Een doula bij je bevalling
Eigenlijk kun je een doula het beste zien als een geboorte- of bevalcoach. Ze ondersteunt je voor, tijdens en na de bevalling. Net zoals topsporters een persoonlijke coach hebben, kun je als zwangere ook een bevalcoach of doula inschakelen.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Wat betekent ‘doula’?
Het woord ‘doula’ (spreek uit als doela) komt uit het oud-Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Een doula biedt ondersteuning tijdens en na de bevalling.
Een doula is dus een geboortecoach, die helemaal gericht is op het ondersteunen van jou als zwangere vrouw. Ook is ze er voor jouw bevalpartner. Ze blijft de hele bevalling bij je.
Wat doet een doula?
Een doula ondersteunt aanstaande ouders tijdens de zwangerschap en de geboorte van hun kindje. Een doula houdt zich met alle niet-medische taken bezig.
Vaak komt ze komt tijdens de zwangerschap bij je thuis, om jou te leren kennen, meer te horen over je wensen en verwachtingen, en die van je partner. Ze kan je helpen om een geboorteplan te schrijven. Soms gaat een doula ook een keer mee naar de verloskundige om samen jouw bevalplan door te spreken.
Doula als coach
Een goede doula is een goede coach: ze moedigt je aan, en stelt gerust wanneer dat nodig is. Ze helpt jou als aanstaande moeder om te vertrouwen op je eigen lichaam en geest, zonder dat zij controle wil uitoefenen of te veel aanwezig is.
Een doula kan je tijdens het opvangen van de weeën helpen met het zoeken van fijne bevalhoudingen, je masseren of bijvoorbeeld tegendruk geven in je rug. Of juist jouw partner hulp en instructies geven zodat hij dit kan doen.
Wat kost een doula?
Hulp inschakelen van een doula betaal je zelf. De zorg die een doula levert wordt niet vergoed door de verzekeraars binnen verzekerde zorg. Een traject is meestal zo’n 1000 euro. De kosten voor een doula verschillen per doula en per traject dat zij aanbieden. De prijs hangt ook af van postpartum behandelingen.
Wat is het verschil tussen een verloskundige en een doula?
Een groot verschil tussen de doula en de verpleegkundige is dat de verpleegkundige medische ingrepen mag doen. Een doula mag dat niet. Een doula is dus geen vervanging van de verloskundige of arts.
Niet-medische hulp
Een doula heeft een doula-opleiding gehad, maar haar zorg blijft beperkt tot niet-medische hulp. Ze helpt je bijvoorbeeld te zoeken naar een fijne bevalhouding, geeft massages, moedigt aan, geeft uitleg over wat er gebeurt en brengt rust als er spanning en hectiek om je heen is.
De hele bevalling aanwezig
Zowel een verloskundige als een doula helpen jou als vrouw tijdens je bevalling. Een doula biedt continue ondersteuning. Ook al verplaatst jouw bevalling zich van thuis naar het ziekenhuis en moet je – als het medisch wordt – afscheid nemen van je eigen verloskundige, dan blijft een doula bij je.
Ook na de bevalling ondersteuning
Een groot verschil met de verloskundige is dat een doula er voor jou is vanaf het moment dat de bevalling begint tot je weer thuis bent. Verloskundigen hebben die luxe helaas niet. Zij begeleiden je tijdens de zwangerschap en met bevallen. Zodra de baby er is en jouw na-controles achter de rug zijn, gaat de verloskundige weer verder.
Een bekend gezicht
Bij de meeste verloskundepraktijken werken meerdere verloskundigen. Wie er uiteindelijk bij jou bevalling is weet je niet altijd van tevoren. Meestal is het wel zo dat je alle verloskundigen in de praktijk minimaal één keer hebt ontmoet bij je controles.
De doula is een vertrouwd gezicht waar je een band mee kunt opbouwen. Je spreekt elkaar vaak uitgebreid voordat de bevalling begint. Vanaf het moment van kennismaken tot na de bevalling staat een doula klaar om jou te helpen bij de bevalling.
Ervaringen met een doula tijdens en na de zwangerschap
‘Gerustgesteld door doula’
Anne beviel thuis met een doula en deelt haar ervaring: ‘Door de steun en liefde van Philip en de geruststelling van doula Marlies heb ik mij geen moment onveilig gevoeld en kon ik goed ontspannen.’ Zelfs niet toen het bevalbad stuk ging.’
‘Kijk positief terug op keizersnede’
Nadat ze eerder met een keizersnede beviel (‘het was nooit in me opgekomen dat ik niet ‘gewoon’ vaginaal zou bevallen‘) kiest Sanya ervoor om een doula in te schakelen. ‘Haar support heeft me zo geholpen om positief terug te kijken op de bevalling van Inuït. Ook al werd dat uiteindelijk weer een keizersnede, ik had een totaal andere ervaring dan de eerste keer.’
‘De tweede keer bevallen met een doula’
Iris schakelde bij haar tweede zwangerschap een doula in: ‘Mijn eerste bevalling is traumatisch geweest, maar door het lezen van veel positieve bevallingsverhalen, heb ik er meer vertrouwen in gekregen dat het goed gaat komen. Ook hebben we een doula die ons, naast de verloskundige, de hele zwangerschap al begeleid en ook bij de bevalling aanwezig zal zijn.’
Tijdens en na de bevalling
Als de verloskundige naar huis gaat na de bevalling, blijft de doula bij jou. Jullie bespreken de bevalling, eventueel helpt ze je met het opschrijven van jouw bevalverhaal, als onderdeel van het verwerkingsproces. Als je een nare beval-evaring hebt gehad, kun je dit onder andere met jouw doula bespreken.
Postpartum behandeling
Ook specialiseren sommige doula’s zich in postpartum zorg, dus zorg na de bevalling. Bijvoorbeeld een postpartum massage of buikbinding.
Hoe kies ik een doula?
Als je een doula overweegt, is het goed om te weten dat er een beroepsvereniging voor doula’s bestaat: de Nederlandse Beroepsvereniging van Doula’s. Een doula die is aangesloten bij de NbvD heeft een diploma op zak, ervaring met het begeleiden van zwangerschap en geboorte, houdt zich aan de gedragscode van de NbvD en schoolt zich regelmatig bij. Ook heeft de NbvD een klachtenprocedure voor als je vindt dat de doula ergens tekort geschoten is.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲