Jaleesa geeft beide kinderen (4 jaar en 9,5 maanden) borstvoeding: 'Dankbaar dat het lukt'
29/01/2022

Jaleesa geeft beide kinderen (3,5 jaar en 10 maanden) borstvoeding: ‘Dankbaar dat het lukt’

Veel vrouwen vragen zich af of ze tijdens hun zwangerschap en daarna hun oudste kind ook nog steeds borstvoeding kunnen blijven geven. Jaleesa Koelen (’89) is het levende bewijs dat het mogelijk is. Ze geeft zowel haar dochter (3,5 jaar) als haar zoon (10 maanden) borstvoeding en vertelt aan How About Mom waarom en hoe ze dat doet.

Het geven van borstvoeding aan twee kinderen (van verschillende leeftijden) wordt ook wel tandemvoeden genoemd.

Tandemvoeden

Al voorafgaand aan dat Jaleesa moeder werd, wist ze een ding zeker: ze wilde haar kinderen heel graag borstvoeding geven. ‘En ik had het geluk dat het geven van borstvoeding gelijk na de geboorte van m’n dochter heel soepel verliep’, aldus Jaleesa. ‘Mijn dochter heeft altijd heel graag bij mij gedronken en ik zag ook geen reden om na bijvoorbeeld een jaar te stoppen. Toen ik zwanger bleek te zijn van m’n zoon, dacht ik daarom ook: ‘Ik zie wel hoe het loopt.”

Tijdens haar zwangerschap merkt Jaleesa dat haar melkproductie iets minder wordt. ‘Het was toen niet meer zo prettig om borstvoeding te geven, omdat ik amper melk produceerde. M’n dochter ervaarde dat niet zo, dus voor haar heb ik doorgezet’, aldus Jaleesa. ‘Ik had met mezelf en haar afgesproken dat ze dan af en toe even een minuutje aan de borst mocht liggen. Ondertussen telde ik de seconde af, omdat het een vervelend gevoel was.’

Geborgenheid

Dat Jaleesa’s dochter ondanks de verminderde melkproductie toch graag aan de borst wilde liggen, heeft volgens Jaleesa voornamelijk te maken met een stukje geborgenheid. ‘Ze vindt het fijn om aan de borst te liggen, wordt er rustig van en het kan voor haar ook een soort troost zijn. Het was voor haar daarom ook best lastig toen haar broertje er ineens was en ook aan mijn borst lag.’

Wanneer Jaleesa’s zoon geboren wordt, draait haar melkproductie vrij snel weer op volle toeren en besluit ze daarom zowel haar zoon als dochter borstvoeding te geven. ‘Ik weet nog heel goed dat m’n dochter de eerste keer heel vies keek, de smaak van de melk was toch anders, zo net na de bevalling. Maar al gauw merkte ik dat ze het nog steeds fijn vond.’ Dat beide kinderen graag aan de borst liggen, betekent overigens niet dat de eerste weken niet zwaar waren voor Jaleesa. ‘Tuurlijk was het pittig en wennen, maar ik wilde het wel echt proberen en niet zomaar opgeven.’

Duidelijke afspraken

Inmiddels is Jaleesa’s zoon bijna 10 maanden en geeft ze beide kinderen nog steeds borstvoeding. Wel heeft ze sinds een tijdje duidelijke afspraken gemaakt met haar dochter. ‘Ik het begin deed ik maar wat en voedde ik, dat doe ik nog steeds bij m’n zoon, op verzoek. Maar daar werden zowel m’n dochter als ik niet blij van. Vandaar dat we hebben afgesproken dat ze nu een keertje ‘s ochtends en een keertje ‘s avonds aan de borst mag liggen. En eigenlijk merk ik dat die grenzen juist goed zijn: ze weet precies waar ze aan toe is.’

Ook weet de dochter van Jaleesa dat haar broertje eerst mag drinken, voordat zij dat mag. ‘Hij moet er immers nog echt van groeien, voor haar is het meer een stukje ontspanning. Ik heb haar dat ook verteld dat haar broertje goed moet drinken zodat hij goed kan groeien. En hoe klein ze eigenlijk nog is, ze begrijpt het wel.’

Naar je gevoel luisteren

Dat Jaleesa haar beide kinderen voedt, zorgt soms voor rare blikken. ‘Ook omdat m’n oudste dochter natuurlijk ‘al’ 3,5 jaar oud is’, vertelt ze. ‘Die blikken vind ik niet vervelend, maar wel zonde. Vanaf het moment dat ik moeder werd, heb ik me voorgenomen om naar de behoeftes van mijn kinderen te luisteren. Zolang zij beide graag nog aan de borst liggen, ga ik daar niet mee stoppen. Dat vind ik ook wel belangrijk: iedere moeder moet doen waar ze zich goed bij voelt. Voor mij is dat onder meer het borstvoeding geven aan m’n beide kinderen.’

Ze wil moeders die ook graag willen tandemvoeden, daarom ook meegeven dat ze het vooral een beetje over zich heen moeten laten komen. ‘Tuurlijk is het goed om grenzen te stellen, dat merk ik ook bij m’n dochter. Maar door er open in te gaan, zul je merken dat je er een weg in gaat vinden. Overigens heb ik wel geluk hoor. Mij gaat borstvoeding geven heel gemakkelijk af en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik snap dat dat lang niet voor iedere moeder zo is, dus vandaar dat ik ook vind dat iedere moeder moet doen wat goed voelt. Tandemvoeden of niet.’

Meer lezen?
Borstvoeding geven tijdens je zwangerschap: hoe zit dat?

Fotobron: Jaleesa Koelen

Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen