herstel na de bevalling
12/01/2022

Borstvoeding geven tijdens je zwangerschap: hoe zit dat?

Ben je momenteel in verwachting en geef je borstvoeding? Veel zwangere vrouwen vragen zich hoe het zit met borstvoeding geven tijdens de zwangerschap. Kan het wel? En is het niet beter om te stoppen voordat de baby geboren is?

In dit artikel lees je alles over borstvoeding tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding tijdens zwangerschap

Allereerst is het goed om te weten dat je gewoon borstvoeding kunt geven tijdens je zwangerschap. Uiteraard is het goed je bewust te zijn van de hoeveelheid energie die een zwangerschap en het geven van borstvoeding kost. Houd dan ook rekening met voldoende rust en genoeg eten en drinken zodat je lijf genoeg energie krijgt om voor je beide kindjes te zorgen.

Als je borstvoeding geeft tijdens je zwangerschap, bestaat er de kans dat je melkproductie wat terugloopt. De reden daarvoor zijn de hormonen in je lichaam die zorgen voor een vermindering in de aanmaak van moedermelk. Vaak merk je dit vanaf de 20ste week van je zwangerschap. De hormonen zorgen er daarnaast ook voor dat de samenstelling en smaak van je moedermelk verandert. Zo gaat het gedurende je zwangerschap steeds meer lijken op colostrum en smaakt het wat zouter. Zowel de veranderingen in de samenstelling en smaak als de verminderde melkproductie, kunnen als gevolg hebben dat je kindje stopt met drinken uit de borst.

Mocht je je kindje enkel moedermelk geven en je melkproductie verminderen, dan is het goed je zoon of dochter alternatieven voeding te geven. Zo weet je zeker dat je kindje voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan kunstvoeding of vaste voeding.

Stoppen met borstvoeding

Hoewel het dus zeker mogelijk is om tijdens je zwangerschap borstvoeding te geven, is natuurlijk niks verplicht. Doe daarom vooral waar jij je goed bij voelt. Mocht je je borstvoeding willen afbouwen, dan wordt aangeraden dat rustig aan te doen. Vervang de borstvoeding langzaamaan door vaste voeding zodat je kindje kunt wennen. Er zijn diverse schema’s waarmee je op een rustige en toch effectieve manier je borstvoeding kunt afbouwen.

Tandemvoeden

Wil je niet stoppen met borstvoeding geven tijdens je zwangerschap en heb je de wens ook na je bevalling beide kindjes te voeden met moedermelk? Dan is tandemvoeden, zoals het voeden van kinderen met een andere leeftijd heet, een optie. Hoewel je misschien twijfelt of je wel voldoende moedermelk aanmaakt, hoef je daar niet bang voor te zijn. Borstvoeding werkt door vraag en aanbod en je zult dan – over het algemeen – dan ook voldoende moedermelk voor beide kinderen aanmaken.

De eerste dagen na je bevalling wordt de eerste moedermelk (colostrum) continu aangemaakt en dus hoef je niet bang te zijn dat je oudste kindje het opdrinkt. Wel is het goed eerst je jongste en daarna je oudste aan de borst te leggen. Zo kan je baby goed drinken zonder daar veel moeite mee te hebben. Een paar dagen na de zwangerschap zul je zien dat je melkproductie toeneemt en je voldoende melk aanmaakt voor twee kinderen.

Meer lezen?
Borstontsteking tijdens de borstvoeding: dit is de oorzaak en dit kun je ertegen doen
Ontwikkelingspsycholoog Kelly over haar onderzoek: ‘Huid-op-huidcontact zorgt voor langere borstvoedingsduur’
Het belang van voorbereiden op borstvoeding geven

Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen