Een baarmoederontsteking betekent een infectie van de baarmoeder. De medische term voor een baarmoederontsteking is endometritis. Je afscheiding en het bloed kunnen anders gaan ruiken of stinken. Ook het vaginale bloedverlies kan weer toenemen. Krijg je daarnaast last van koorts, dan is er mogelijk sprake van endometritis.
Symptomen zijn onder andere pijn in de onderbuik en de onderrug, koorts en abnormale vaginale bloedingen of afscheiding. Ook kun je pijn hebben bij het plassen.
Baarmoederontsteking
Een ontsteking in de baarmoeder kan ontstaan door een bacterie. Ook een achtergebleven stukje placenta (placentarest) kan gaan ontsteken. Endometritis wordt meestal opgemerkt rond de derde of vierde dag na de bevalling. Een van de alarmbellen voor de verpleegkundige of verloskundige is als het bloedverlies anders gaat ruiken of stinken. Vaak gaat dit gepaard met koorst bij jou als kraamvrouw.
Ook bij een keizersnede kan een baarmoederontsteking ontstaan, als er een stukje van de placenta of weefsel achterblijft en gaat ontsteken.
Behandeling
De behandeling bij een baarmoederontsteking bestaat meestal uit antibiotica. Als je niet ernstig ziek bent, kan endometritis thuis worden behandeld. Je kunt vaak doorblijven gaan met borstvoeding geven met deze medicatie: overleg met je verloskundige of huisarts.
Verloskundige Dafne Devliegere laat weten: ‘Een goede hygiëne kan de kans op een baarmoederontsteking verkleinen. Wissel je kraamverbanden regelmatig. Was onder de douche je vagina, en spoel iedere keer na het plassen af met lauw water, bijvoorbeeld uit een bidon die je naast de wc zet. Of plas in de douche.’
Wanneer trek je aan de bel?
Een kraamvrouw kan van een baarmoederontsteking in korte tijd flink ziek worden. Merk je een verandering van de geur en de hoeveelheid van het bloedverlies, toenemende buikpijn in combinatie met algehele malaise en/of koorts, neem dan direct contact op met de verloskundige, huisarts of het ziekenhuis.
Meer lezen?
Momtalk: Ieteke