Willemijn Loman (foto: @madebylon)
29/08/2021

Women supporting women: grafisch vormgever Willemijn maakt herinneringen van bijzondere momenten

In onze rubriek women supporting women delen we de verhalen van vrouwelijke ondernemers die producten of diensten maken speciaal voor vrouwen en moeders. Grafisch ontwerper Willemijn Loman kwam op het idee van Colourblock Memories, als een blijvende herinnering aan een bijzondere tijd. “De Colourblock Memory van mijn keizersnede is grappig genoeg mijn favoriet geworden.”

Wat is je achtergrond?

“Ik begon mijn carrière als designer bij LINDA. Na 12 jaar vertrok ik als digital art-director. Nu werk ik als freelancer voor verschillende merken en tijdschriften, onder andere voor Psychologie Magazine en Ouders van Nu.”

Hoe kwam je op het idee voor Colourblock Memories?

“De meest dierbare momenten in ons leven zijn vaak niet het meest sharable. Je hebt misschien tientallen foto’s van je bevalling, maar zet die niet direct in een lijstje. Toch kan het heel mooi zijn om zulke dierbare momenten vaker terug te zien. Zo ontstond het idee om van deze momenten gekleurde herinneringen te maken.”

Hoe werkt het?

“Veel foto’s in onze telefoon zijn vaak te intiem, te gewoon, te bewogen of te donker om in een lijstje te stoppen. Maar de momenten zelf verdienen dat lijstje vaak wel. Ik wilde van deze momenten kleine kunstwerkjes maken. Gekleurde herinneringen die voor een ander abstract zijn, maar zelf denk je weer terug aan dat bijzondere moment. Mensen sturen mij hun favoriete foto op, en ik ontwerp vervolgens een abstract, op maat gemaakte print.”

“Mijn eerste bevalling was een keizersnede. Dat was oké, maar toch anders dan ik had gehoopt. Ik heb van mijn drie bevallingen een Colourblock Memory gemaakt. En grappig genoeg is de Colourblock Memory van de keizersnede mijn favoriet. Die blauwe, turquoise tinten – van de operatiekamer-lakens en mutsjes van het personeel – helpen dus een beetje om de herinnering een happy vibe te geven.”

Welk ontwerp voor een andere moeder staat je bij?

“Vorig jaar mocht ik een Colourblock Memory maken voor een moeder die op de helft van de zwangerschap haar jongetje verloor. Een foto is dan te verdrietig om elke dag te zien, terwijl het moment en de kleuren van dat moment toch heel dierbaar kunnen zijn.”

“Eigenlijk zijn alle foto’s geschikt om te vertalen naar een Colourblock Memory, maar voor mij voelt het extra bijzonder als de Colourblock Memory ervoor zorgt dat het moment éindelijk gezien mag worden. Als de foto zelf al om in te lijsten is, dan zou ik dàt gewoon lekker doen.”

Benieuwd naar Willemijns werk? Check de site van colourblockmemories.com en @colourblock.memories. Foto Willemijn door @madebylon.

In onze rubriek women supporting women delen we de verhalen van vrouwelijke ondernemers die zich bezig houden met producten of diensten die het leven van nieuwe of aanstaande moeders beter, makkelijker of fijner maken. Ben of ken jij zo’n vrouw? Stuur een mailtje naar anna@howaboutmom.nl, we horen graag jouw verhaal en motivatie.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen