bevallen virtual reality bril
26/06/2022

Helpt een virtual reality bril bij bevallen?

Door een Virtual Reality (VR) bril met rustgevende oefeningen meer ontspannen en minder pijn hebben tijdens de bevalling? Dat klinkt als een science fiction idee, maar het is al werkelijkheid. In het Zuyderland Medisch Centrum onderzocht een groep gynaecologen of en hoe een virtual reality bril helpt bij de bevallingspijn beter verdragen. De eerste onderzoeksresultaten zijn heel positief.

Virtual reality is een computertechniek die je een compleet andere werkelijkheid laat ervaren. Daarvoor moet je een speciale VR-bril opzetten.

Hoe werkt de VR-bril? Wanneer je de virtual reality bril opzet, start de app BirthVR. Dat is een app die vrouwen in alle fases van de bevalling helpt om te ontspannen en minder pijn te voelen. “BirthVR is een manier om angst en pijn tijdens de bevalling zónder medicijnen te verminderen”, zegt dr. Martine Wassen, gynaecoloog en hoofdonderzoeker naar BirthVR in het Zuyderland Medisch Centrum. De app kan thuis en in het ziekenhuis gebruikt worden, bij begeleiding door zowel verloskundige als gynaecoloog.

Ontspanningsoefeningen of meditaties

Met de bril en de app kun je bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen, oefeningen om je te concentreren, en ademhalingsoefeningen, waar je voor en tijdens de weeën veel aan hebt. Je hoort een rustige, coachende stem en ziet met de bril een rustige omgeving, zoals het strand, bos of onder water. Door met de VR-bril op juist even afgesloten te zijn van de omgeving, lukt het beter om in ‘het moment’ te blijven en te focussen op je ademhaling en te ontspannen, merkten de gynaecologen.

Het is zeker niet de bedoeling dat de VR-bril van de eerste wee tot de persfase gedragen wordt, maar het kan voor 10 tot 15 minuten wel een oplossing zijn om minder pijn te ervaren en een prettigere bevalervaring te hebben.

Minder doorverwijzingen met pijnstillingswens

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) onderzoekt momenteel met het project ‘VR bij Bevallingspijn’ hoe zo’n VR-bril kan worden gebruikt bij de verloskundigenpraktijk. De de Nederlandse beroepsorganisatie van en voor verloskundigen begeleidt tien verloskundigenpraktijk in Nederland en hun zwangere patiënten die de VR-bril testen. Het Zuyderland Medisch Centrum en verloskundigenpraktijken die met de VR-bril aan het experimenteren zijn, verwachten dat het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis van vrouwen met een pijnstillingswens mogelijk kan verminderen.

Fun fact: de vrouwen die de bril in het onderzoek bij het Zuyderland Medisch Centrum uitprobeerden, vonden een mannenstem als begeleiding prettiger dan de vrouwenstem. De eerste baby waarbij de moeder de hulp van Virtual Reality inschakelde als vorm van pijnstilling, is inmiddels geboren.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen