28/01/2021

Jouw bevalling een plek geven

Een thuisbevalling, of ziekenhuisbevalling. Met pijnbestrijding, een knip, pomp of keizersnede. Een bijzondere ervaring, of een ervaring die gepaard gaat met veel angst, spanning, verdriet of teleurstelling. Wat jouw verhaal ook is: een bevalling maakt indruk. Veel indruk. Het is dus volkomen normaal dat het tijd kost om deze ingrijpende ervaring een plek te geven. 

Ga maar eens na: een bevalling is een intensieve fysieke ervaring, eentje die de meeste vrouwen hooguit een paar keer meemaken en eentje waarvan we van te voren allerlei verwachtingen hebben door de verhalen van vrouwen om ons heen. Daarnaast gebeurt er tijdens zo’n bevalling zoveel in en met je lijf, waardoor indringende gebeurtenissen zich snel op kunnen stapelen – met weinig rust of slaap tussendoor. 

Het is dus niet gek dat het even kan duren voordat jij op een rijtje hebt gezet hoe jouw bevalling precies is verlopen, wat er allemaal is gebeurd en hoe jij dit hebt ervaren. De meeste vrouwen starten dit verwerkingsproces – of het nu een (hele) fijne of een hele ingrijpende ervaring was – vaak al in de kraamweken. Wanneer je meermaals – aan de kraamverzorgende, verloskundige, vriendinnen of familie bij jou thuis – jouw bevalverhaal in geuren en kleuren vertelt. 

Soms ervaren nieuwe moeders dat het moeilijk is om aan hun bevalling terug te denken of hierover te praten. Of ze merken dat ze – soms maanden later – nog steeds heftige gevoelens hebben bij de herinneringen aan de bevalling (hebben die terugkomen). Soms blijven vrouwen ook bepaalde beelden van de bevalling voor zich zien. Als dit bij jou het geval is, dan is het belangrijk om voor jouw eigen rust en welzijn wat extra aandacht te besteden aan jouw bevallingsverhaal. 

Psycholoog Afke van Beek en psychiater Myrthe Sluijs ontwikkelden voor How About Mom de audio-oefening ‘Terugblik op je bevalling’. Aan de hand van opdrachten doorloop je jouw bevalling en de geboorte van je baby. Je vindt de cursus in de How About Mom app onder ‘Class’.  

Afke en Myrthe hopen jou als nieuwe moeder te ondersteunen bij het opschrijven – en daarmee verwerken – van jouw beval ervaring. Kost het je (te) veel moeite jouw verhaal op te schrijven, kun je juist niet stoppen met schrijven of heb je nog steeds last van nare herinneringen? Schaam je dan niet om hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij jouw verloskundige, bij de huisarts of een psycholoog. Je hoeft dit niet in je eentje een plekje te geven. 

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief