Dee bevallen tweede kindje
21/05/2024

Vlogger Dee kreeg kraamvrouwenkoorts na tweede bevalling

Demira van der Zeeuw, beter bekend als Dee, is bevallen van haar tweede dochter. Na een ‘droombevalling’, kreeg Dee kraamvrouwenkoorts. Kraamvrouwenkoorts is een ernstige aandoening die kan optreden na de bevalling.

Dee bevallen van tweede kindje

Op 3 mei werden Dee en haar verloofde Lars ouders van Guusje. Ze hebben samen al een dochter Elin Júne. Hun eerste kindje werd in september 2022 geboren.

Op haar Instagram schrijft Dee dat haar kraamtijd anders was dan verwacht. Ze kreeg namelijk kraamvrouwenkoorts en was hier erg ziek van.

Wat is kraamvrouwenkoorts?

Kraamvrouwenkoorts is een gevaarlijke aandoening. Het is een verzamelnaam voor ernstige infecties die kunnen optreden na de bevalling. Vrouwen kunnen zich hierdoor ongelofelijk beroerd voelen en hebben vaak hoge koorts. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een ontsteking in of rond de baarmoeder veroorzaakt door een bacterie. Uitscheuren of een knip kan het risico op kraamvrouwenkoorts verhogen.

Hoe herken je kraamvrouwenkoorts?

De meest voorkomende ziekteverschijnselen van kraamvrouwenkoorts zijn:

  • hoge piekende temperatuur vanaf de eerste of tweede dag na de bevalling
  • stijve spieren
  • een onwel gevoel
  • sterk ruikende afscheiding (lochia)
  • weke en snelle polsslag
  • huiduitslag
  • hoofdpijn en verwardheid
  • keelpijn

Kraamvrouwenkoorts kwam vroeger veel voor onder vrouwen en was vaak dodelijk. Tegenwoordig komt kraamvrouwenkoorts heel weinig voor en het is goed te behandelen. Bij verdenking van kraamvrouwenkoorts worden nieuwe moeders opgenomen in het ziekenhuis. Een goede behandeling is namelijk noodzakelijk, omdat het ernstige complicaties kan veroorzaken. Kraamvrouwenkoorts kan onder andere leiden tot bloedvergiftiging en toxische shock syndroom (TSS).

Behandeling kraamvrouwenkoorts

De behandeling voor kraamvrouwenkoorts is een infuus met vocht en antibiotica. Vrouwen die 24 uur koortsvrij zijn, mogen weer naar huis. Je kunt nog enkele weken na de behandeling meer vermoeid zijn dan normaal. Goed om te weten: je hebt bij een volgende zwangerschap niet een vergroot risico om weer kraamvrouwenkoorts te krijgen.

Genieten van haar gezin

Inmiddels is volgens Dee het ‘normale leven’ langzamerhand weer op gang gekomen en kan ze eindelijk ‘heel erg genieten van dit fantastische gezin’. Wij vonden deze prachtige foto van Dee tijdens Moederdag het uitlichten waard 🙂

Dee kraamvrouwenkoorts

Bron: Instagram Dee

Meer lezen?
Susan kreeg kraamvrouwenkoorts: ‘Het is een eng idee dat vrouwen hier vroeger dood aan gingen’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen