babynamen
20/11/2019

Nachtelijk zweten: ook dit hoort erbij in de postpartum periode

Auteur

Datum

Categorie

Share

Midden in de nacht werd ik wakker in een doorweekt shirt. Niet van de melk – onze pasgeboren zoon heeft namelijk een uurtje geleden nog gedronken – maar van het zweet. Totdat ik er zelf mee te maken kreeg, had ik geen flauw idee dat transpireren een zeer bekende ‘ontzwanger’ kwaal is. Zweten? Jep, en niet zo’n beetje ook…

Verschrikt appte ik die morgen een vriendin: heb jij daar ook last van gehad? Yes, ook bij haar waren de nachtelijke zweetbuien bekend. Gelukkig, of helaas. Het is maar hoe je het bekijkt.

Zweten en meer plassen

Nachtelijk zweten is een veelvoorkomende klacht in de weken nadat je baby is geboren. Hoewel het een tikje onaangenaam postpartum symptoom is, heeft het wel een belangrijke functie. Je lichaam draait in de periode na de bevalling overuren – aangestuurd door je hormonen – om zich te ontdoen van al het extra vocht dat er werd vastgehouden tijdens je zwangerschap. Samen met meer zweten kun je ook merken dat je vaker moet plassen, ook dat is een manier van je lichaam om het extra vocht kwijt te raken.

Geen spuitbusdeo

Bedenk dat deze klacht slechts van tijdelijke aard is. Je hormonen en vochtgehalte komen vanzelf weer in balans. In de meeste gevallen ben je er na een aantal weken weer vanaf. Probeer in de tussentijd er in ieder geval luchtige, katoenen kleding (en pyjama’s) te dragen en synthetische stofjes te vermijden. Kies daarnaast voor een effectieve deodorant om die puberale zweetlucht tegen te gaan. Wij zijn bijvoorbeeld fan van deze van Nuud. Je smeert ‘m een tot twee keer per week op en bent vervolgens vier tot vijf dagen geurvrij. Deze ‘anti-odorant’ sluit je huid niet af – je oksels blijven ademen – maar zorgt er wel voor dat je zonder gêne je kraambezoek een dikke knuffel kunt geven. Ook wil je een smeerbare deodorant of roller als je borstvoeding geeft: vermijdt spuitbusdeo’s, die laten een geur achter in je oksel en op je borst waar de baby een afkeur van kan krijgen.

Zorg tenslotte dat je voldoende blijft drinken, want van veel zweten kun je wel uitdrogen. Let helemaal op je vochtinname als je borstvoeding geeft, het verlies aan water door je melkproductie moet namelijk gecompenseerd worden. 

Krijg je door het zweten – en als gevolg daarvan het schuren – last van pijnlijke plekken op je huid, bijvoorbeeld onder je borsten, in je knieholtes of tussen je benen, dan heb ik nog een fijne tip voor je. Namelijk Lush Silky Underwear dusting powder (te vergelijken met talkpoeder, maar dan met een heerlijke geur). 

Heb je (meer) last van zweten na de bevalling en met name ‘s nachts? Weet dan dat je niet de enige bent. Maar zoals altijd: maak je je zorgen of heb je gewoon geruststelling nodig, bel dan je huisarts.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief