vliegen met baby
27/06/2023

Vliegen met een baby: zo reis je relaxed

De meeste ouders die voor het eerst gaan vliegen met een baby of jong kind, zullen waarschijnlijk van tevoren wel een keer nagedacht hebben over hoe dat straks gaat. Geen zorgen, vliegen met een baby kan best relaxed zijn. Met een aantal voorbereidingen maak je er een fijne eerste vliegreis met je baby van.

Vanaf wanneer mag een baby vliegen?

In principe is er geen bezwaar om met een baby te vliegen. Wel wordt aangeraden minimaal te wachten tot je baby zes weken of ouder is. Je kindje is dan wat sterker en kun je makkelijker meenemen.

Voorbereidingen voor de vliegreis

Denk ook aan de voorbereidingen bij een vliegreis. Naast het boeken van een ticket zul je ook een paspoort nodig hebben om met je baby buiten Nederland te reizen. Mocht je baby medische zorg nodig hebben in het buitenland, dan moet je hem of haar kunnen legitimeren. Vraag een paspoort op tijd aan, de wachttijd kan enkele dagen tot enkele weken zijn bij gemeenten.

Bij jou op schoot of in een babybed

Als je met het vliegtuig reist, zit je kindje tot 2 jaar bij je op schoot. Je krijgt een extra veiligheidsgordel waarmee je jouw baby aan jouw gordel vast kunt maken. Er zijn ook vliegtuigen die bij langere vluchten een soort bedje – een bassinet – voor de stoelen hebben. Als je kind ouder is dan 2 jaar, boek je een eigen stoel voor hem of haar.

Het is slim om van tevoren even contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Zo kun je vragen of er een bassinet (babybedje) aanwezig is, of je een stoel met bassinet mag reserveren. Ook handig: de afmetingen van dat bedje navragen.

Bagage en kinderwagen

Houd rekening met de bagagevoorschriften van de vliegtuigmaatschappij waar jullie mee reizen. Omdat je baby bij jou op schoot reist en nog geen eigen stoel heeft, is de hoeveelheid bagage die je voor hem mag inpakken wel beperkt. Je kunt een extra tas inchecken.

Ook een buggy of kinderwagen mag mee, als je die van tevoren incheckt. Je kunt de kinderwagen tot aan de gate gebruiken. Daar geef je de kinderwagen aan het personeel: zij zorgen ervoor dat de buggy in het bagageruim komt. Je zou kunnen overwegen om een hoes om je buggy heen te doen, zodat deze niet beschadigd raakt.

Mocht je in het land waar je naartoe reist een Maxicosi nodig hebben, bijvoorbeeld in een huurauto, dan kun je ook overwegen om een Maxicosi in te checken als extra bagage. Doe de kinderstoel in een stevige tas, en check deze in bij de balie. Een Maxicosi huren is ook een optie bij de meeste autoverhuurbedrijven.

Extra reistijd

Ook verstandig: extra reistijd inplannen, van en naar het vliegveld. Als je een halfuur tot een uur extra meerekent, kun je onvoorziene ondergepoepte rompertjes en voedingsmomenten relaxed ondergaan. Met een baby duurt het nou eenmaal langer voordat je op pad kan gaan. Met extra reistijd hoeven jullie niet te haasten naar of op het vliegveld.

Vliegen met je baby en vermaak onderweg

Als je een lange vliegreis voor de boeg hebt, zorg dan voor voldoende vermaak. Dat kunnen boekjes zijn, speelgoed, puzzels, of ga knutselen met bijvoorbeeld verf op waterbasis (geeft niet af). Ook leuk met wat oudere kinderen: een paar kleine cadeautjes inpakken en deze tijdens de reis laten uitpakken.

Twee knuffels en spenen

Sowieso een fijne tip voor alle ouders: zorg voor een tweevoud aan favorieten. Of misschien zelfs wel drie of vier… Zorg dat je van de favoriete knuffel en lievelingsspeen van je baby een reserve-exemplaar bij je hebt. Als je er eentje kwijt raakt, is er dan geen man overboord.

Flesje of speen tijdens opstijgen en landen

Afhankelijk van of je kind nog borstvoeding of flesvoeding krijgt, kun je overwegen om een extra flesje of voeding te geven tijdens het opstijgen of landen. Dit verlicht de druk op de oortjes, waardoor je baby waarschijnlijk minder hoeft te huilen. Ook een speentje werkt hier goed voor. Je kunt natuurlijk ook een flesje water bij de hand houden als je geen extra flesvoeding of borstvoeding wil geven.

Zo vond ik vliegen met een baby écht

Het kan soms best een tijd duren voordat het vliegtuig de landingsbaan bereikt. Geef het flesje pas als het vliegtuig op de startbaan staat en gas geef om op te gaan stijgen. Als je het flesje al geeft terwijl jullie nog aan het taxiën zijn, kan het zijn dat je kindje het flesje al op heeft voordat jullie goed en wel in de lucht zitten.

Schermtijd in het vliegtuig

Thuis hanteer je misschien een maximale schermtijd. Ons advies: laat die schermtijd bij het reizen met het vliegtuig een beetje los. Als je kind 2 uur lang BabyTV of Frozen filmpjes kijkt en daardoor relaxed naast jou zit, is iedereen blij, toch?

Babyvoeding en snacks

Ook onmisbaar in het vliegtuig: snacks voor je kleintje. Boterham, crackers, rijstwafels, fruit of gedroogd fruit zoals rozijntjes, een koekje of snoepjes. Misschien heb je thuis veel minder snackmomenten, maar hé, het is vakantie. En als een extra rijstewafel je baby of dreumes tijdens het reizen weer even zoet houdt, prima.

Op de meeste vliegvelden is het toegestaan om verpakte babyvoeding mee te nemen. Denk aan kant-en-klare papjes, flesvoeding en koekjes. Ook mag je flesjes water van maximaal 100 milliliter meenemen. Je kunt in het vliegtuig ook om kraanwater vragen.

Beweeg tijdens het reizen

Ook al zijn jullie misschien lang onderweg en ben je veel aan het zitten, probeer toch regelmatig te bewegen. Loop een rondje door het vliegveld, beweeg als jullie aan het wachten zijn bij de terminal. Ook als het fasten seatbelt lampje uitgaat in het vliegtuig, ga dan even bewegen. Loop een rondje op en neer in het gangpad met je kind.

Baby huilt onderweg

Je kunt je nog haarscherp herinneren hoe irritant jij het vond – jaren geleden, pre-kinderen – als een baby begon te huilen terwijl jullie vliegtuig net opgestegen was. Fast forward: nu ben jij die ouder die met een baby of kind reist. Lieve vader of moeder, maak je geen zorgen. Baby’s huilen nou eenmaal, en dat is oké. Voel je vooral niet rot als je baby in het vliegtuig huilt. Je doet je best om het voor je kind en iedereen om je heen zo comfortabel mogelijk te maken, en dat is al voldoende. 

Probeer om zelf zo rustig mogelijk te blijven als je baby begint te huilen. Je kindje voelt jouw stress namelijk ook. Probeer datgene uit wat hem thuis ook altijd weer rustig krijgt: zingen, wiegen, een favoriete knuffel, speentje, boekje of ander speelgoed. Lukt het niet? Laat je partner het dan proberen. De afwisseling kan werken.

Vliegen met baby: inpaklijst voor de handbagage

Het is verstandig om in je handbagage wat extra spullen voor je baby mee te nemen. Mocht je ingecheckte bagage kwijtraken of vertraagd zijn (een noodsituatie), dan heb je in ieder geval spullen bij de hand voor je baby.

Wat kun je meenemen in de handbagage? Een korte inpaklijst:

  • Voldoende luiers
  • Babyhapjes en lepel
  • Vochtige doekjes/billendoekjes
  • Billenzalf (let op de maximale inhoud van vloeistoffen)
  • Flesvoeding
  • Slabbetje
  • Extra setje kleding: rompertjes, shirt, broekje, vest
  • Twee hydrofiele doeken (ook handig als dekentje)
  • Flesjes (voor voeding of water)
  • Knuffel
  • Speentje
  • Draagdoek of draagzak
  • Speelgoed en boekjes
  • Medicatie zoals paracetamol 
  • Plastic zakjes (voor vieze luiers of kleding)


Zo kun je in ieder geval een paar dagen vooruit met de inhoud van je handbagage.

En… relax!

En vergeet niet: probeer te genieten van alle indrukken op jullie (eerste) vliegreis. Hoe bijzonder dat je voor het eerst met je baby of kind gaat vliegen? Hopelijk hebben jullie een onvergetelijke reis en vakantie.

Meer lezen?

Reizen met baby of jonge kinderen: 6 tips voor relaxte ouders

“Met drie kleine kinderen emigreren naar Kaapstad”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen