afvallen en borstvoeding
22/01/2022

Feit of fabel: val je af van borstvoeding geven?

Rondom het moederschap kunnen de feiten en fabels om je oren vliegen. Helpt pittig eten bij het opwekken van de bevalling? Zegt de vorm van je buik iets over het geslacht van je baby? Maar ook: val je af van borstvoeding geven? In dit artikel lees je het antwoord op de vraag of het een feit of een fabel is dat je kunt afvallen van borstvoeding geven.

Afvallen en borstvoeding

Door sommigen wordt borstvoeding geprezen als dé manier om gewicht te verliezen na je zwangerschap. Het klinkt immers eenvoudig: je kind aan de borst leggen en ondertussen kilo’s verliezen.

Uit onderzoek blijkt dat je in de eerste twee levensmaanden ongeveer 595 calorieën per dag verbrand met borstvoeding geven. Daarbij gaat het om vrouwen die exclusieve borstvoeding geven. In theorie zou je dan dus een halve gram per week kunnen afvallen.

Toch blijkt dat in de praktijk, gekeken naar diverse ervaringen van vrouwen, lang niet zo makkelijk. Je verbrandt dan misschien meer calorieën dan wanneer je geen borstvoeding geeft, maar eet over het algemeen ook meer. Om sterk te blijven en voldoende energie te hebben om je kind te voeden, moet je nou eenmaal ook meer eten. Je kindje is immers afhankelijk van jouw moedermelk en dus is het ook zaak om goed voor jezelf te zorgen.

Daarnaast is er vanuit biologisch perspectief ook een reden dat vrouwen die borstvoeding geven, gemiddeld gezien meer eten. Het borstvoedingshormoon prolactine verhoogt namelijk de eetlust. Daarnaast zorgt het slaapgebrek, wat je ongetwijfeld hebt met een kleintje in huis, ook voor een hunkering naar voedsel.

Borstvoeding en afvallen: de conclusie

Gekeken naar diverse onderzoeken, is het dan ook niet verwonderlijk dat het effect van borstvoeding op gewichtsverlies, nihil is. Zo blijkt uit een analyse van vijf diverse onderzoeken dat vrouwen die borstvoeding hebben gegeven, in 12 maanden gemiddeld 0,6 kg tot 2 kg meer gewicht afvielen dan vrouwen die geen borstvoeding gaven. De hoeveelheid calorieën die je verbrand met borstvoeding geven weegt dan ook nauwelijks op tegenover de extra calorieën die je eet om sterk te zijn en voldoende energie te hebben. Uiteraard zijn ook je BMI en metabolisme factoren die invloed hebben op hoe ‘gemakkelijk’ je afvalt.

Wel blijkt – uit een ander onderzoek – dat je het gewichtsverlies tijdens het geven van borstvoeding kunt versnellen zonder dat het invloed heeft op je melkproductie. Een Amerikaanse studie toonde aan dat vrouwen die hun calorie-inname beperkten tot ongeveer 2000 calorieën per dag en 4 keer per week sportten, per week 0,5 kg afvielen zonder dat het ten koste ging van hun melkproductie. Toch is dat lang niet voor iedereen het geval; ieder lichaam is nou eenmaal anders en dus is het vooral zaak dat je goed voor jezelf zorgt en naar je lichaam luistert. Je bent immers net bevallen, laat je kindje groeien door jouw moedermelk en dus heb je alle redenen om lief voor jezelf en je lichaam te zijn.

Meer lezen?
Loopt je borstvoeding terug? Dit kunnen de oorzaken zijn en zó verhoog je je melkproductie

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief