huilende baby slapen
14/09/2022

Nieuw onderzoek naar hoe je een huilende baby het beste in slaap krijgt

Als nieuwe ouder vliegen de adviezen je om de oren. Tussen al die adviezen zul je zelf moeten zoeken wat past bij jou en wat niet. Als het om baby’s, huilen en slaap gaat, zijn er ook 1001 uiteenlopende adviezen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een baby die huilt het beste eerst kunt kalmeren voordat je hem of haar in bed ligt, in plaats van proberen een baby zelfstandig in slaap te laten vallen.

De studie werd uitgevoerd door Japanse en Italiaanse wetenschappers die 21 baby’s van twee weken tot zeven maanden oud in het lab of bij ouders thuis filmden. Uit de opnames werd duidelijk dat de kleintjes zichtbaar rustiger werden als hun moeder vijf minuten met ze rondliep – zowel gedragen als in een kinderwagen. Ook zakte hun hartslag. Dit effect is nog groter als de baby aanvankelijk huilt.

Als de moeders vervolgens nog vijf tot acht minuten met de baby in hun armen op een stoel gingen zitten, ging de hartslag van de baby nog verder omlaag en raken ze dieper in slaap. Van de baby’s die daarna in bed werden gelegd, ging slechts één op de vijf weer huilen.

Benieuwd hoe je een baby die in jouw armen in slaap is gevallen terug in bed legt zonder hem of haar wakker te maken? Je leert dit – en nog veel meer – in onze slaapcursus voor baby’s.

Meer lezen?
Huilende baby’s: wat is normaal?
Geluiden om baby beter te laten slapen: van de vaatwasser tot klassieke muziek

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief