OLVG Family Baby Unit
17/06/2024

Extra ondersteuning voor moeders met psychische klachten na de bevalling bij OLVG

Voor moeders die na de bevalling te maken hebben met (milde) psychische klachten, biedt het OLVG in Amsterdam nu extra ondersteuning. In de Family Baby Unit, waar moeders samen met hun baby en partner kunnen verblijven, is veel aandacht voor de mentale gezondheid en de hechting met haar baby.

Het is een ontwikkeling die wij bij How About Mom alleen maar enorm toe kunnen juichen: meer aandacht voor de periode na de bevalling en de mentale gezondheid van nieuwe moeders. En vooral: zorgen dat eventuele problemen bij moeders veel eerder worden opgemerkt, zodat er zo snel mogelijk goede zorg geboden kan worden. Uit vrijwel alle interviews in onze serie ‘De vele gezichten van een postnatale depressie’ (dinsdag 18 juni live) komt naar voren dat die aandacht en oplettendheid in de eerste periode werd gemist, waardoor het met de mentale gezondheid van deze moeders van kwaad tot erger kon gaan.

In steeds meer ziekenhuizen vindt je al POP-poli’s, een plek waar consultatie en advies aan zwangeren met psychiatrische klachten wordt geboden. Met de Family Baby Unit is er nu een speciale ruimte ingericht om moeders voor een paar dagen of langer (tot 3 weken) te verzorgen, ondersteunen en waar nodig behandeling te bieden. Het verblijf is flexibel: zo kort als mogelijk, maar zo lang als nodig.

Family Baby Unit

De Family Baby Unit (FBU) is speciaal ingericht voor moeders met psychische klachten zoals angststoornissen of postnatale depressie. Tijdens dit verblijf is er veel aandacht voor de mentale gezondheid van de moeder en de hechting met haar baby. Er wordt samen met de moeder gekeken naar de juiste behandeling en indien nodig medicatie. Ook wordt er vanuit de FBU gekeken naar een goed zorgnetwerk thuis.

‘Bevallen is al een intensieve ervaring. Voor vrouwen met psychische klachten is dit een extra kwetsbare periode. We weten dat de eerste drie maanden na de bevalling het grootste risico op een terugval geven, wat soms leidt tot opname op een psychiatrische afdeling. Daarom is een goede start, met de juiste begeleiding en rust, cruciaal. Een slechte start kan namelijk ook invloed hebben op de ontwikkeling van het kind, waardoor het later zelf meer risico loopt op psychische klachten. We zijn dan ook blij dat we met de Family Baby Unit deze belangrijke zorg in OLVG kunnen bieden”, vertelt Birit Broekman, ziekenhuispsychiater in OLVG.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen