seks na keizersnede
02/11/2021

Seks na een keizersnede

Als je net een keizersnede hebt gehad en met moeite naar de toilet schuifelt vanaf je bed, op pijnstillers leeft en net je blaaskatheter vaarwel hebt mogen zeggen, is seks meestal een van de weinige dingen waar je aan denkt. Maar er komt ongetwijfeld weer een moment waarop je je zult afvragen wanneer je weer seks kunt hebben en hoe dit zal voelen. 

Er wordt weleens vanuit gegaan dat je na een keizersnede minder problemen zult hebben met het hervatten van je seksleven omdat je vagina vaker ‘ongeschonden’ uit de strijd is gekomen, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Sterker nog, er zijn genoeg vrouwen die starten met een vaginale bevalling en vervolgens alsnog een spoedkeizersnede krijgen. Uit onderzoek blijkt dat vijftig procent van de vrouwen minder zin in seks ervaart in de eerste drie maanden na de bevalling, 37% in het eerste half jaar na de bevalling*. Dit gaat zowel om vrouwen die vaginaal zijn bevallen als vrouwen die met een keizersnede zijn bevallen.

Wanneer ben je weer toe aan seks na een keizersnede?

Na een keizersnede blijf je gemiddeld gezien zo’n twee tot vier dagen in het ziekenhuis. Ook na een keizersnede zul je last hebben van bloedverlies. Zolang je vaginaal bloedverlies hebt, wordt geslachtsgemeenschap afgeraden om mogelijke infecties bij een nog niet genezen baarmoeder te voorkomen. Ongeacht de manier waarop je bent bevallen, is er ongeveer zes weken  nodig voordat je baarmoeder terug is naar oorspronkelijke grootte en de hals weer gesloten is (wat ervoor zorgt dat het bloeden stopt).

Los van het bloedverlies heb jij te maken met de herstelperiode voor de keizersnede. De eerste paar dagen kan de wond nog wat nabloeden, dit moet ongeveer na een dag of drie stoppen. Wel kan er dan nog wat vocht uit de wond van de keizersnede komen. Na ongeveer zes weken is de wond dicht, maar de huid rondom de wond kan nog wel een langere tijd anders aanvoelen. Dit komt omdat er zenuwen tijdens de operatie zijn doorgesneden en weer moeten aangroeien. 

Het is verstandig om de eerste 6 weken na de ingreep rustig aan te doen. Dit betekent niet zwaar tillen, bukken en sjouwen en activiteiten zoveel mogelijk zittend te doen.

Nieuwe standjes zoeken

Naast het lichamelijke gedeelte, speelt jouw mentale welzijn natuurlijk een belangrijke rol bij het weer klaar zijn voor seks. Je zult misschien moeten wennen aan je ‘nieuwe’ lichaam, moeite hebben met ontspannen of je wat onzekerder voelen. Er zijn genoeg vrouwen die worstelen met het litteken van hun keizersnede. Blijf erover praten met je partner en neem alle tijd die je nodig hebt. 

Mocht je er op den duur geestelijk en lichamelijk weer aan toe zijn om met elkaar naar bed te gaan, dan is het wellicht goed om te zoeken naar houdingen die niet teveel druk op je buik uitoefenen. Neem daar ook de tijd voor: zoek samen wat nu fijn voelt voor jullie allebei.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen