werk na verlof
04/03/2022

Deze werkende moeders vertellen hoe ze de balans tussen werk en privé vinden

Werk-privé balans… Beetje afgezaagde term misschien, maar wel een onderwerp waar veel moeders (en vaders) soms mee worstelen. Want let’s face it: we moeten werken alsof we geen kinderen hebben, en volledig gefocust bij onze kinderen zijn alsof we geen werk hebben.

In Nederland zijn er nog een aantal hardnekkige opvattingen over moederschap en werk. We vroegen een aantal werkende moeders wat hun beste advies is om de balans tussen werk en privé te behouden. Misschien heb jij er ook wat aan, als werkende moeder?

Vergelijk jezelf niet met andere moeders

Ellen: “Vroeger kon ik me zo schuldig voelen omdat ik niet beschikbaar was om te helpen op een klassenfeestje of om mijn kinderen op te halen op het schoolplein. Totdat een andere moeder tegen me zei: ‘Luister, we hebben elkaar nodig. Sommige moeders regelen de excursie naar de Tweede Kamer omdat ze daar werken. Andere moeders sloven zich uit om de schoolmusical of een feestje tot een succes te maken, omdat ze meer tijd hebben om vanuit huis te werken.’ Vergelijk jezelf niet met andere moeders. Wat jij doet, is goed genoeg.”

Leg je tablet of laptop weg

Myriam: “Onderscheid maken tussen tijd met mijn gezin en werktijd helpt me. Mijn inbox is nooit leeg, maar ik zorg ervoor dat mijn computer en iPad niet in de buurt liggen als ik bij mijn gezin ben, zodat ik niet in de verleiding kom ernaar te kijken. Als mijn zoontje eenmaal gaat slapen, open in mijn mail weer om nog wat zaken op te pakken, maar ik beperk dat tot maximaal 90 minuten. Soms zet ik een timer, als die 90 minuten voorbij zijn stop ik echt. Dat onderscheid echt maken, helpt mij om de balans tussen werk en privé te vinden.”

Schakel hulp in

Renate: “Deze tip leerde ik van een vriendin wiens kind 2 jaar ouder is: laat je kind zo snel mogelijk meehelpen. Zorg dat jullie huishoudelijke klusjes verdelen. Verdeel ze met je partner, met een oppas, huur een schoonmaker of hulp in, en vraag de kinderen om bij het huishouden te helpen. Dat kan een kleine taak zijn, maar het helpt wel iedereen wat kan doen.”

Renée, Renate’s man, vult aan: “Sowieso is hulp in huis aan te raden. Wij hebben een fijne schoonmaakhulp die eens per twee weken komt, en dat is echt zo fijn om een gezin en werk draaiende te houden.”

Vooruit plannen

Lisa: “Ik probeer ‘s avonds laat te werken, ik vind het heerlijk dat het huis dan stil is. Dit moet wel bij je passen, ik snap dat anderen juist uitgeteld zijn en niets willen. Ik heb geen typische 9-tot-5 baan, dus ik kan daar omheen plannen. Mijn tip voor meer balans tussen werk en privé? Plan vooruit. Ik heb een papieren planner. Daar schrijf ik alles in op en plan ik vooruit: wat er op het werk gebeurt, is tot een boodschappenlijstje en andere to-do’s. Dat helpt me om in balans te blijven!”

Bedenk: balans is een vaardigheid

Misschien goed om mee af te sluiten: in balans blijven – balanceren – is een vaardigheid. En je raadt het al: zo werkt het ook met de balans tussen werk en privé. Het is een vaardigheid die we kunnen blijven oefenen. Soms gaat dat ons makkelijker af dan andere momenten.

Hoe beter je bent in balanceren, des te dichter je bij de ideale balans blijft.

Meer lezen?

Birgit over weer aan het werk gaan na zwangerschapsverlof: ‘Het ging gewoon niet’

Weer aan het werk na verlof: zo maak je er het beste van

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen