Herstel en verzorging van de wond na een keizersnede

Bij een keizersnede wordt een snee in je buik gemaakt. Na de geboorte van de baby en de placenta wordt de wond gehecht. De wond wordt meestal gehecht met oplosbare hechtingen zodat je niet terug hoeft te komen om de hechtingen te verwijderen. Wat kun je verwachten in de periode na de bevalling? En hoe verzorg je de wond van de keizersnede het beste?

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Een wond na een keizersnede

De wond kan na de operatie nog pijn doen. Na een paar dagen kan de wond wat gaan jeuken en kunnen de hechtingen gaan trekken. Naast de oppervlakkige pijn aan de wond, dus op je huid, kun je ook dieper in je buik pijn of een trekkend gevoel naast de randen van de wond hebben. De wond van de keizersnede is meerdere lagen diep: naast een snee in de huid zijn ook de bindweefsels, buikholte en baarmoeder open gemaakt en daarna gehecht. Na ongeveer 6 weken is de wond dicht.

De huid rondom de wond kan nog een hele tijd anders aanvoelen. Dat komt omdat de zenuwen tijdens de operatie zijn doorgesneden en weer moeten herstellen. Het kan voorkomen dat sommige delen van de huid gevoelloos blijven omdat zenuwen daar niet herstellen.

Wondverzorging

Zodra je sterk genoeg bent om uit bed te komen, mag je douchen na een keizersnede. Als er nog wat vocht of bloed uit de wond komt, kun je de wond voorzichtig schoonspoelen, en voorzichtig droog maken. Zorg dat je de wond regelmatig laat luchten, deze zit namelijk in een huidplooi en kan daardoor makkelijk gaan smetten.

De wond kan nog wat nabloeden in de eerste twee tot drie dagen. Het bloed moet er niet uitdruppelen, maar er kan eventueel wel wat bloed op de pleister zitten. Rond een dag of drie moet het bloeden zijn gestopt. Wel kan er langer vocht uit de wond van de keizersnede komen. Je kunt je kleding beschermen tegen dit wondvocht met een steriel gaasje. Deze gaasjes zitten in je kraampakket.

Om de pijn te verminderen, helpt het om de wond te ondersteunen door je platte hand ertegenaan te drukken. Bijvoorbeeld als je wil opstaan vanuit bed of wilt gaan zitten.

keizersnede litteken na 1 week_How About Mom
Foto van een keizersnede litteken 1 week na de bevalling

Nacontrole

Na je keizersnede kun je nog pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen nodig hebben. Die pijnstillers moet je, afhankelijk van je klachten, afbouwen. Vraag je verloskundige of de kraamzorg om advies. Bij vragen over je herstel of pijnklachten kun je bij de gynaecoloog terecht. Na ongeveer 6 weken kom je op nacontrole in het ziekenhuis. Daar wordt onder andere de wond bekeken.

Inwendig litteken: in je buik

Door een keizersnede ontstaat ook een litteken in de baarmoederwand, dus in je lichaam. De wond van de keizersnede is meerdere lagen diep: naast een snee in de huid zijn ook de bindweefsels, buikholte en baarmoeder open gemaakt en daarna gehecht. Dat inwendige litteken is vaak veel dikker en breder dan het dunne lijntje op je buik doet vermoeden. In dit artikel lees je meer over het herstel en de behandeling van litteken na een keizersnede.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲