Zwangerschapcursussen
Welke cursussen zijn er?
Home » Zwangerschap » Zwangerschapscursussen
Een zwangerschapscursus is een fijne manier om je voor te bereiden op de bevalling en de komst van je baby. Zwangerschapscursus zijn er in allerlei soorten: van fitness tot hypnobirthing. Ontdek hier wat je precies leert, welke zwangerschapscursus bij jou past en wat een cursus kost.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Wat is een zwangerschapscursus?
Bij een zwangerschapscursus krijg je informatie over zwanger zijn en bevallen. Je oefent bijvoorbeeld met ademhaling, doet ontspanningsoefeningen en komt in contact met andere zwangere vrouwen. Een zwangerschapscursus is vaak een fijne manier om andere zwangeren te ontmoeten én je voor te bereiden op de komst van de baby.
Welke zwangerschapscursus kun je kiezen?
Er is veel aanbod voor zwangerschapscursussen. Bij jou in de buurt vind je vast verschillende opties, en ook online kun je cursussen volgen. In dit overzicht hebben we op een rij gezet welke cursussen er zijn:
Zwangerschapsyoga
- Een cursus Zwangerschapsyoga kan je helpen om te ontspannen, contact te maken met de baby in je buik en op een fijne en rustige manier te bewegen.
- Je kunt zwangerschapsyoga zowel fysiek als online volgen.
- De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze cursus gedeeltelijk, vanuit het aanvullende pakket.
Centering Pregnancy
- Centering Pregnancy zijn groepsbijeenkomst, georganiseerd door de verloskundigenpraktijk, waarbij je andere zwangere vrouwen ontmoet. Het is een fijne en laagdrempelige manier om allerlei onderwerpen rond je zwangerschap te bespreken.
- Fysiek, in de verloskundigenpraktijk.
- Centering Pregnancy wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Mindfulness
- Bij een zwangerschapscursus gebaseerd op mindfulness leer ademhalingstechnieken, mediteren en hoe je stress kunt reguleren. Het is aangetoond dat mindfulness kan helpen als je angstig bent om te bevallen. Je leert hoe je bewust en met rust kunt omgaan met alles wat je tijdens de zwangerschap en bevalling tegenkomt.
- Je kunt een mindfulnesscursus zowel fysiek als online volgen.
- De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze cursus gedeeltelijk, vanuit het aanvullende pakket.
Zwangerschapshaptonomie
- Haptonomie is gericht op contact maken met je baby, je gevoel en je partner, door middel van aanraking en beweging. Vaak volg je zwangerschapshaptonomie samen, om samen voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap.
- Je volgt een cursus Zwangerschapshaptonomie fysiek.
- Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze cursus gedeeltelijk, vanuit het aanvullende pakket.
Mensendieck of Cesartherapie
- Doordat je buik groeit, verandert het zwaartepunt van je lichaam. Dat kan bekkenpijn of rugpijn veroorzaken. Bij deze zwangerschapscursus leer je op een goede manier bewegen en tillen, maar je leert ook bevalhoudingen en ademhalingstechnieken voor tijdens de weeën.
- Je volgt deze cursus op locatie, fysiek dus.
- De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze cursus gedeeltelijk, vanuit het aanvullende pakket.
Hypnobirthing
- Bij een zwangerschapscursus met hypnobirthing bereid je je met zelfhypnose voor op de bevalling. In deze cursus leer je te vertrouwen in de natuurlijke kracht van je lijf.
- Je kunt een Hypnobirthing cursus zowel fysiek als online volgen.
- De meeste zorgverzekeraars vergoeden een cursus HypnoBirthing gedeeltelijk, vanuit het aanvullende pakket.
ZwangerFit
- ZwangerFit is een zwangerschapscursus waarbij je onder leiding van een gespecialiseerde docent (vaak een fysiotherapeut) kunt bewegen en sporten. Je werkt onder meer aan je conditie, kracht en je bekkenbodemspieren.
- Fysiek: er zijn ruim 211 locaties in Nederland die ZwangerFit aanbieden.
- De meeste zorgverzekeraars vergoeden ZwangerFit, vanuit het aanvullende pakket.
Zwangerschapszwemmen
- Die groeiende buik kan in het water veel lichter lijken. Een cursus zwangerschapszwemmen kan heel lekker zijn, omdat je bijna gewichtsloos bent en makkelijker kunt bewegen. Je werkt in een groepje aan je conditie en je leert manieren om te ontspannen.
- Je kunt een mindfulnesscursus zowel fysiek als online volgen.
- Soms wordt zwangerschapszwemmen (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Borstvoedingscursus
- Ben je van plan om borstvoeding te geven? Net als voor een bevalling is het ook handig om je voor te bereiden op de borstvoeding. In een borstvoedingscursus leert een lactatiekundige je meer over het aanleggen van de baby moet aanleggen, borstvoedingshoudingen hoe de melkproductie op gang komt.
- Je kunt een borstvoedingscursus zowel fysiek als online volgen.
- Sommige verzekeraars vergoeden een borstvoedingscursus (deels) vanuit de aanvullende verzekering.
Zwangerschapsbootcamp
- Bij Zwangerschapsbootcamp volg je groepslessen waarbij het draait om fit blijven tijdens je zwangerschap. De oefeningen worden aangepast aan je zwangere lichaam en je kunt lekker buiten bewegen.
- Meestal fysiek met een gespecialiseerde trainer.
- Sommige verzekeraars vergoeden zwangerschapszwemmen (deels) vanuit de aanvullende verzekering.
Â
Met of zonder partner?
Bij steeds meer cursussen is de partner ook welkom. Een goede zaak, als je het ons vraagt, want je partner bereidt zich ook voor op iets groots als een kind. Mocht je samen met je partner willen voorbereiden, kan een privécursus, zoals haptonomie of met een doula of geboortecoach, ook een fijne optie zijn.
Kosten zwangerschapscursus
De kosten voor een zwangerschapscursus verschillen behoorlijk. Het is afhankelijk van de vorm en inhoud van de cursus, de groepsgrootte en de regio. Vaak zijn online zwangerschapscursussen goedkoper dan fysieke cursussen, maar dat hoeft niet.
Sportieve zwangerschapscursussen zoals yoga of zwangerschapsgym kosten meestal rond de 150 euro voor een compleet pakket, of rond de 60 euro per maand (afhankelijk van het aantal lessen per week). Je kunt soms ook een losse les (rond de 15 euro) kopen.
Een complete zwangerschapscursus in een klein groepje is vaak wat duurder. Je betaalt dan voor een lesprogramma van een vast aantal bijeenkomsten, zo’n 4 tot 6, met meer persoonlijke aandacht. Een complete zwangerschapscursus kan tussen de 200 en 400 euro kosten. Vaak kan je partner ook een keer mee.
Centering Pregnancy is een uitzondering: deze groepsbijeenkomsten worden vanuit de verloskundigenpraktijk aangeboden. Deze zwangerschapscursus valt onder de basiszorg. Tijdens de sessies wordt ook de medische zorg, zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby, uitgevoerd en besproken.
Wordt een zwangerschapscursus vergoed?
Dat hangt af van je zorgverzekeraar en de eventuele aanvullende zorgverzekering. Vanuit de basisverzekering worden cursussen niet vergoed.
Vanuit de aanvullende verzekering is er vaak wel een vergoeding voor (online) zwangerschapscursussen. Meestal gaat het dan om een maximaal bedrag (bijvoorbeeld 50 of 100 euro) per zwangerschap of per jaar. Wil je weten of jouw verzekering deze cursus vergoed, bekijk dan de voorwaarden.
Wanneer beginnen met een zwangerschapscursus?
Het is slim om je in het eerste trimester van je zwangerschap alvast te oriënteren op de verschillende zwangerschapscursussen.
Bij cursussen die meerdere weken duren, begin je namelijk meestal in het tweede trimester. Soms al in week 16 (bijvoorbeeld bij ZwangerFit of haptonomie), of tussen week 20 en 24 (zwangerschapsyoga of Mensendieck). Met hypnobirthing begin je meestal tussen week 25 en 30 en een privé-zwangerschapscursus bij een geboortecoach kun je meestal ook nog later in de zwangerschap doen, maar houd wel rekening met de beschikbaarheid: het kan nooit kwaad om je al vroeg aan te melden.
Cursus via het ziekenhuis of verloskundigenpraktijk
Vaak bieden verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen ook (gratis) voorlichtingsbijeenkomsten aan over de bevalling. Meestal zijn die voorlichtingen gericht op informatie over bevallen, maar leer je geen oefeningen of ademhalingstechnieken.
Zwangerschapscursus kiezen: waar let je op?
Zeker als het om een cursus gaat waarbij je beweegt, is het belangrijk dat de cursus wordt aangeboden door een specialist. Is dit bijvoorbeeld een verloskundige of een fysiotherapeut? Welke opleidingen heeft hij of zij gedaan en zijn ze aangesloten initiatieven zoals ZwangerFit?
Besef je dat iedereen in Nederland een zwangerschapscursus mag geven. Daarom is het belangrijk om goed uit te zoeken wie je kiest en waar jij je goed bij voelt. Of vraag bij je verloskundige na met welke zwangerschapscursussen in jouw omgeving ze goede ervaringen heeft.
Jouw gids in het eerste jaar moederschap: How About Mom 📲