Moeten de eerste hapjes die je baby eet per se groenten zijn, omdat hij anders ‘gewend raakt’ aan de zoete smaken van fruit? Wat als je baby een bepaald gerecht weigert te eten, lust zij het dan nooit meer? We duiken in drie feiten en fabels over de eerste hapjes en starten met voeding voor je baby.
Want die eerste hapjes en voeding voor je baby in het eerste jaar, daar kun een hoop vragen over hebben als mama of papa. Wij stellen je gerust in dit artikel: relax! Samen eten wordt een feest, zeker met hulp van onze online cursus ‘Je baby’s eerste hapjes’.
Eerst groenten, dan fruit
Een veelgehoord advies, dat ook op consultatiebureaus wordt genoemd: start eerst met groentehapjes, en daarna pas met fruit. De reden achter dit advies is dat de zoete smaken van fruit ‘lekkerder’ smaken omdat ze het meest op de zoete moedermelk lijken, en baby’s anders geen andere smaken meer gaan eten.
Dit is een fabeltje. In de baarmoeder en met de moedermelk heeft jouw baby al kennisgemaakt met allerlei smaken, waaronder groenten en fruit. Dus is de kans groot dat je baby allerlei soorten eten accepteert. Geef je kind de soorten fruit en groenten die je normaal ook zelf eet.
Je baby gaat dat eerste jaar op ontdekkingsreis. Hij of zij gaat smaken leren ontdekken, gaat oefenen met zelf eten, en met kauwen en doorslikken. De kunst is om als ouder relaxed te blijven. Deze online cursus ‘De eerste hapjes’ helpt je daarbij.
Lust ik niet
Hilarisch, die eerste keren dat je baby een hapje of stuk groente of fruit met een grote grimas weer uit zijn mond werkt. Brrrr! Lust ik niet.
Betekent dit dat je baby de smaak van – zeg – pastinaak, wortel of mango nooit zal gaan waarderen? Zeker niet! Een afwijzing de eerste keer wil niet zeggen dat je kind het nooit lekker zal vinden. Over één of twee weken kan hij er heel anders over denken.
Eerst 10 keer proeven voordat baby smaak herkent
Nog een veelgehoord advies: je zou een groentehapje of fruithapje tien keer aan moeten bieden, voordat je baby de smaak herkent en gaat waarderen. Feit?
Nee, zo strikt is het niet, zegt Stefan Kleintjes, docent van de cursus Je baby’s eerste hapjes. “Dat je kind iets minimaal 10 keer moeten proeven om te leren bepaalde smaken te herkennen, ik geloof er niet in. Er zijn ook geen onderzoeken die laten zien dat je het op die manier moet doen.”
“Probeer daar zo relaxed mogelijk in te zijn. Dit staat erop tafel. En dan zie je wel of hij of zij mee eet, of niet. Je zou je ook niet zo druk hoeven te maken om de variatie. Kinderen hebben helemaal niet zo’n besef van een menu. Dus dat kun je allemaal gewoon loslaten”, stelt Stefan ouders gerust.
“Het gaat er vooral om dat je kind kan gaan oefenen met vaste voeding. Het leukst als je hetzelfde eten aanbiedt als wat jullie eten. Niet in dezelfde vorm per se, maar wel dezelfde geur en kleur. Als die dingen maken dat een kind meer interesse krijgt en het leuk vindt om mee te gaan eten.”
Meer lezen?
Is jouw baby klaar voor de eerste hapjes? Check deze signalen
De eerste hapjes: zo begint jouw baby met eten
De Rapley methode, Kleintjesmethode en gepureerd eten: wat zijn de verschillen?