RS-virus onder baby’s: zo herken je het virus bij je kind
11/07/2023

Premature baby: overplaatsing van afdeling of ziekenhuis

Het is een moment waar je als ouder erg naar toe kunt leven, maar wat ook de nodige zorgen met zich mee kan brengen: de overplaatsing van jouw kindje tussen verschillende afdelingen of ziekenhuizen. Zeker als het om een prematuur gaat. Wat kun je verwachten van een overplaatsing naar een andere afdeling of ziekenhuis? 

Als jouw kindje niet langer de speciale en intensieve zorg nodig heeft die er op de NICU geboden wordt, dan kan jouw baby worden overgeplaatst naar high care, medium care en later naar een regionaal ziekenhuis. Tot het moment dat jouw kindje mee naar huis mag. Een overplaatsing van de NICU naar de High Care, Medium Care en daarna een regionaal ziekenhuis komt vaak voor.

Overplaatsing naar ander ziekenhuis

Zo’n overplaatsing naar een andere afdeling of ziekenhuis kan erg spannend voelen en is vaak overweldigend. Nieuwe regels, andere verpleegkundigen en een andere sfeer. Het idee is dat de zorg voor je kindje steeds meer bij jou of jullie als ouders komt te liggen, voor zover dat mogelijk is. Waar je op een NICU nog veel één op één verzorging of begeleiding ontving van een verpleegkundige wordt dit steeds meer afgebouwd. Dit kan veel gevoelens oproepen. Het is goed om te beseffen dat een kindje alleen wordt overgeplaatst als hij of zij hier echt klaar voor is en dat de kwaliteit van zorg die geleverd wordt overal goed is.

Ambulance voor premature baby: babylance

Om te vroeg en pas geboren baby’s veilig te vervoeren tussen ziekenhuizen, zijn er speciale ambulances. Een babylance is speciaal voor het vervoer van extreem vroeggeboren baby’s. Deze speciaal ingerichte ambulance maakt het mogelijk om baby’s te vervoeren met een brancard waarop een couveuse met medische apparatuur bevestigd kan worden. Voor elke baby wordt individueel gekeken worden wat de veiligste manier van vervoer is.

Prematuur, prikkels en indrukken

Een overplaatsing is niet alleen voor jou maar ook voor jouw baby intensief. Een premature baby kan door alle prikkels en indrukken een hartslag- of zuurstofsaturatie-dip laten zien. Je ziet soms ook dat een baby tijdelijk niet of minder wil drinken, omdat de baby moe is van de reis en de prikkels.

Weet dat zo’n tijdelijke dip normaal is en dat jullie hier goed in begeleid zullen worden. Geef vooral aan als je hier meer begeleiding, hulp of informatie bij nodig hebt.

Als gespecialiseerd moeder-pasgeborene verpleegkundige in het OLVG Oost in Amsterdam ziet Tamara de Langen regelmatig te vroeg geboren baby’s en hun ouders in het ziekenhuis. “Mentale ondersteuning is ontzettend belangrijk om te verwerken wat jou en jullie is overkomen.” Het is ook mogelijk om beroep te doen op een maatschappelijk werker, vertelt Tamara, voor mentale ondersteuning, het delen van je verhaal en het meedenken over praktische zaken.

Meer lezen?

Mijn verhaal: “Onze tweeling had een overlevingskans van 50%”

Mijn verhaal: “Ik kreeg te horen dat de complicatie voor ons beide levensgevaarlijk was”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen