cadeau opa oma
03/06/2023

Hulp van opa’s en oma’s onmisbaar voor jonge gezinnen

Naar schatting maakt bijna de helft van de Nederlandse gezinnen met jonge kinderen gebruik van grootouders als oppas. Met hoge kosten voor kinderopvang en een tekort aan opvangplaatsen zijn je eigen ouders inmiddels bijna onmisbaar als (vaste) oppas. Hoe is dat ontstaan?

Nederlandse gezinnen leunen sterk op grootouders. Uit cijfers uit 2017 blijkt dat 52% van de jonge ouders hulp inroept van hun ouders, aldus dit artikel op NU.nl.

Werkende ouders

In onze moderne maatschappij spelen opa’s en oma’s vaak een grote rol bij opvoeden en oppassen. Daar zijn verschillende redenen voor. In veel gezinnen werken tegenwoordig beide ouders. Of dat nou parttime of fulltime is, vaak zijn er twee inkomens nodig om financieel stabiel te blijven. Dat betekent dat er minder tijd beschikbaar is voor de zorg voor kinderen.

Opa’s en oma’s springen dan vaak bij door op te passen wanneer de ouders aan het werk zijn. En of ze nu oppassen in hun eigen huis of bij jou thuis, met een oppas-opa en -oma of andere opvoeders hebben kinderen een vertrouwde en veilige omgeving.

Toename van eenoudergezinnen

Het aantal eenoudergezinnen is de afgelopen jaren gestegen. Als alleenstaande moeder of ouder draag je een grote verantwoordelijkheid. Opa’s en oma’s kunnen daar hulp en ondersteuning bij bieden, bijvoorbeeld door te helpen met oppassen en het delen van de zorgtaken.

Opgroeien met opa en oma

Het belang van de betrokkenheid van grootouders bij het leven van hun kleinkinderen wordt steeds duidelijker. Dat blijkt ook uit onderzoek. Grootouders kunnen een unieke rol spelen bij het doorgeven van waarden, tradities, en familiegeschiedenis. Ze hebben simpelweg meer levenservaring en wijsheid om te delen. Je ouders kunnen een belangrijke en stabiele factor zijn in het opvoeden van jouw eigen kinderen.

Traditionele familiestructuren zijn de afgelopen decennia veranderd. Vrienden of familieleden wonen vaak niet meer in dezelfde buurt of stad. Opa’s en oma’s spelen een grotere rol bij het opvoeden en oppassen omdat ze soms de enige beschikbare familieleden zijn in de nabijheid van de kinderen. Ook al wonen ze soms aan de andere kant van het land, veel grootouders rijden met liefde een flink eind naar hun kinderen en kleinkinderen om op te passen.

Twijfelen over kinderen krijgen: “Mijn eigen moeder was geen goed voorbeeld”

Toegenomen levensverwachting

Dankzij medische vooruitgang en een betere levensstijl is de levensverwachting gestegen. We worden steeds ouder. Dit betekent dat grootouders over het algemeen langer leven en daardoor meer tijd hebben om betrokken te zijn bij het leven van hun kleinkinderen. Ze hebben meer energie en vitaliteit om voor de kleintjes te zorgen en kunnen daardoor een belangrijke rol spelen in hun opvoeding.

Ruim de helft van de jonge ouders roept hulp van hun ouders. Van een wekelijkse vaste oppasdag tot af en toe bijspringen: onze ouders zijn onmisbaar geworden. Tel daar de veranderende werkomstandigheden bij op en de behoefte aan ondersteuning voor werkende ouders, en je snapt waarom het fijn is om een andere opvoeder, vaste oppas of opa en oma te hebben die ook voor de kinderen zorgen. Het mooie is, hun aanwezigheid en zorg dragen bij aan het welzijn en de ontwikkeling van kids, en helpen jou om een evenwicht te vinden tussen werk en gezin.

Meer lezen?

Zo geef je grenzen aan bij opa’s en oma’s

10 x originele cadeaus om opa, oma of oppas te bedanken

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen