Het moederschap is prachtig, maar laten we eerlijk zijn: het is ook vaak druk, chaotisch en vermoeiend. Of je nu een newborn hebt, een peuter met een eigen willetje, of kinderen op de basisschool, er lijkt altijd een waslijst aan taken te zijn die op je wachten. Gelukkig leven we in een tijd waarin technologie ons een handje kan helpen. En een van de meest handige tools? ChatGPT natuurlijk!
We kunnen er bijna niet meer omheen en ook als moeder kun je het effectief inzetten om je tijd zo goed mogelijk te besteden. Wat dacht je ervan om ChatGPT of een van de andere AI-chatbots te benoemen tot je persoonlijke assistent, opvoedcoach, maaltijdplanner of zelfs je psycholoog?
ChatGPT is één aanbieder, maar er bestaan er inmiddels vele AI-tools zoals Perplexity, Bard van Google en Microsoft Copilot.
Weekmenu’s samenstellen
Vergeet uren dralen in de supermarkt en eindeloos zoeken op internet. Vertel ChatGPT waar je kinderen en de rest van je familie van houden en vraag hem/haar om weekmenu’s en de bijbehorende boodschappenlijst. Je kunt zelfs vragen om tips zodat je kinderen wel meer eten dan alleen droge pasta!
Heb je nog restjes? Vraag wat je ermee kunt doen. Wellicht heeft de chatbot een goed idee dat je zelf nooit had bedacht. Wanneer je wat gezonder wilt gaan koken, kan AI je helpen met diëten en andere voorkeuren. Geheel op jouw wensen! De juiste ‘prompt’ schrijven is de sleutel tot de perfecte antwoorden.
ChatGPT als Willem Wever
“Mama, kan een olifant ook een tweeling krijgen?” en “Waarom zijn bananen krom?” Je kunt eenvoudig de vraag stellen en je kind talloze dingen leren (en jezelf ook). Heeft je kind moeite met rekenen, begrijpend lezen of topografie? ChatGPT kan lastige uitleg vertalen naar begrijpelijke taal of oefenvragen maken die aansluiten bij het niveau van je kind. Dat kan wat bijles kosten schelen.
Help, mijn kind wil niet slapen!
Elke moeder loopt tegen opvoedvragen aan. Wat doe je met een peuter die niet wil slapen? Hoe help je je kind om met emoties om te gaan? Maar ook wanneer er een situatie ontstaat waarbij je snel moet handelen, weet je ChatGPT te vinden: mijn kind heeft een koortsstuip, wat moet ik doen? Een AI tool geeft je misschien geen pasklare antwoorden, maar wel goed onderbouwde suggesties en soms zelfs verrassende inzichten. Zie het als een extra klankbord als je er even doorheen zit of iets wil proberen.
Advies over zakelijke vragen
Hoe zit het nu ook alweer met kinderbijslag of kindgebonden budget? Je hebt een specifieke vraag hierover. In plaats van de site van de overheid of de Belastingdienst af te gaan, kun je de vraag stellen aan Chattie. Houd er wel rekening mee dat zelfs ChatGPT niet perfect is en je het nooit als bindend moet aanhouden in zulke gevallen. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om bij kinderbijslag of kindgebonden budget het jaartal te gebruiken. Het kan zijn dat ze informatie gebruikt van voorgaande jaren.
ChatGPT als mentale steun
Uit onderzoek blijkt dat AI verrassend goed werkt als eerste vorm van mentale ondersteuning. Zie het als een soort dagboek dat met je meedenkt. Je kunt ademhalingsoefeningen doen, je gedachten op een rijtje zetten of gewoon even stoom afblazen. Vooral fijn als je net niemand kunt bereiken en je wél even je hart wilt luchten. ChatGPT is geen vervanging voor professionele hulp, maar kan wel een laagdrempelige eerste stap zijn richting meer rust, overzicht of opluchting.
Zelfzorg lijkt soms een luxe als moeder, maar het is broodnodig. ChatGPT kan je helpen een haalbare ochtend- of avondroutine te maken, je herinneren aan rustmomentjes of een thuissportschema op te zetten.
Snelle hulp bij alledaagse dingen
Van het schrijven van een berichtje zonder emoties aan een ex-partner (heel handig als de gemoederen onderling oplopen) tot het bedenken van een origineel verjaardagscadeautje of traktatie-idee: ChatGPT is je snelle hulplijn. Geen eindeloos gezoek meer, maar direct een bruikbaar antwoord. Op maat gemaakt.
Let op: kleine disclaimer
We hebben het al even aangestipt. Net als iedereen zijn AI-tools als ChatGPT en Bard ook niet perfect. Je kunt niet zomaar de informatie of advies van het AI-model voor de waarheid aannemen. Het kan goed zijn wat extra te factchecken. Deel ook zeker geen persoonlijke informatie zoals je bankrekening, nummers of namen of andere privacy-gevoelige informatie. Het is een open platform en je gegevens kunnen gebruikt worden.
Train je prompts, mama!
Train je prompts, oftewel je vraagstelling. Hoe betere vragen je stelt, hoe beter het antwoord is. Oefening baart kunst. Het is een tool die je echt ondersteuning kan geven. Van ‘hoe leer ik mijn kinderen dat de was op de trap daar ligt om meegenomen te worden’ tot ‘wat zijn de beste oppas-apps in mijn regio’. Het kan je moederschap net wat makkelijker maken waardoor je meer tijd, energie en mentale ruimte krijgt. Zo’n digitale personal assistent is namelijk helemaal niet zo’n gek idee.