Huilen baby kalmeren
16/12/2021

Huilen hoort erbij (maar fijn is het niet)

Over huilen bij baby’s hebben ouders vaak veel vragen. Hoe vaak is ‘normaal’? Wanneer is er sprake van een huilbaby? En waarom huilt een baby eigenlijk? How About Mom schrijft een serie artikelen met kinderarts Carole Lasham, die alles weet over huilgedrag bij baby’s, met als doel om jou als (aanstaande) mama gerust te kunnen stellen.

Carole Lasham is kinderarts in het ziekenhuis Tergooi in Blaricum. Ze vertelt waarom baby’s huilen. “Wij volwassenen kunnen elkaar aankijken, praten, gebaren maken. Een pasgeboren baby kan nog niet zeggen wat er aan de hand is. Baby’s huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Ze hebben nog geen andere manier van communiceren dan huilen.”

Waarom huilt een baby?

Baby’s kunnen huilen als ze honger hebben, een vieze luier hebben, pijn hebben of zich niet lekker voelen, gestrest zijn of gewoon moe zijn en slaap nodig hebben. Vaak is er een reden waarom je baby huilt, zegt Carole. Toch kunnen baby’s ook huilen zonder aanwijsbare reden. Daarom kunnen de eerste weken en maanden met een baby echt een uitdaging zijn. Je probeert van alles om het huilen te verminderen – een schone luier, een fles, knuffelen of huid-op-huid contact – maar niets lijkt te helpen.

Piek in huilen bij 6 tot 8 weken

“Alle baby’s huilen, of ze nu in Zambia of Zeeland geboren worden”, zegt Carole. Sommige baby’s huilen wat meer dan anderen. Je weet nu dat dit de manier is waarop een baby communiceert over wat hij of zij nodig heeft.

Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 tot 8 weken gaan baby’s meer huilen. Op een leeftijd van 6 tot 8 weken huilen baby’s gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby’s per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.

Rond de 2 maanden na de geboorte kun je dus een piek in het huilen meemaken bij jouw baby. Dit kan voor jou als moeder, met weinig energie en slapeloze nachten, pittig zijn. Maak je alsjeblieft geen zorgen: huilen is normaal bij baby’s. Het huilen wordt bij verreweg de meeste baby’s vanzelf minder. “Vanaf 3 tot 4 maanden ontwikkelen baby’s meer vaardigheden naarmate hun hersenen zich ontwikkelen. Ze kunnen makkelijker communiceren en contact maken door te kijken, volgen en lachen. Baby’s krijgen dus meer mogelijkheden om zich te uiten en te communiceren, en daardoor merken ouders vaak een afname in het huilen”, zegt Carole.

Baby die veel huilt? Het ligt niet aan jou

Een huilende baby is geen pretje, en dat is een understatement. Als ouder kun je het gevoel krijgen dat je iets verkeerd doet, of dat je tekortschiet. Hopelijk helpt deze informatie je om te beseffen dat alle baby’s huilen, en dat het een normaal verschijnsel is.

De eerste maanden met een pasgeboren baby worden vaak romantischer voorgesteld dan ze zijn. Daarom is Carole ook eerlijk tegen ouders die ze in haar spreekkamer ontmoet: “Een moeder bekende ooit dat ze haar zoontje van vier maanden het liefst op Marktplaats zou zetten, en ik zei dat ik dat begreep. Pas toen ik zelf moeder werd, realiseerde ik me hoe ingrijpend het huilen van je baby kan zijn.”

Een baby is soms echt niet leuk, en dat wil Carole ook meegeven aan nieuwe ouders. Die ‘bekentenis’ haalt vaak een flinke last van de schouders van vaders en moeders, merkt Carole in haar spreekkamer: ouders voelen zich gehoord dat ze niet de enige zijn.

Je kunt je baby niet ‘verwennen’ of ‘verpesten’ met troosten

Baby’s willen niets liever dan troost en geborgenheid: ze zijn het liefst dicht bij jou of jullie als ouders. Je kunt je baby niet verwennen of verpesten door hem op te pakken en bij je te houden als hij huilt. “Nieuwe ouders zijn soms bang dat ze hun baby verpesten of te veel verwennen als ze hun kindje oppakken. Zeker met opmerkingen als ‘Laten huilen, dat deden wij ook vroeger’ van je oma of moeder. De oudere generatie denkt er anders over.”

“Een baby wil het liefste zo vaak mogelijk bij jullie zijn: jullie bieden troost en geborgenheid. Je kunt je baby tot de leeftijd van drie tot vier maanden niet verwennen of verpesten door hem of haar vaak bij je te nemen”, aldus Carole.

Een van de dingen die zowel jij als je partner kunnen doen, is jullie pasgeboren baby veel bij jullie houden, door te knuffelen en huid-op-huid contact. Door huid-op-huid contact voelt je baby zich veilig en beschermd. Je baby zal minder stress ervaren, minder huilen en meer kunnen ontspannen als hij of zij vaak huid-op-huid contact heeft.

Wat kan helpen bij het huilen?

Wat kun je nog meer doen om je baby te kalmeren? Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om je baby te kalmeren en het huilen te verminderen:

  • Kijk en luister goed naar je baby, probeer zijn lichaamssignalen te herkennen. Zo weet je sneller wat er aan de hand is.
  • Een draagzak of draagdoek is een fijne manier om je baby dicht bij je te houden, en te kalmeren als hij of zij overstuur is. “Een draagdoek is een geweldige uitvinding”, zegt Carole.
  • Door je baby in te bakeren, help je je baby om niet wakker te schrikken van bijvoorbeeld zijn eigen reflexen. Zo kan je baby langer en kalmer slapen. Online en in de winkel zijn er gebruiksvriendelijke en veilige inbakerdoeken te vinden.
  • Muziek, neuriën of zingen kan je baby ook kalmeren. Er zijn apps en video’s waarmee je een monotoon geluid (white noise) kan opzetten, vaak worden baby’s hier ook rustiger van. Trust us, je bent niet de eerste die een 2 uur durend YouTube-filmpje met een stofzuigergeluid aanzet.
  • Je baby op de zij of buik leggen. Een zij- of buikligging kun je doen door je baby op jouw onderarm of op schoot te leggen. Doe dit alleen als je baby niet slaapt: leg een baby altijd te slapen op zijn rug.
  • Baby’s hebben een enorme zuigbehoefte. Met een speen kunnen zij zichzelf troosten. “Als de (borst)voeding goed op gang is, is een speen introduceren geen probleem. Het sabbelen aan een speen troost en kalmeert je baby. Je maakt je eigen leven een stuk makkelijker met een speentje.”
  • Ga bewegen. Een schommelstoel, een yoga- of skippybal, rustig dansen of wiegen op muziek: veel baby’s kalmeren ook van rustige bewegingen of wiegen.
  • Knuffel of troost je baby in een donkere, rustige kamer, met een flesje, speen of in de draagdoek. Hopelijk kom jij ook tot rust in een rustige omgeving.
  • Zorg voor rust en regelmaat en voor minder prikkels. Een kleine baby krijgt bijvoorbeeld prikkels door veel (kraam)visite, oudere kinderen of veel speelgoed in de box. Prikkels verminderen is altijd goed voor een onrustige baby.
  • Zorg voor een ritme en routine. Door een ritme aan te houden, geef je je baby een vertrouwd gevoel. Dat kun je bijvoorbeeld doen door voor het slapen dezelfde routines te gebruiken, bijvoorbeeld door eerst te wiegen of te zingen, te knuffelen, toedekken en tot slot een muziekje aan te zetten.

Meer info over huilen en troosten van baby’s

Wil je meer lezen over je baby geruststellen? Bekijk alle tips over je baby’s behoeften en troosten in de How About Mom app.

Kinderarts Carole Lasham schreef ook het boek Inbakeren, vol tips en adviezen om je baby tot rust te laten komen en minder te laten huilen.

Meer lezen?

Heb ik een huilbaby?

De ‘uit’-knop bij baby’s: de 5S-methode om baby’s te kalmeren

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen