie klusjes doen en pasta met spinazie a la crème en vissticks serveren. Met een Aperol Spritz voor mama erbij dan 🙂

Kortom: ik ga me niet gek laten maken en ik wil jou – hoe jij de zomervakantie ook vorm geeft – op je hart drukken hetzelfde te doen.

Meer lezen?
Een brief aan een nieuwe mama
Blog: Ik fluister, zonder dat de kids het horen, ‘I need a f*cking break’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen