Pijn borstvoeding aanleggen
24/02/2022

Lactatiedeskundige Céline Moly over pijn bij het aanleggen van je baby

Borstvoeding hoort geen pijn te doen. Wel kan borstvoeden in het begin gevoelig zijn, ook als er geen beschadiging aan je tepels is ontstaan. Zo kan het aanleggen van je baby in de eerste week, vooral op het moment dat je baby hapt, gevoelig zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten.

Lactatiedeskundige Céline Moly vertelt er alles over in dit artikel.

Pijn tijdens borstvoeding

Het is niet dat jouw lichaam even de tijd nodig heeft om te wennen aan het geven van borstvoeding en dat jouw tepels weerstand op moeten bouwen. Naast de gevoeligheid aan de tepels kan de toeschietreflex ook gevoeligheid veroorzaken. Dat gebeurt als je kindje begint te zuigen; de melkklieren worden gestimuleerd en de melk stroomt naar de tepel, toe wat een tintelend en soms pijnlijk gevoel kan geven. Het duurt een paar seconden en als je baby goed aangelegd is, zal dit gevoel weer snel verdwijnen.

Als het voeden pijnlijk blijft, is er iets aan de hand. Het probleem kan bij de baby liggen en aan zijn of haar onvermogen om goed aan te happen, door bijvoorbeeld een te korte tongriem of een teruggetrokken kinnetje. Of er kunnen andere oorzaken zijn zoals tepelkloven, een schimmelinfectie (spruw) of een beginnende borstontsteking.

De pijn verzachten

Verzorg je tepels goed door ze vanaf de geboorte en na iedere voeding dun in te smeren met een tepelcrème op basis van lanoline. De gevoeligheid bij het aanhappen is nogmaals niet vreemd, maar het is niet de bedoeling dat jij op je tanden moet bijten tijdens het voeden.

Laat je borsten regelmatig luchten tussen de voedingen door. De huid van je tepels is dun en kwetsbaar en als er kloven ontstaan, kunnen er ook bacteriën gaan groeien. Laat je borsten daarom even bloot na de voeding, smeer lanoline op de tepels en draag vooral katoenen kleren.

Ook al heb je al eerder borstvoeding gegeven, bij iedere nieuwe baby kunnen je borsten weer gevoelig zijn aan het begin van de lactatieperiode.

Schakel hulp in

Of je nou thuis bent bevallen of in het ziekenhuis: laat de eerste keren dat je gaat voeden iemand met je meekijken. Vraag een lactatiekundige of borstvoedingscoach om een voeding mee te maken, vooral als de pijn niet ophoudt. Wacht vooral niet te lang met hulp in te schakelen, het is belangrijk dat je baby goed aanhapt en drinkt zodat je pijnloos kunt voeden.

Kijk op de site van je verzekeraar of en in hoeverre je vergoed bent voor een consult met een lactatiekundige, of bekijk de voorwaarden van je (aanvullende) verzekering.

Meer lezen?
Vasospasme, ook wel vaatkramp, tijdens borstvoeding: wat houdt het in?
Borstvoeding geven met ingetrokken tepels
Spruw bij borstvoeding: hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief