28/01/2023

Aan de soms onzekere moeder, onthoud dit…

Het moederschap is prachtig en bijzonder, maar kan ook onzekerheden met zich meebrengen. Breng ik wel genoeg tijd door met mijn kindje? Ben ik niet te streng voor mijn zoon of dochter? En geniet ik wel genoeg? Voor elke onzeker moeder: onthoud het volgende…

We hebben als moeders allemaal onze goede en slechte dagen. Dagen waarop alles ons voor de wind gaat. Dagen dat alles van een leien dakje gaat en je de hele wereld aan kunt. Maar ook dagen dat we over alles twijfelen. Dagen dat we er van overtuigd zijn dat we steken hebben laten vallen en ons onzeker voelen. En dat is niet gek. Je voedt een kindje op dat afhankelijk is van jou en die verantwoordelijkheid kan je soms onzeker maken.

Maar weet je? Slechte dagen maken van jou geen slechte moeder. Want je bent er ongeacht de omstandigheden iedere dag weer voor jou kindje en dat maakt jou de meest geweldige moeder die er is.

Als moeder kan iedere tekortkoming voelen alsof je een slechte moeder bent. We zijn vaak geneigd om zwaar te tillen aan de momenten waarop we ongeduldig, onzeker of vermoeid zijn. Je krijgt ze niet uit je gedachte, maar dat betekent niet dat dat ook geldt voor je zoon of dochter. Integendeel. Wat kinderen onthouden zijn de momenten waarop je een aai over hun bol geeft, ze knuffelt, samen een spelletje doet en elkaars hand vasthoudt als je de hort opgaat.

Weet dan als jij iedere dag probeert om de beste mama voor je kindje te zijn, je al genoeg doet. Het gaat immers om de manier waarop je kinderen naar jou kijken. En als je jezelf net zo zou zien als hoe je kinderen jou zien, dan durven we te wedden dat je onzekerheden als sneeuw voor de zon zijn verdwijnen. Mocht de onzekerheid je dan zo nu en dan toch bekruipen, kijk dan om je heen… Je kinderen zullen altijd overtuigd zijn dat je de beste moeder van het universum bent.

Meer lezen?
Mijn verhaal: het moederinstinct schreeuwt harder dan onzekerheid

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief