piekeren: 10 tips om het piekeren tegen te gaan als moeder
30/04/2024

Omgaan met piekeren

Wanneer de wereld in rust is en de stilte de overhand heeft, begint het. Het piekeren. Terwijl anderen slapen lig jij te piekeren. Je overdenkt de gebeurtenissen van de dag, analyseert mogelijke scenario’s voor de toekomst en zoekt naar antwoorden op vragen die nog niet gesteld zijn. Je hoofd is een wirwar van zorgen en angsten.

De eeuwige twijfel

In een wereld van constante verandering en onzekerheid, twijfel je misschien wel aan je eigen capaciteiten. Je vraagt je af of je wel genoeg doet, of je wel de juiste beslissingen neemt, of je wel een goede moeder bent.

In je hoofd heb je veel last van zelfkritiek en reflectie. Je twijfelt veel. Wilt het allemaal goed doen, het beste voor jouw gezin. Je zoekt naar bevestiging, een teken dat je op de goede weg zit maar je vindt deze niet.

De verantwoordelijkheid

Je draagt de last van de verantwoordelijkheid als een zware tas op je schouders. Je voelt je verantwoordelijk voor het geluk van je gezin. Deze verantwoordelijkheid drukt zwaar op je hart. Misschien maak jij je wel zorgen om de gezondheid van je kind(eren), de financiën of andere uitdagingen die bij het leven horen. Je gedachten zijn voortdurend gericht op het vinden van oplossingen en het bieden van comfort, zelfs als je je eigen angsten verbergt achter een glimlach.

De kracht van liefde

Ondanks al je zorgen en twijfels is er een kracht sterker dan alles. De kracht van de liefde. Je piekert dan wel veel en worstelt regelmatig met je gedachten maar de liefde voor jouw gezin is onverwoestbaar. Deze liefde zorgt ervoor dat je blijft vechten, dat je blijft zorgen en nooit opgeeft. Het voelt soms allemaal zwaar, maar je hart is gevuld met warmte en vastberadenheid om als moeder het beste te doen voor je gezin.

Pieker jij veel als moeder?

Piekerende moeders kunnen vaak urenlang malen over mogelijke scenario’s, problemen over analyseren en zich zorgen maken over dingen die buiten hun controle liggen. Deze neiging tot piekeren kan je dagelijks functioneren beïnvloeden en je soms in staat van stress of angst brengen.

Het is belangrijk op te merken dat piekeren een normaal onderdeel kan zijn van het ouderschap en dat veel ouders zich af en toe zorgen maken over hun kinderen en gezin.

Piekeren onder controle houden: 10 tips

Het kan een uitdaging zijn om het piekeren onder controle te houden, maar er zijn verschillen strategieën die kunnen helpen. Bij sommige moeders kan piekeren leiden tot minder genieten van het moederschap en andere aspecten van het leven. Hier zijn 10 tips om het piekeren tegen te gaan.

  1. Bewustwording ontwikkelen: Het eerste wat je kunt doen is je bewust worden van je piekergedachten. Probeer op te merken wanneer je begint te piekeren en identificeer de specifieke gedachten die zorgen baren.
  2. Gebruik een piekerdagboek: Schrijf je piekergedachten op in een dagboek. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en het kan je ook helpen om je gedachten los te laten. Probeer om de momenten dat je piekert te ‘bewaren’ tot een afgesproken tijd waarop je in je dagboek schrijft. Zo mag je nog steeds piekeren op een dag, maar probeer je je zorgen wat meer te beteugelen en er één moment van te maken.
  3. Maak een zorgenlijstje: Maak een lijstje van dingen waar jij je zorgen om maakt. Schrijf daarnaast mogelijke oplossingen voor elk probleem op. Dit kan helpen om je gedachten te organiseren en te voorkomen dat je steeds weer over dezelfde dingen piekert.
  4. Praktische actie ondernemen: Als je je zorgen maakt over iets specifieks waar je controle over hebt, probeer dan actie te ondernemen om het probleem aan te pakken. Dit kan helpen om je gevoel van controle te vergroten en je zorgen te verminderen.
  5. Mindfulness en meditatie: Regelmatig mediteren kan je leren om je gedachten te observeren zonder erin meegezogen te worden.
  6. Lichamelijk activiteit: regelmatig lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Het kan je ook helpen je gedachten af te leiden van het piekeren.
  7. Vermijd cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen angstgevoelens versterken, dus probeer ze te beperken of te vermijden als je merkt dat ze je piekeren verergeren.
  8. Zoek sociale steun: Praat met vrienden, familie, of een coach over je zorgen. Soms kan het delen van je gedachten met anderen helpen om ze in perspectief te plaatsen en je gerust te stellen.
  9. Stel grenzen aan piekeren: Stel een bepaalde tijdslimiet in voor piekergedachten. Bijvoorbeeld, geef jezelf toestemming om 15 minuten per dag te piekeren en probeer daarna je gedachten te verschuiven naar iets anders.
  10. Professionele hulp: Als het piekeren ernstig is en je dagelijks functioneren belemmert, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Ook als het piekeren gepaard gaat met andere mentale of lichamelijke klachten. Zij kunnen je helpen met piekergedachtes om te gaan.

Herken jij dit?

Herken je een aantal van deze scenario’s? Misschien vind je het een fijn idee om een coach in te schakelen om met deze zorgen om te leren gaan. Ik richt me als vrouwencoach speciaal op vrouwen die begeleiding en ondersteuning kunnen gebruiken tijdens en na de zwangerschap en in het prille moederschap. Je kunt me volgen via Instagram en je mag altijd een mail sturen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen