De komst van een nieuwe baby in het gezin is heel bijzonder, maar kan de boel ook best eventjes ontwrichten. We kennen verhalen van moeders bij wie deze overgang moeiteloos verloopt en van gezinnen waar het wat lastiger is om oudere kinderen te laten wennen aan de nieuwe baby. We geven je bij deze graag wat tips om jouw oudere kind op een fijne manier kennis te laten maken met zijn of haar broertje of zusje.
Koop een bijzonder cadeautje voor beiden
Laat je oudere kindje helpen om een cadeautje voor de nieuwe baby uit te zoeken die hij of zij mag geven zodra ze elkaar ontmoeten. Kies ook samen een cadeautje uit die de baby aan zijn of haar grote broer of zus mag geven. Zo’n cadeautje kan de spanning van het moment een beetje weghalen.
Houd de baby niet vast tijdens de eerste kennismaking
Voorkom dat je oudere kind het gevoel heeft dat hij of zij ‘vervangen’ is door de nieuwe baby. Leg de baby in plaats daarvan in een dekentje naast jullie op bed of in zijn of haar eigen bedje en zorg dat jij jouw handen vrij hebt om je kind zelf vast te houden.
Ook nog steeds jouw baby
Sommige kinderen vinden het helemaal niet leuk om te horen dat zij nu een groot kind zijn en dat dit de nieuwe baby is. Je oudere kind voelt zich misschien nog steeds je baby en wil dat ook zijn, en dat is prima. Benadruk vooral dat beide kinderen nog steeds mama’s baby’s zijn. Geef je oudere kind niet meteen een nieuw stempel, maar laat hem of haar rustig zoeken naar die nieuwe rol.
Houd verwachtingen in toom
Het is een prachtig idee: je oudere kind die de nieuwe baby met open armen en vol enthousiasme verwelkomt. Het is goed om te beseffen dat dit misschien niet meteen gebeurt. Het is heel normaal dat je oudere kind niet begrijpt wie deze nieuwe kleine baby is en er niet enthousiast over is. Forceer niets en laat ze de kamer verkennen, vragen stellen en zelfs de kamer verlaten om iets anders te gaan doen als ze dat liever willen. Het is heel normaal dat een ouder kind de baby in het begin niet wil vasthouden, probeer je dat dus niet persoonlijk aan te trekken.
Houd rekening met het humeur van je oudere kind en het tijdstip van de dag voor de introductie
Als jouw peuter altijd chagrijnig is na een dutje, dan is dat misschien niet het beste moment om hem of haar aan de nieuwe baby voor te stellen. Mochten jullie net op dat moment thuiskomen van het ziekenhuis, leg dan vooral de focus op jullie weerzien en even niet op het nieuwe kindje. Probeer, als dat even lukt, een tijdstip te kiezen waarop je oudere kind in een goede stemming is. Niet slaperig, chagrijnig, hongerig, etc.
Begroet eerst je oudere kind als je thuiskomt van het ziekenhuis
Afhankelijk van hoe je bevalling is verlopen en waar deze plaats heeft gevonden, heb je je oudere kind misschien al eventjes niet gezien. Zien jullie elkaar weer, geef dan eerst hem of haar een hele dikke kus en knuffel en laat zien dat je blij bent om weer samen te zijn. Misschien kunnen jullie zelfs eerst even een paar minuten samen spelen of een klein boekje lezen voordat je hem of haar aan de nieuwe baby voorstelt.
Laat de grote kinderen helpen als ze dat willen
Sommige oudere kinderen willen niets liever dan meehelpen en staan graag klaar om luiers, doekjes of een fles te halen. Als dat klinkt als jouw kind, laat hem of haar dan helpen hoe hij/zij wilt. Als jouw kind in eerste instantie niet geïnteresseerd is om met de nieuwe baby te helpen, forceer dit dan niet. Laat hem of haar gewoon met rust en kijk of dit vanzelf verandert.
Denk na over je taalgebruik met beide kinderen
Dat je anders praat tegen je baby als tegen je peuter is misschien onvermijdelijk, maar het is wel goed om hier bewust van te zijn. Als je tegen je oudere kind zegt dat hij of zij even moet wachten omdat de baby jou nodig heeft, doe dit andersom dan ook. Als je oudere kind je nodig heeft en de baby huilt, zeg dan tegen de baby, “baby wacht even, je grote zus heeft me nodig”. Zo krijgt jouw oudere kind niet het gevoel krijgt dat hij of zij op de tweede plaats komt.
Zorg voor tijd samen
Een nieuw kindje in het gezin is een grote overgang. Een newborn vraagt veel van je tijd en energie en ondertussen ben jij aan het herstellen van je bevalling. Hoe lastig en uitdagend dit soms ook al zijn, probeer dagelijks één op één tijd met je oudere kind te hebben. Die tijd is namelijk voor jullie allebei belangrijk. Pas je activiteit aan op wat jij aan kan, maar probeer er wel met aandacht voor je oudste te zijn.
Meer lezen?
4 zorgen van moeders voor de komst van een tweede kindje
‘De baby moet weg’: uitdagingen in de kraamtijd van je tweede kindje