Kolfapparaat

Welke borstkolf past bij jou?

Als je besluit om te kolven, is een kolfapparaat of borstkolf een handig hulpmiddel. Maar er zijn zoveel verschillende soorten, dus hoe weet je nu welk kolfapparaat het beste bij jou past?

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Om een goede keuze te maken, is het belangrijk om te weten hoe je de kolf wilt gaan inzetten. Wil je af en toe een flesje afgekolfde melk aan je kindje kunnen geven of ga je intensief op het werk kolven? Je wens zal uiteindelijk de keuze voor een bepaalde kolf bepalen.

Kolfapparaat kopen

Koop een kolfapparaat niet al tijdens je zwangerschap of als je net bevallen bent, maar pas als je borstvoeding goed loopt. Dit kan enkele weken duren. Je borsten kunnen namelijk nog veranderen en je weet nog niet hoe de borstvoeding en melkproductie na je bevalling verloopt.

kolf kiezen

Soorten kolfapparaten

Wil je gaan starten met kolven? Er zijn handkolven, enkele elektrische kolven en dubbele elektrische kolven. Ze verschillen in kracht, capaciteit en prijs.

Handkolf

Handkolven zijn het meest geschikt als je niet vaak kolft. Ze zijn licht van gewicht, waardoor je ze gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen en zijn daarnaast een stuk goedkoper dan elektrische kolven.

Bij een handkolf doe je zelf het werk. Sommige vrouwen ervaren een lichte overbelasting van de pols bij het lang gebruiken van een handkolf. Let dus op en kies liever voor een ergonomisch handvat. Handkolven werken het beste als de borsten vol zijn en bij een snelle toeschietreflex.

Elektrische kolf

Elektrische kolfapparaten werken meestal het snelst en leveren de meeste melk op. Ze zijn dan ook het meest geschikt voor dagelijks gebruik of als je bijvoorbeeld wil kolven op werk.

Kies het liefst voor een kolf waarvan je zelf de kracht en snelheid kunt instellen, zodat je zoveel mogelijk op maat kan werken. Alle elektrische kolven werken volgens de drinktechniek van de baby: een stimulatiefase (aan het begin van de voeding, om de toeschietreflex op te wekken) en de drinkfase.

Er zijn draadloze en handsfree elektrische kolven die licht van gewicht en steeds compacter zijn. Die zijn draadloos en zijn daardoor makkelijk mee te nemen en overal te gebruiken.

Meer lezen: Difrax lanceert draadloze handsfree borstkolf

Enkelzijdige elektrisch kolf of dubbelzijdige kolfapparaat?

Wil je zo nu en dan een voeding aan de borst vervangen door een flesje afgekolfde melk, kijk naar je eigen manier van voeden. Bied je telkens beide borsten aan bij een voeding, kan je dan dubbelzijdig kolven. Doe dit op dezelfde manier als het voeden aan de borst: begin met kolven bij de borst waarmee je de vorige voeding geëindigd bent.

Als je één borst per keer aanbiedt, is het beter om ook maar één borst per keer af te kolven. Dit heeft met de samenstelling van de melk te maken en de balans die je op deze manier tussen beide borsten behoudt. In dat geval zou je een enkelzijdige of enkele elektrische kolf kunnen gebruiken.

hands-free borstkolf Difrax

Professionele kolf

Dit zijn borstkolven die binnen ziekenhuizen en in de kraamweek thuis ingezet worden. Deze kolven beschikken over een hele sterke motor en zijn uitsluitend bedoeld voor de verhuur en tijdelijk gebruik.

Je kunt een professionele kolf huren, bijvoorbeeld vanuit het ziekenhuis, een kraambureau of thuiszorgorganisatie. Vaak zul je dan alleen een eigen afkolfset moeten aanschaffen. Deze kolf kan worden ingezet om de melkproductie op gang te krijgen, in geval van vroeggeboorte of in bijzondere situaties. 

Professionele kolf van Medela

Wordt een kolfapparaat vergoed door de verzekering?

Bij een aantal verzekeraars krijg je met een aanvullende verzekering de aanschaf of huur van een kolfapparaat gedeeltelijk vergoed. Vaak geldt wel als voorwaarde dat je de kolf moet kopen of huren via een lactatiekundige. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden van je verzekering.

Een kolfapparaat kiezen

De belangrijkste criteria voor een kolf kiezen zijn:

  • Verstelbare zuigkracht en snelheid
  • Comfort: kolven mag niet pijnlijk zijn
  • Accessoires zoals een tas met aparte koelgedeelte
  • Enkel of dubbelzijdige borstkolf
  • Geschikte borstschilden: kun je kiezen uit meerdere borstschilden zodat jij het perfecte schild voor jou tepel kunt kiezen?
  • Duurzaamheid: elektrische kolven hebben gemiddeld één à twee jaar garantie
  • Aansluiting: op batterij en op stroom
  • Is er een budget/vergoeding via je zorgverzekering?

Tips bij het kolven

Hierbij een paar tips van lactatiekundige Céline om je kolfsessie te optimaliseren:

  • Van tevoren warmte en borstmassage toepassen helpt om de melkklieren te openen.
  • Wist je dat emoties en gevoelens de toeschietreflex stimuleren? Je kunt de toeschietreflex stimuleren door bijvoorbeeld aan babykleertjes te ruiken, naar babygeluidjes te luisteren of een filmpje of foto van je baby te bekijken.
  • Vergeet niet te ontspannen. Pak iets lekkers te drinken, luister naar je favoriete muziek, zie kolven als een momentje voor jezelf.

 

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲