uitdrijvingsfase
27/10/2023

Zien: deze reis legt een baby af bij de geboorte

In de laatste fase van de bevalling, de uitdrijvingsfase, komt jouw kindje door het geboortekanaal naar buiten. Wij kwamen deze prachtige video tegen die laat zien welke reis jouw kindje aflegt tijdens de geboorte.

In de uitdrijvingsfase moet jouw baby eerst een inwendige spildraai maken. Dit is het moeilijkste gedeelte van de bevalling. De baby moet met het achterhoofd eerst onder het schaambeen door en daarna een kwartslag draaien met zijn achterhoofd richting jouw buik om zo door de bekkenuitgang te kunnen. Als het hoofdje eenmaal geboren is, maakt jouw baby een uitwendige spildraai waarbij zijn lijfje weer een kwartslag draait. Hoe dit er precies uitziet, dat laat deze prachtige video heel goed zien:

Deze video maakt ook nog eens extra duidelijk waarom zwaartekracht mee laten spelen tijdens de bevalling – met name tijdens de uitdrijvingsfase – zo belangrijk is en waarom het wisselen van bevalhoudingen een positief effect heeft. Doula Sanne schreef een hele nuttige blog over zwaartekracht tijdens de bevalling.

Videocredits: @estrellamidwifery

Meer lezen?
Wat kun je doen in verschillende fases van de bevalling?
Hoe verloopt de bevalling? De verloskundige vertelt

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen