07/10/2020

Centering Pregnancy: waarom een groepsbijeenkomst goed werkt

Als je zwanger bent verandert er veel. Je lichaam verandert, je baby ontwikkelt zich van week tot week. En een zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga je je baby straks geven? Ga je meer of minder werken? Zo zijn er nog veel meer dingen waar je over moet nadenken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en of de medische controles goed zijn.

Voor al die vragen kan het fijn zijn om met andere zwangeren te spreken. Misschien heb jij het geluk dat er in jouw omgeving vriendinnen of kennissen zwanger zijn. Je kunt ook op zoek gaan naar Centering Pregnancy. Dat is een groepsbijeenkomst, georganiseerd door verloskundigen, waarin je met andere zwangere vrouwen op een fijne en laagdrempelige manier allerlei onderwerpen rond je zwangerschap kunt spreken.

Centering Pregnancy is een programma dat de medische controles bij de verloskundige en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. In een groep van 8 tot 12 vrouwen, die allemaal rond dezelfde tijd uitgerekend zijn, ga je in gesprek onder leiding van een verloskundige. Je kunt er al je vragen stellen en je ervaringen delen: alles wat besproken wordt blijft geheim en wordt niet naar buiten gebracht. Een soort groepsbijeenkomsten dus, waar je ook veilig over je twijfels, verwachtingen en zorgen kunt spreken. En ga je in gesprek met vrouwen die hun zwangerschap allemaal op een andere manier kunnen ervaren en beleven.

Meer tijd voor een goed gesprek

Centering Pregnancy wordt vanuit de verloskundigenpraktijk aangeboden. Steeds meer verloskundigen in Nederland sluiten zich hierbij aan. Tijdens de sessies wordt ook de medische zorg, zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby, besproken.

Bij Centering Pregnancy zijn 9 bijeenkomsten van 1,5 tot 2 uur, in plaats van de controles van 15 minuten, en is er een bijeenkomst na de bevalling. Dit is veel langer dan een consult met je verloskundige. Ook worden er tijdens de bijeenkomsten regelmatig sprekers uitgenodigd, zoals een doula, lactatiekundige, (bekkenbodem)fysiotherapeut of een kraamverzorgster. Zo kun je als zwangere tijdens de CP-sessies veel uitgebreider ingaan op je zwangerschap en de gezondheid van jouw kindje, de kraamtijd en de eerste weken als moeder.

Afkomstig uit Amerika

Bij Centering Pregnancy krijg je zo’n 17 uur meer zorg dan in een individueel traject bij de verloskundige. Er worden meer onderwerpen besproken, waaronder bijvoorbeeld jouw familie en opvoeding, het geven van borstvoeding en lichamelijke ongemakken of mentale klachten.

Het concept van Centering Pregnancy komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden.

Het aantal verloskundigenpraktijken dat Centering Pregnancy aanbiedt groeit hard. Vraag je verloskundige om meer informatie of bekijk de website CenteringPregnancy of er in jouw omgeving ook Centering Pregnancy wordt aangeboden.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief