vlammetje brandend houden als nieuwe ouders
26/08/2022

Zó kun je vlammetje brandend houden als nieuwe ouders

Het is al moeilijk genoeg om het vlammetje brandend te houden als jullie een paar jaar samen zijn en je het allebei druk hebt met werk, het huis en je sociale leven. Gooi een baby in de mix en het kan helemaal onmogelijk lijken om de spark erin te houden… Wij delen een paar tips om jullie hierbij te helpen.

Recreëer jullie favoriete dates

Wat waren jullie favoriete dates in het pre-baby tijdperk? Recreëer ze! Je kunt het interessant houden door een ander concert, optreden, restaurant of museum te kiezen, maar kies samen voor een type date waar jullie allebei fijne herinneringen aan hebben. Probeer die oude tijd te herleven en wakker jullie vlammetje aan

50/50

Als er iets kan gaan wrijven, is het gevoel hebben dat één van jullie meer doet dan de ander. Dat is een gevoel dat jullie allebei niet moeten hebben. Dat het soms een weekje scheef loopt als de een een volle werk agenda heeft, prima, maar niet structureel. Zorg er dus voor dat er aan deze basis-voorwaarde van een fijne, gelijkwaardige relatie als ouders wordt voldaan. Soms is het nodig om een keer op papier te zetten wat álle taken zijn die er in huis en in zorg voor jullie kind(eren) moet worden gedaan met daarachter wie wat doet. Hoe ziet die verdeling er uit? Blijf hierover in gesprek met elkaar en zorg dat het voor jullie – want hoé je dit verdeelt samen is 100% persoonlijk – gelijkwaardig en in balans voelt. Zo houden jullie allebei je hoofd boven water én blijft er ruimte voor jezelf en elkaar.

Eén keer per week quality time samen

Dagelijkse schema’s kunnen soms zelfs kleine momenten samen om zeep helpen, terwijl die momenten juist zo waardevol zijn om je verbonden te blijven voelen. Leg jullie agenda’s bij elkaar en prik iedere week een quality time moment. Een avond in de week samen koken en eten, koffie drinken voordat jullie werkdag begint, een date night buiten de deur. Probeer tijdens die momenten (ook) de tijd te nemen om bij te praten en te delen wat jullie allebei bezighoudt. Zo blijf je op één lijn, gaan irritaties niet groeien en versterk je jullie relatie op de lange termijn.

Ouder hack: waarom het inlassen van een wekelijks ‘administratie’-uurtje goed kan werken

Probeer samen een nieuwe activiteit uit

Iets nieuws uitproberen geeft bijna altijd energie. Het is een beetje spannend, maar je voelt je misschien ook trots of gemotiveerd. Samen iets nieuws uit proberen – of het nu salsa dansen, schermen of samen op boxles is – zal dit gevoel versterken. Het is leuk om weer iets speciaal van jullie twee te hebben en een soort frisse wind door je relatie laten gaan.

Sta voor elkaar klaar

Als nieuwe ouders is het van groot belang als je weet dat je op elkaar kunt rekenen en dat er iemand is die jou steunt, zeker als het even pittig is. Soms is het verleidelijk om je juist van elkaar af te zonderen of jullie frustraties over gebroken nachten of een huilende baby op elkaar af te reageren. Probeer te voelen dat jullie dit als team doen en op elkaar moeten bouwen. Zie hem of haar niet als de vijand, maar als jouw lotgenoot waar je samen deze pittige (en mooie!) periode mee gaat trotseren.

Zelfzorg voor jezelf én elkaar

We hameren regelmatig op het belang van zelfzorg. Hoe dat er ook voor jou uitziet (een boek lezen, een dagje sauna, stappen met vriendinnen, een yogales volgen) – deze tijd is belangrijk. Maarrrr het is ook waardevol om zelfzorg én tijd samen te combineren. Waar ontspannen jullie samen van? Een massage? Samen sporten? Een dagje naar de spa? Of thuis dat bad vol laten lopen en samen in bad met een glas wijn in je hand. Probeer eens na te gaan of er een activiteit is waar jullie allebei van opladen én die je samen kunt doen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Meer lezen?
Relatietherapeut Rianne vertelt hoe je elkaar niet kwijtraakt na de komst van een kindje
Van geliefden naar ouders: zo houd je je relatie sterk

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen