Knip tijdens de bevalling
Een episiotomie of knip
Een knip is het inknippen van het perineum tijdens de bevalling. De medische term is episiotomie. Een knip is een medische ingreep, die de verloskundige of gynaecoloog – alleen met toestemming van jou – doet om de vagina-opening groter te maken zodat de bevalling sneller verloopt.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Bij een knip of episiotomie (‘epi’) wordt de opening van je vagina vergroot door een snee (‘knip) te maken.
Die knip loopt schuin achterwaarts in de zone tussen de vagina en de anus, het perineum. Sommige vrouwen hebben na de kraamperiode last van pijn of ongemak van een knip. In dit artikel vertellen we wat je kunt verwachten van een knip tijdens de bevalling en hoe het herstel verloopt.
Zo werkt een knip bij bevalling (afbeelding: Wikipedia)
Een knip tijdens de bevalling
Bij een knip wordt in 3 huidlagen gesneden. Elk van die lagen wordt na de bevalling gehecht. De knip of snee wordt dichtgenaaid met hechtdraadjes die vanzelf oplossen. Het kan even duren voordat de wond is genezen. Gynaecoloog Koen Deurloo vertelt over inknippen en herstellen na de bevalling.
Advies na een knip
Goede verzorging en hygiëne is belangrijk als je bent ingeknipt. Spoel de wond regelmatig met water, zeker als je naar de wc bent geweest. Zet bijvoorbeeld een bidon naast de wc om te spoelen na het plassen en dep daarna zachtjes droog.
Voor de genezing van een knip na de bevalling is het goed om op je houding te letten: vermijd lang staan en wissel houdingen af. Het kan fijn zijn om in bed op je zij te liggen als je een knip hebt gehad.
Kraamverzorgster Monique van Helmondt adviseert: “Als je wil gaan zitten maar veel pijn hebt, kan dit helpen: span je billen aan, ga zitten, en ontspan vervolgens je billen weer. Zo wordt de druk op het litteken wat minder.”
Verloskundige Nathalie voegt daaraan toe: “Het herstel van de bekkenbodem en van een knip kan even duren. Als je borstvoeding geeft, kan je vagina in deze periode ook anders voelen door een lager gehalte aan het hormoon oestrogeen. Gun je lichaam de tijd om te herstellen.”
Het herstel na inknippen
Het kan een half jaar tot een jaar duren voordat de wond (waar de knip zat) weer normaal voelt. Geduld is dus een schone zaak. Ongemerkt kan er wat littekenweefsel ontstaan na een knip, aan de buitenkant of binnenkant van je vagina.
Littekenweefsel masseren
Het kan helpen om dit littekenweefsel te masseren. Door het litteken (inwendig) te masseren neemt de bloedtoevoer naar het litteken toe. Dit kan ervoor zorgen dat het litteken minder pijnlijk aanvoelt. Naast massage kun je ook met de douchekop warm en koud water tegen het litteken sproeien: dit kan de doorbloeding verbeteren.
Wat kun je doen als je last blijft houden van het litteken na een knip of scheur?
Napraten over je bevalling
Wil je graag nog eens napraten over wat er precies is gebeurt tijdens je bevalling? Helaas kan het soms gebeuren dat een knip in een spoedsituatie moet worden gezet. Jij moet altijd goedkeuring geven voordat er een knip gezet mag worden, maar je kunt wel het gevoel hebben hier (te) weinig bij betrokken zijn geweest.
Wil je weten waarom je bent ingeknipt? Je kunt een (na)gesprek aanvragen bij je verloskundige of gynaecoloog. Goed om te weten: je kunt altijd na je bevalling in gesprek met je zorgverleners, ook al is het weken of maanden geleden dat je bevallen bent.
Ervaringen met inknippen: een knip bij je bevalling
Anneli werd ingeknipt: ‘Tijdens het persen kreeg ik een koortsaanval, de hartslag van onze dochter schoot omhoog. Ineens stond de kamer vol mensen. Er kwam een vacuümpomp, ik werd ingeknipt en Louanne werd geboren.’
Danja kreeg bij haar lange bevalling een knip en met hulp van een vacuümpomp werd haar zoontje geboren. ‘Niemand die ons in het ziekenhuis heeft verteld dat hij zo’n last van die vacuümpomp-bevalling zou kunnen hebben. Ook zelf had ik lange tijd last van de knip die werd gezet.’
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲