01/04/2025

Financiële tips als je er als ouder alleen voor komt te staan

Wanneer je samen met je partner een gezin begint, is de laatste gedachte die door je hoofd schiet waarschijnlijk dat jullie ooit uit elkaar gaan. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. Ruim 40% van de huwelijken eindigt in een scheiding. En veel van die scheidingen vinden plaats tijdens de tropenjaren, precies de periode waarin je elkaars steun het hardst nodig hebt. Niet zo gek natuurlijk: slapeloze nachten, jezelf opnieuw uitvinden en financiële stress eisen hun tol.

Vrouwen zijn financieel vaak de dupe

Ondanks alle emancipatie worden vrouwen financieel nog steeds het hardst getroffen bij een scheiding. Dat heeft twee belangrijke redenen: ze verdienen gemiddeld nog steeds vaak minder én hebben minder betaalde werkuren en onbetaalde zorgtaken. Het resultaat? 1 op de 12 gescheiden mensen belandt onder de armoedegrens en in de meeste gevallen zijn dat vrouwen.

Overzicht van je financiën

Daarom is het slim om, hoe ongemakkelijk ook, van tevoren na te denken over het financiële plaatje. Voorkomen is beter dan genezen. Je verwacht misschien niet dat jij tot die 1 op de 12 gaat behoren maar wees realistisch en bereid je goed voor op alle scenario’s. Zeker wanneer er kinderen in het spel komen of zelfs al zijn. Zorg dat je een duidelijk overzicht hebt van jullie financiën. Schrijf alles op en controleer om de zoveel tijd of jullie financiën nog goed geregeld zijn. Er kan immers in één jaar of aantal jaren een hoop veranderen.

scheiden scheiding moeder

Scheiden: een emotioneel en financieel mijnenveld

Een scheiding brengt een lawine aan emoties met zich mee. Logisch. Maar die emoties maken het lastiger om je financiën helder te regelen. Daarom hebben we een aantal belangrijke financiële aandachtspunten op een rij gezet.

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie: het scrabble-woord waar niemand op zat te wachten. Toch is het een van de belangrijkste financiële zaken om goed te regelen. Degene met het hoogste inkomen betaalt in principe alimentatie. De verdeling van de zorgtaken speelt hierin eveneens een rol. Zorg dat alles zwart-op-wit staat, zodat er later geen misverstanden ontstaan. Hoe moeilijk het ook is: probeer de kinderen zo min mogelijk mee te slepen in de financiële afwikkeling.

Kinderbijslag

De Sociale Verzekeringsbank keert de kinderbijslag standaard aan één ouder uit. Bij co-ouderschap mogen jullie zelf bepalen wie de aanvrager wordt. Het is de bedoeling dat ouders dit onderling verdelen. Woont het kind na de scheiding vooral bij één ouder? Dan heeft die ouder recht op de volledige kinderbijslag.

Kindgebonden budget en toeslagen

Het kindgebonden budget is een extra financiële bijdrage voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Een kind kost immers een hoop geld. Misschien had je hier vóór de scheiding geen recht op maar na de scheiding wel. Dit kun je controleren bij de Belastingdienst, net als andere toeslagen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Let op: ook als je ‘alleen maar’ samenwoonde en niet getrouwd was, wordt je ex gezien als toeslagpartner. Dat betekent dat een scheiding ook invloed heeft op eventuele belastingvoordelen.

Verzekeringen en pensioen

Sparen is altijd verstandig, maar als je gescheiden bent misschien nog wel meer. Het voorkomt dat er later gedoe ontstaat als één van de ouders minder te besteden heeft en een kind graag iets wil kopen. Het leert je kind ook de waarde van geld. Daarnaast bouw je iets op voor de toekomst. Wist je dat je in Nederland belastingvrij een bedrag kunt schenken aan je kind? Handig om te weten als je hier ruimte voor hebt.

Financieel advies bij scheiding

Een scheiding is heftig. Het is makkelijk om overrompeld te raken en mee te gaan in de emoties van het moment. Maar uiteindelijk draait het om de feiten. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, kan een financieel adviseur je helpen om overzicht te krijgen.

Ons advies? Probeer altijd grip op je financiën te houden of krijgen. Of je nu getrouwd bent, samenwoont, bewust alleenstaand, of al weet dat er een scheiding aan zit te komen: zorg dat je weet hoe je ervoor staat. Snap je iets niet van je hypotheek? Vraag het.

Twijfel je of je bepaalde toeslagen kunt krijgen? Zoek het uit. En ook al is het soms lastig: blijf met je partner praten over geld, zodat je op geen enkel moment voor vervelende verrassingen komt te staan.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen